​INFOGRAFIC Cum se scrie istoria Romaniei: Marile mize si probleme administrative ale descentralizarii negociate in USL - sefii de Consilii Judetene devin lideri absoluti ai judetelor

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Joi, 10 octombrie 2013, 8:56 Actualitate | Esenţial


Patru dintre artizanii descentralizarii USL
Foto: Hotnews
Un eveniment cu o miza uriasa pentru viitorul Romaniei a trecut aproape neabservat pe agenda publica, ingropat sub cearta dintre liderii politici si discutiile despre viitorul cutremur devastator. Liderii PSD si PNL au decis marti, 8 octombrie, ce institutii aflate acum in subordinea ministerelor se vor transfera la Consiliile Judetene si consiliile locale. Decizia le da liderilor locali puteri uriase, ei urmind sa controleze instrumente care ii fac practic intangibili. Consiliile Judetene vor prelua atributii esentiale in Sanatate, Agricultura, Mediu, Munca ori Cultura.

 • De notat ca toate ministerele care pierd atributii sint cele controlate de PNL si PC (cu exceptia Ministerului Mediului, controlat de PSD)

Liderii PSD si PNL au decis marti, intr-o intilnire gazduita de ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea, ca institutiile aflate acum in coordonare la nivel central sa treaca la Consiliile Judetene si consiliile locale, dar ministerele sa pastreze atributiile de inspectie si control - "ca principiu general". Liviu Dragnea a anuntat ulterior, intr-o conferinta de presa comuna cu Klaus Johannis, ca transferul de competente la nivel local se va face "cu asigurarea integrala a resurselor financiare, de la bugetul de stat".

Practic, prin transferul acestor institutii, Consiliile Judetene se vor transfera intr-un one stop shop, adica vor elibera multe dintre avizele si autorizatiile necesare unor afaceri in plan local: mediu, cultura si patrimoniu, sanatate, munca etc. In plus, Consiliile Judetene vor avea si acces la baze de date critice atit din punct de vedere economic, cit si politic (bazele de date cu companii, bazele de date cu asistati social etc). Ca atare, importanta si influenta Consiliilor Judetene va creste semnificativ.

Cateva probleme majore puse de acest proiect de descentralizare, asa cum a fost el anuntat de ministrul Liviu Dragnea:

1. Cum se vor realiza bugetele institutiilor descentralizate.
Vor alimenta ministerele in continuare bugetele acestor institutii controlate de CJ-uri, chiar si in cazul in care activitatile generatoare de profit (avize, autorizatii etc) vor ramine la nivel judetean? Unde se vor duce incasarile realizate de institutiile descentralizate: ramin in totalitate la nivel local, merg in totalitate la nivel central pentru a fi ulterior redistribuite, sau se vor imparti intre local/centru? Pe scurt, marele pericol este acesta: institutii descentralizate vor ramine dependente economic de Guvern, in timp ce sefii de Consilii Judetene le vor putea folosi ca instrumente de influenta politica si economica in plan local.

2. Vor exista plafoane la angajari si cheltuieli? Vor exista filtre contra politizarii institutiilor?
Experienta arata ca, fara astfel de constringeri, liderii locali au tendinta de a face angajari masive, deseori pe criterii politice, pentru a raspunde presiunii clientelei de partid. Exista doua riscuri majore: a) politizarea institutiilor, care duce la deprofesionalizare si coruptie; b) supra-aglomerarea cu personal, care duce la ineficienta economica

3. Trecerea mai simpla a patrimoniului (terenuri, cladiri etc) din proprietatea publica in cea privata
. Daca pina acum era nevoie de hotariri de Guvern, acum vor fi suficiente hotarari de Consilii Judetene sau Consilii Locale - mult mai simplu de realizat

4. Cresterea exponentiala a puterii politice a actualilor lideri locali
, cu efecte negative asupra competitiei electorale. Practic, primii beneficiari ai acestei descentralizari (actualii sefi de Consilii Judetene si primari) vor avea la indemina instrumente foarte puternice pentru a controla viata economica a fiecarui judet, in conditiile unei presiuni foarte slabe in plan local din partea presei si a societatii civile. E pus in pericol deci sistemul - oricum fragil la nivel central - de la nivel local, sistem care previne aparitia abuzurilor.
 
4. Fragmentarea bazelor de date.
Una dintre mizele oricarei administratii este interconectarea bazelor de date pe orizontala (la nivel de teritoriu) si verticala (intre institutii diferite). Exista pericolul ca, printr-o descentralizare care nu impune standarde comune, fiecare judet sa-si creeze propriile sisteme IT si baze de date insulare, care nu comunica intre ele.
 
5. Pierderea de fonduri europene.
Cazul explicat mai sus al Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca ar putea sa nu fie singular, ceea ce va crea dificultati atit in absorbtia fondurilor europene din actualul exercitiu financiar, cit si in negocierea cu Comisia Europeana pentru viitorul buget, care incepe din 2014. Negocierea e intr-un stadiu avansat, iar in documentul oficial trimis de Guvern la Bruxelles nu apare nici o mentiune despre descentralizare.


Iata principalele institutii transferate in local si marile mize pentru liderii locali:

Ministerul Sanatatii. Vor merge la Consiliile Judetene urmatoarele institutii:
 •     Directia Judeteana de Sanatate
 •     Centrele Judetene de Aparatura Medicala
 •     Centrele de Diagnostic si Tratament
 •     Centrele Medicale si Ambulatorii de Specialitate

Mizele Directiilor Judetene de Sanatate:
 • Aceste institutii controleaza acum modul in care sint gestionate spitalele in teritoriu, multe dintre ele aflate in subordinea Consiliilor Judetene. In cazul in care controlul va trece la Directia Judeteana, sefii de CJ-uri si-au asigurat non-combatul angajatilor
 • O alta miza sint fondurile pentru activitatea pentru preventie. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca reforma pe care o promoveaza va duce fonduri insemnate spre preventie, aceasta activitate fiind gestionata de Directiile Judetene de Sanatate. Odata cu trecerea in subordinea CJ-urilor, acestea vor gestiona practic fondurile

Mizele Centrelor de Diagnostic si Tratament (fostele policlinici cu plata) si Centrelor Medicale si Ambulatorii de Specialitate (policlinici fara plata):
 • Ca urmare a proiectului Ministerului Sanatatii privind definirea unui nou pachet de baza, 40% dintre pacienti vor fi directionati spre policlinici, pentru a scadea incarcarea spitalelor. Acest lucru inseamna si directionarea de fonduri uriase spre policlinici, iar CJ-urile vor controla aceste institutii. Tot CJ-urile vor coordona probabil (ramine de vazut forma finala a legii descentralizarii) si achizitiile de aparatura si produse medicale.
 • O alta miza a policlinicilor este patrimoniul.


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale:

 • Directiile Agricole (fara Unitatea Fitosanitara), Oficiile Judetene de Studii Pedologice si Agrochimice, Casele Agronomlui, Camerele Agricole actuale - toate vor intra sub autoritatea Consiliilor Judetene, reunite intr-o structura noua care se va numi Oficiul Judetean Agricol

Cateva dintre mizele Directiilor Agricole Judetene:
 • Scoaterea terenurilor din circuitul agricol: O activitate cu potential lucrativ mare, mai ales ca multe din investitiile companiilor se realizeaza pe astfel de terenuri, la marginea oraselor.
 • Autorizari pentru agricultura ecologica, autorizari pentru culturi de plante modificate genetic. Si aici sint mize financiare insemnate
 • Eliberarea certificatelor de conformitate legume si fructe pentru import-export, plus Autorizarea si eliberarea licentelor pentru depozitele de cereale. Inutil de explicat mizele financiare

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, trec la autoritatile locale:
 • Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului
 • Agentia pentru Pescuit si Acvacultura
 • Administrarea (nu proprietatea) plajelor turistice, maritime, fluviale

Mizele Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului:
 • Agentiile Judetele elibereaza autorizatiile si avizele de mediu. Practic, orice activitate economica insemnata are nevoie de o astfel de autorizatie, iar acum companiile vor depinde de o institutie controlata de Consiliul Judetean.

Miza administrarii plajelor
: Este o victorie a tandemului Radu Mazare (primarul Constantei) - Nicusor Constantinescu (seful CJ Constanta), care se lupta de ani sa preia aceasta activitate cu potential financiar urias.


Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, ar putea trece la autoritatile locale (ministrul Mariana Campeanu se opune, intilnirea decisiva va avea loc saptamina viitoare):

 • Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca
 • Agentiile Judetene pentru Prestatii Sociale

Mizele celor doua institutii:
 • Fondurile europene: In cadrul POS-DRU 2007-2013 exista Axa Prioritara 4 - Modernizarea Serviciului Public de Ocupare - (180 mil. Euro contributie UE), unde ANOFM este organism interemediar, iar Agentiile Judetene sunt beneficiari. Orice modificare in acest sistem presupune negocieri cu Comisia Europeana pentru cel putin 6 luni (termen optimist) sau chiar 1 an de zile, iar descentralizarea riscam sa produca intarzieri de un an in absorbtia fondurilor pentru modernizarea sistemului public de ocupare si a formarii de personal, arata Claudia Boghicevici, fost ministru al Muncii in cabinetul MR Ungureanu.
 • Fondurile nationale: Daca formarea profesionala a somerilor va trece la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, fondurile pentru acreditarea furnizorilor de cursuri vor fi gestionale local. Claudia Boghicevici vorbeste despre riscul ca prin aceasta descentralizare institutiile sa devina "fabrici de bani pentru clientela politica a USL".
 • Bazele de date cu beneficiarii de asistenta sociala. Aceste informatii sint esentiale pentru viitoarele alegeri, beneficiarii de ajutoare sociale fiind dintotdeauna o masa de manevra electorala.


Ministerului Tineretului si Sportului, trec la autoritatile locale (Consiliul Judetean sau Consiliu Local, dupa caz):
 •     Directia Judeteana pentru Tineret si Sport
 •     Bazele sportive si de tineret, taberele scolare si centrele de agrement
 •     Cluburile sportive si casele de cultura ale studentilor

Miza mare a cluburilor si bazelor sportive este reprezentata de patrimoniul lor: terenurile din orase
. Potrivit legislatiei in vigoare, terenurile nu pot fi scoase usor din patrimoniu, dar pot fi schimbate cu alte terenuri avind aceeasi destinatie. Or, de acum Consiliile Judetene si consiliile locale vor putea tranzactiona terenurile din interiorul oraselor (atractive pentru investitii) cu terenuri aflate in zone cu potential economic mai mic.

Ministerul Transporturilor, trec la autoritatile locale:

 •     Administrarea porturilor fluviale (nu proprietatea)
 •     Metroul Bucuresti trece sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Miza administrarii porturilor fluviale:
Este o miza financiara, Consiliile Judetene urmind sa aiba o noua sursa de venit din tranzitul de marfuri. Pe masura ce Strategia Dunarii va aduce proiecte economice pe traseul Dunarii, miza economica va creste.

Ministerul Culturii, trec la autoritatile locale:

 • Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu - in subordinea Consiliilor Judetene
 • Imobilele care reprezinta sali sau gradini de spectacol cinematografic (vor trece in patromoniul Consiliilor judetene sau locale, dupa caz, cu exceptia a patru cinematografe mari, care ramin la Ministerul Culturii)

Miza Directiilor Judetene de Cultura si Patrimoniu:
Consiliile Judetene, care aproba planurile urbanistice de amenajare a teritoriului, vor ajunge sa-si dea singure avizele. Aceste directii actionau pina acum ca filtre in calea abuzurilor asupra monumentelor de patrimoniu de categoria B (monumente precum Hala Matache).

Autoritatea pentru turism:
competentele de autorizare si clasificare vor trece la consiliile judetene

Miza autorizarii:
industria hoteliera va depinde acum de Consiliile Judetene, care vor avea dreptul sa autorizeze hoteluri/moteluri/pensiuni, dar si sa le acorde clasificarea. Miza este una financiara.


INFOGRAFIC: Ce institutii trec de la Guvern la Consilii Judetene si Consilii Locale (Autor: Constantin Barbu)Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12976 vizualizari

 • +16 (18 voturi)    
  aceasta este lupta pentru impartirea tarii....... (Joi, 10 octombrie 2013, 9:28)

  translativus [utilizator]

  ......perceputa ca o prada taman buna de jefuit.

  In loc sa desfinteze consiliile judetene care s-au dovedit a fi cele mai distructive institutii in organizare si administrare, "alesii" care pretind ca reprezinta poporul incearca dimpotriva, sa adanceasca prapastia dintre cetatean si Stat (cat acesta inca va mai exista), prin sporirea puterii viitorilor feudali.
  Se pare ca actuala putere, a pornit pe drumul fara de intoarcere a dizolvarii romaniei ca Stat unitar, pregatind miseleste drumul catre faramitare a natiunii.

  Urmeaza testul final la care vom fi supusi prin acceptare sau respingere a acestei marsevii.
  Acum vom afla daca suntem un popor sau doar o biata adunatura de zdrente manipulabile, care nu merita sa aiba o tara a lor.

  Vine vremea separarii apelor cand adevarul va iesi la suprafata si va trebui sa decidem!
  • +8 (10 voturi)    
   Si in Afganistan, (Joi, 10 octombrie 2013, 12:55)

   FLORIO [utilizator] i-a raspuns lui translativus

   Sunt condusi de triburi, de ce nu si in Romania? Tribul lui Dragnea&Co. Ce mai conteaza ca suntem in EU?
 • -6 (12 voturi)    
  descentralizare (Joi, 10 octombrie 2013, 9:28)

  zzzo [utilizator]

  Articolul e tendentios. Cum ati vrea sa arate descentralizarea? E un model francez de descentralizare si nu trebuie privit doar ca un transfer de putere ci mai degraba ca un transfer de responsabilitati, de lipsa de fonduri, de probleme incalcite de ministere care numai pot fi descalcite prea curand. Oare din ce bani o sa se descurce autoritatile locale? Cu cei de la ministere? Pai daca ajungeau banii institutiile ramaneau la ministere.La guvern pisica e moarta si trebuie aruncata in teritoriu pana nu pute!
  • +9 (11 voturi)    
   sa fim seriosi (Joi, 10 octombrie 2013, 10:53)

   mircearh [utilizator] i-a raspuns lui zzzo

   La cum arata clasa politica din Romania , tu crezi ca aceasta descentralizare are macar 5% sanse sa aiba un final pozitiv ?
   Mai ales cand vedem si avem informatii despre cum se ataca intre ei cainii din USL, cum se bat pentru capitalele de regiune. S-a plecat cu discutia de la vreo 8 regiuni si s-a ajuns pe la 11 ( fara vreo urma de dezbatere publica cat de cat transparenta ) in acest moment pur si simplu pentru ca hienele sunt disperate iar partidul are nevoie de baronei eficienti.
  • +11 (13 voturi)    
   mda (Joi, 10 octombrie 2013, 11:08)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui zzzo

   nu este deloc, e realitatea CRUDA SI BRUTA

   chiar si acum seful CJ e un fel de baron, totul ajunge la el.. vrei sa-ti deschizi o taraba in nu stiu ce satuc uitat de lume ? plicul cu spaga trebuie sa treaca si pe la seful CJ

   exemplu din judetul unde stau... seful CJ, adica Culita Tarata, e si sef la Apa Serv, unica companie care distribuie apa in judet... face ce vrea, a marit pretul pe metru cub la 9 lei.... 9 LEI pentru un metru cub de apa!!! intr-un judet plin de munti, unde izvoarele ies singure la suprafata... nu are nimeni ce sa-i faca, primeste bani de la guvern, primeste bani de la consiliile locale, si face ce vrea, nimeni nu-l atinge

   ca el exista si alti baroni cunoscuti, gen oprisan (se vede in dreapta lu dragnea) care dupa aceasta regionalizare vor deveni niste mici dictatori la ei in judet, practic vor putea introduce si viza de judet... vrei sa treci prin vrancea ? plateste vigneta, eventual iti cere si pasaport

   la asta se refera articolul, la faptul ca sefii de CJ vor primi si mai multa putere, si mai multe abuzuri pe care nimeni nu le va putea ataca sau desfiinta.

   mai ramane sa se dea o lege prin care sefii de CJ sa ramana pe viata in functie, astfel se va rezolva problema, vom avea 8-10 state in stat, fiecare pline de corupti si clientela politica, care habar nu au sa administreze nimic, ci numai sa mulga bani pentru ei si cunoscutii lor inca 2-3 generatii de acum incolo.
 • +13 (13 voturi)    
  de furat (Joi, 10 octombrie 2013, 10:07)

  puicaiotu421284528240537 [utilizator]

  daca acum se descopera de catre presa cca 10% din furaciuni, dupa regionalizare nu cred ca se va mai descoperi mai nimic. hotii astia stiu ce fac, vor fura tara asta cu totul.
 • +10 (12 voturi)    
  Vindem tara in mod eficient (Joi, 10 octombrie 2013, 10:31)

  emil bobu [utilizator]

  Credeati ca pana acum ati vazut coruptie? Peste tot unde vei merge in Romania vei da de dictatori locali. Se va privatiza tot si se va alege praful de bunul simt si de simtul de raspundere. Cativa baroni sunt astfel ridicati deasupra legii. E timpul sa emigram cu totii.
 • +11 (11 voturi)    
  Republica Satrapista Romania (Joi, 10 octombrie 2013, 10:36)

  b74cbd [utilizator]

  Bun, deci e vorba de transformarea tarii intr-o uniune de satrapii.
  Cum dracu impiedicam asta ?
 • +7 (7 voturi)    
  regionalizarea (Joi, 10 octombrie 2013, 10:43)

  mircearh [utilizator]

  Am mai spus asta: regionalizarea pe care chipurile o tot amana Dragnea , in tandem cu Constitutia lui Kkrau, se intampla de fapt CHIAR IN MOMENTUL ASTA, sub ochii nostri.
  Se mai descentralizeaza niste birouri, niste servicii, niste directiuni ( pe criterii absolut misterioase ) , niste oameni isi pierd pe alocuri niste locuri de munca, alti oameni sunt pusi pe drumuri lungi pt niste hartogaraie iar beneficiarii sunt cate un baronete de ici de colo.
  Finalitatea care e : va veni ziua cand procesul va fi avansat suficient incat sa iasa useleaua sa argumenteze : iata, in vederea mai bunei functionari a tarii am facut asta si aia si ailalta, acum regionalizarea oficiala TREBUIE sa aiba loc pentru ca procesul sa fie incheiat, este inevitabil .
 • +6 (6 voturi)    
  decentralizare (Joi, 10 octombrie 2013, 12:20)

  obs. [utilizator]

  Desigur, drept argument pentru descentralizare va fi adus faptul ca erau institutii invechite,mostenite din alta epoca unele, functionalitate greoaie..etc. Poate cu trimitere si la alte state. Cred ca mai urgent era o integrare a bazelor de date intre institutii, desfintarea unor unitati administrative neviabile (comune). La nivel local relatiile inter umane sunt foarte bine inchegate, institutile publice (DNA, PARCHET,jUDECATORII,POLITIE..etc) nu sunt asa puternice ca si la nivel central. Deci ne putem astepta la o slabire privind functionabilitatea statului de drept.
 • +7 (7 voturi)    
  descentralizarea ... (Joi, 10 octombrie 2013, 12:37)

  yoyosm [utilizator]

  ca si idee teoretica poate nu e rea (de ex. Germania este descentralizata, Land-urile locale au autonomie proprie si un set de legi proprii) insa a aplica aceasta teorie Romaniei asta inseamna dezastru si jaf la drumul mare(ex. cum i-ar sade lui Mazare cu ceva ministere in subordine?)
 • +5 (5 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 10 octombrie 2013, 12:40)

  Erasm [anonim]

 • -2 (6 voturi)    
  Cine să vă mai înţeleagă?! (Joi, 10 octombrie 2013, 12:53)

  kasandra [utilizator]

  În urmă cu 5-6 ani, când domnul Băsescu vorbea apăsat de transferul deciziilor mai aproape de cetăţean, de descentralizare, toţi aplaudaţi pe Hotnews. Acum, doar pentru că sunt mai puţin baroni locali oranj, vă pute descentralizarea.
  Eu nu am fost de acord cu ea nici atunci, nici acum. Asemenea reforme costă mult şi se rodează în timp de 3-4 ani. De aceea, asemenea reforme se fac în vremuri de creştere economică serioasă, când pot fi finanţate bine atât funcţiunile publice, cât şi filtrele necesare. Nu este cazul României.
  Eu mi-am păstrat opinia. Voi de ce v-aţi schimbat-o radical? Doar din motive de partizanat politic?
  • +3 (3 voturi)    
   descentralizare (Joi, 10 octombrie 2013, 16:34)

   obs. [utilizator] i-a raspuns lui kasandra

   Corect, se mai contrazice si T.Basescu. Daca imi amintesc bine si reducerea pragului electoral pentru votarea Constitutiei a fost lansat tot de T. Basescu. Nimeni nu e perfect, unele considerente trebuiesc reevaluate uneori.
 • +4 (4 voturi)    
  se poate...! (Joi, 10 octombrie 2013, 16:30)

  Gheorghescu [utilizator]

  o posibila parte a unei solutii ar fi reducerea la 2 mandate de cate 4 ani a tuturor functiilor alese in Romania.
  Asta ar trebui sa includa si pe cei care au fost in functii pana acum in perioadele de pana la intrarea in vigoare a unei astfel de legi.
  Va dati sema ce curatenie s-ar face in parlament, primarii, consilii judetene, consilii locale, etc? Si baronii locali ar fi inlaturati prin efectul legii.
  • +3 (3 voturi)    
   reforme (Joi, 10 octombrie 2013, 16:45)

   obs. [utilizator] i-a raspuns lui Gheorghescu

   Ar fi o reforma adevarata si fara nici un cost.
  • 0 (0 voturi)    
   si sa uitam 300 parlamentari (Sâmbătă, 12 octombrie 2013, 11:39)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Gheorghescu

   Si daca pun la socoteala si faptul ca la referendum s-au aprobat 300 de parlamentari si parlament unicameral atunci chiar avem imaginea clara a ceea ce inseamna mai putin la stat ca se poate!
 • +1 (1 vot)    
  Se realizeaza visul lui Iliescu! (Vineri, 11 octombrie 2013, 4:05)

  hotnewsfil [utilizator]

  USL da doua lovituri imense :
  - se pregateste perfect pentru castigarea tuturor alegerilor viitoare;
  - isi imparte tara si o ia definitiv sub un control total.
  Nu se mai pacalesc ei, tremurand la iesirea de la urne, sa vada daca au castigat. Nu mai sunt "prostii' de pana acum.
  Se realizeaza visul lui Iliescu : o singura forta politica, nascuta din FSN, care sa contina si opozitia, adica opiniile constructive.
  • 0 (0 voturi)    
   si cine impiedica poporul inteligent (Vineri, 11 octombrie 2013, 10:43)

   Elena03 [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   sa voteze contra USL??
 • 0 (0 voturi)    
  Descentralizarea= CAPATUIALA ULTIMA SUTA DE METRI (Vineri, 11 octombrie 2013, 19:46)

  andreesanu [utilizator]

  In dorinta de capatuiala ultimele haite de: hiene,sacali,coioti ,derbedei,mangafale,haimanale politice se reped sa prinda pe ultima suta de metri cite o ciovirta din Romania.
  Incompetenta,iresponsabilitatea,neputinta,prostia de care fac dovada in fiecare zi aceste lichele cocotate la putere au distrus tara ,au indatorato,au pustiito au saracito,iar acum vor s-o farime sa si-o imparta.
  Cit ii mai rabdati pe astia care-si bat joc de voi ,de viitorul vostru ???


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by