Aproximativ 70 de proprietari de terenuri si localnici de pe Valea Homorodului Mare au protestat, sambata, fata de construirea unei microhidrocentrale in statiunea Baile Homorod, sustinand ca aceasta va distruge echilibrul ecologic si va afecta dezvoltarea turistica a zonei.

Protestatarii, localnici si proprietari de terenuri si case de vacanta din statiunea Baile Homorod, s-au adunat, sambata, in fata barajului de acumulare al microhidrocentralei care va fi construita pe paraul Homorodul Mare, reclamand ca nu au fost consultati cu privire la acesta investitie si ca toate avizele si autorizatiile de constructie ar fi fost obtinute ilegal, transmite Mediafax.

Lucrarile la microhidrocentrala de la Baile Homorod, investitie autorizata in anul 2011 de Consiliul Judetean (CJ) Harghita, au fost sistate in 14 august, cand antreprenorul a fost amendat cu suma de 3.000 de lei, dupa ce s-a constatat ca planul de investitii initial a fost modificat, situatie in care autorizatiile emise initial nu mai erau aplicabile.

Egyed Zoltan, activist pentru protectia mediului, a afirmat ca presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, ar fi stiut inca din luna iulie ca sunt ilegalitati in ceea ce priveste derularea lucrarilor de constructie la microhidrocentrala, dar "s-a facut ca ploua" pentru ca acestea sa nu fie intrerupte.

"In data de 22 iulie, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a facut un control la CJ Harghita si a facut un proces-verbal in care era scris ca totul este ilegal, ca sunt cel putin 5 puncte de ilegalitati. In 29 iulie, la o saptamana dupa control, CJ a raspuns celor din Homorod Bai, comunicandu-le ca totul este in regula. Iar la trei saptamani dupa acest control, in data de 14 august, CJ opreste lucrarile, dupa ce totul a fost construit. Adica CJ a tras de timp astfel incat constructorul sa poata sa termine constructia, timp de trei saptamani s-a facut ca ploua¬, a declarat Egyed Zoltan.

El spus ca oamenii au strans semnaturi, au scris petitii catre Prefectura, ISC si CJ Harghita si, vazand ca nu primesc niciun raspuns, au organizat un prim protest in data de 23 iulie. Trei zle mai tarziu, au facut o plangere prealabila la CJ, temerile lor fiind legate de distrugerea mediului.

Localnicii si proprietarii vilelor si terenurilor au format Asociatia "Ecosistem Valea Homorodul Mare".

Avocata asociatiei, Nicoleta Kalman, prezenta la protest, a declarat ca aceasta microhidrocentrala a fost avizata de toate forurile si aprobata inclusiv de catre CJ Harghita "in mod absolut ocult, cu incalcarea grava si flagranta a legii", in special in ceea ce priveste obligativitatea de consultare a populatiei.

Ea a mai spus ca, in prezent, pe ageda de lucru a Agentiei pentru Protectia Mediului Harghita exista 20 de astfel de proiecte de microhidrocentrale.