Presedintele Pro Democratia, Ionut Tata, avertizeaza intr-o scrisoare deschisa adresata liderilor partidelor parlamentare, ca adoptarea Ordonantei de Urgenta initiata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice privind luarea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de ministere si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice central implica un risc crescut de "politizare si clientelizare a structurilor administrative judetene", transformand tara intr-o "asociere de «feude»". Presedintele Pro Democratia adauga ca o reforma administrativa ar trebui supusa unei ample dezbateri publice si nu trecuta prin procedura de urgenta, precizand ca "aceste «masuri» discutate in spatele usilor inchise intre «reprezentantii» partidelor risca sa blocheze Romania".

Potrivit presedintelui organizatiei, considerentul "urgentei" invocat de Guvern pentru a promova reforma administrativa prin ordonanta de urgenta nu pare "un argument valid cata vreme procesul descentralizarii administratiei publice se afla pe agenda tuturor partidelor parlamentare de mai multi ani, timp in care atat dezbaterea publica, cat si cea parlamentara ar fi fost posibile". Mai mult decat atat, coalitia guvernamentala a promis in campania electorala pentru parlamentare ca nu va utiliza in mod excesiv procedura Ordonantelor de Urgenta, insa Executivul a recurs deja la circa 100 astfel de proceduri legislative, desi se bucura de sprijinul unei majoritati parlamentare consistente, mai atrage atentia Pro Democratia.

In scrisoare se mai arata ca reforma administrativa propusa in Ordonanta de Urgenta initiata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice "afecteaza atributiile guvernului si functionarea statului de drept, schimband raportul de forte intre nivelurile administratiei publice din Romania", mai mult decat atat, cresterea atributiilor judetelor, in forma propusa de minister, afecteaza, de fapt, in mod negtiv procesul de regionalizare pe care Guvernul si l-a asumat si in privinta caruia au fost deja organizate dezbateri publice.

Presedintele Pro Democratia le solicita presedintilor partidelor parlamentare dar si vice-premierului Liviu Dragnea, presedinte executiv al PSD si initiatorul propunerii privind descentralizarea, sa stopeze demersurile de adoptare a Ordonantei de Urgenta si sa initieze o serie de dezbateri are sa se finalizeze cu un proiect de lege "redactat in spiritul interesului public, care sa raspunda preocuparilor cetatenilor si nu doar intereselor clientelei locale a partidelor politice."

HotNews.ro a prezentat saptamana trecuta marile mize si probleme administrative ale descentralizarii negociate in USL, un eveniment cu o miza uriasa pentru viitorul Romaniei care a trecut aproape neabservat pe agenda publica. Liderii PSD si PNL au decis marti, 8 octombrie, ce institutii aflate acum in subordinea ministerelor se vor transfera la Consiliile Judetene si consiliile locale. Decizia le da liderilor locali puteri uriase, ei urmind sa controleze instrumente care ii fac practic intangibili. Consiliile Judetene vor prelua atributii esentiale in Sanatate, Agricultura, Mediu, Munca ori Cultura.

  • Scrisoarea deschisa semnata de Ionut Tata, presedintele Pro Democratia, si Cristian Pirvulescu, Presedinte de Onoare

"Domnului Victor Ponta - Presedinte, Partidul Social Democrat

Domnului Crin Antonescu - Presedinte, Partidul National Liberal

Domnului Daniel Constantin - Presedinte, Partidul Conservator

Domnului Vasile Blaga - Presedinte, Partidul Democrat Liberal

Domnului Kelemen Hunor - Presedinte, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania

Domnului Liviu Dragnea, Presedinte executiv; Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice

Nu impartiti Romania in feude!

Scrisoare deschisa catre liderii partidelor parlamentare

Consiliul de Conducere al Asociatiei Pro Democratia a luat act cu surprindere si ingrijorare de propunerea privind adoptarea unei Ordonante de Urgenta initiata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice privind luarea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de ministere si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale. Orice proces de reforma administrativa, si cu atat mai mult o modificare legislativa cu un impact greu de anticipat asupra vietii romanilor, ar trebui sa urmeze unei ample si deschise dezbateri publice, iar mai apoi sa parcurga procedura legislativa standard. Considerentul urgentei promovat de Guvern nu ne apare ca un argument valid cata vreme procesul descentralizarii administratiei publice se afla pe agenda tuturor partidelor parlamentare de mai multi ani, timp in care atat dezbaterea publica, cat si cea parlamentara ar fi fost posibile.

Consideram aceasta situatie cu atat mai grava cu cat afecteaza atributiile guvernului si functionarea statului de drept, schimband raportul de forte intre nivelurile administratiei publice din Romania. Mai mult, cresterea atributiilor judetelor in forma propusa de MDRAP - dincolo de consecintele perioadei de austeritate bugetara asupra politicii de personal - afecteaza, de fapt, in mod negativ procesul de regionalizare pe care Guvernul si l-a asumat si in privinta caruia au fost deja organizate dezbateri publice, inclusiv de catre asociatia noastra. Daca in privinta regionalizarii au fost supuse dezbaterii aspectele care presupun modificarea prevederilor constitutionale, adoptarea unei OUG care va modifica rolul si atributiile Guvernului in raport cu administratia judeteana pare sa se plaseze in afara cadrului constitutional existent si risca sa inhibe elaborarea unor politici nationale eficiente. Pe de alta parte, cata vreme guvernul renunta la rolul sau de coordonatore al politicilor publice si luand in considerare experientele precedente, avertizam asupra riscului crescut de politizare si clientelizare a structurilor administrative judetene. Aceste «masuri» discutate in spatele usilor inchise intre «reprezentantii» partidelor risca sa blocheze Romania. Sa nu transformam tara intr-o asociere de «feude»! Si asa, puterea reala a asa numitilor "baroni" a crescut exponential in ultimii cinci ani, iar consecintele pozitive ale acestor «prefaceri» nu au putut fi observate.

Va reamintim totodata ca una din promisiunile electorale ale actualei coalitii guvernamentale a fost chiar aceea de a nu utiliza in mod excesiv procedura Ordonantelor de Urgenta. In ciuda acestui angajament, Guvernul a adoptat deja aproape 100 de ordonante de urgenta in conditiile in care dispune de sprijinul unei majoritati parlamentare consistente. In continuare rolul legislativ al Parlamentului este eludat, iar in consecinta increderea in democratia reprezentativa scade vertiginos.

Va adresam aceasta scrisoare deschisa pentru a solicita stoparea demersului de adoptare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de ministere si celelalte organe de specialiate ale administratiei publice centrale prin procedura actuala si initierea unor dezbateri publice largi si deschise care sa se finalizeze cu un proiect de lege redactat in spiritul interesului public, care sa raspunda preocuparilor cetatenilor si nu doar intereselor clientelei locale a partidelor politice.

Ionut Tata, Presedinte / Cristian Pirvulescu, Presedinte de Onoare"