Sindicatul Viitorul Mineritului (SVM) anunta ca respinge atat decizia Consiliului National de marti prin care intrerupe difuzarea pe TV a reclamelor pentru proiectul aurifer de la Rosia Montana, printre care se numara si cele ale SVM, cat si implicatiile ei, aratandu-se socati de decizia de a interzice spoturile SVM, "cu atat mai mult cu cat aceasta decizie s-a luat in lipsa oricarei dezbateri". "Toti oamenii care au aparut in aceste spoturi si-au spus parerea proprie cu privire la importanta mineritului pentru crearea de locuri de munca - cu ce sunt ei mai putin indreptatiti sa-si faca auzita parerea decat oricare alti cetateni ai acestei tari?", intreaba SVM.

Organizatia solicita CNA sa reexamineze reclamele respective, care, potrivit SVM, "respecta atat litera, cat si spiritul legii". "Noi dorim sa ne cerem dreptul la munca, un alt drept fundamental, prin orice modalitate permisa de lege, inclusiv prin publicitate TV", arata SVM.

SVM avertizeaza ca decizia CNA de marti reprezinta "un precedent periculos la adresa libertatii de exprimare in Romania".

CNA a decis, marti, sa intrerupa campania publicitara TV pentru proiectul aurifer de la Rosia Montana, emitand o decizie de intrare in legalitate prin care autorii spoturilor trebuie sa le modifice asa incat sa fie in conformitate cu legea, iar pana atunci televiziunile nu mai pot difuza reclamele existente in prezent. Potrivit unei monitorizari CNA, televiziunile au difuzat, de la 1 septembrie, de sute de ori diversele versiuni ale reclamelor pentru Rosia Montana.

Propunerea de decizie de intrare in legalitate pentru publicitatea pe tema Rosia Montana a fost facuta de presedintele CNA, Laura Georgescu. Aceasta a invocat in sprijinul propunerii sale:

* articolul 29 din Legea Audiovizualului, potrivit caruia reclamele trebuie "sa nu stimuleze comportamente daunatoare sanatatii sau sigurantei populatiei";

* articolul 94 din Codul audiovizual, potrivit caruia comunicarile comerciale trebuie sa includa mesaje clare din punct de vedere tehnic, lizibile, asa incat sa fie receptate corect de telespectatori;

* articolul 104 din Cod, ce interzice publicitatea in care se utilizeaza practici comerciale inselatoare sau practici comerciale agresive.

  • Comunicatul integral al SVM

"Sindicatul Viitorul Mineritului (SVM): In ce tara s-a mai vazut ca oamenii sa nu poata cere locuri de munca, prin orice modalitate legala?

Suntem socati de decizia Consiliului National al Audiovizualului (CNA) de a interzice spoturile SVM, cu atat mai mult cu cat aceasta decizie s-a luat in lipsa oricarei dezbateri, in care partile sa aiba sansa sa-si expuna punctul de vedere si sa-si apere dreptul la exprimare.

Respingem categoric continutul acestei decizii si implicatiile sale, intrucat consideram ca nu exista nicio motivatie morala, juridica sau logica pentru o astfel de decizie. Mai mult, consideram ca aceasta decizie reprezinta un precedent periculos la adresa libertatii de exprimare in Romania, un drept democratic castigat cu greu.

Daca nu suntem de acord cu ceva, cerem sa fie interzis - cu regret o spunem, asa a actionat acum CNA, dar acesta nu este un principiu democratic, pentru o tara europeana libera!

Toti oamenii care au aparut in aceste spoturi si-au spus parerea proprie cu privire la importanta mineritului pentru crearea de locuri de munca - cu ce sunt ei mai putin indreptatiti sa-si faca auzita parerea decat oricare alti cetateni ai acestei tari?

Cerem CNA sa reexamineze spoturile respective, care respecta atat litera, cat si spiritul legii. CNA este o institutie publica, al carei rol este sa apere si sa reglementeze dreptul la libera exprimare, nu sa-l ingradeasca. Iar noi dorim sa ne cerem dreptul la munca, un alt drept fundamental, prin orice modalitate permisa de lege, inclusiv prin publicitate TV.

Sindicatul Viitorul Mineritului nu se va lasa intimidat de astfel de actiuni si va lupta, in conditiile legii, pana la obtinerea locurilor de munca atat de necesare in Rosia Montana!

Cristian Albu,

Presedinte Sindicatul Viitorul Mineritului"