Comisia Europeana a respins Initiativa Cetateneasca Europeana (ICE) pentru protectia minoritatilor nationale - Minority SafePack. Uniunea Democrata Maghiara din Romanie (UDMR) acuza o decizie politica si anunta ca ar putea propune contestarea acesteia la Curtea Europeana de Justitie, se arata intr-un comunicat de presa al UDMR, citat de Mediafax.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca reprezentantii Comisiei Europene au luat o decizie politica atunci cand au respins Initiativa Cetateneasca Europeana (ICE) pentru protectia minoritatilor nationale - Minority SafePack, desi aceasta a fost elaborata in mod corespunzator din punct de vedere juridic si profesional.

Kelemen Hunor a aratat ca, indiferent de ceea ce a decis CE, propunerile formulate de mai multe formatiuni politice ale minoritatilor din state ale UE raman valabile si vor fi sustinute si de acum inainte.

"Comisia Europeana a respins Initiativa Cetateneasca Europeana (ICE) pentru protectia minoritatilor nationale - Minority SafePack, propunerea de parteneriat prezentata de minoritatile nationale si lingvistice din Europa. In definitiv, interesul comun al tuturor statelor europene ar fi ca fauritorii diversitatii culturale si lingvistice, minoritatile nationale, sa se bucure de o protectie si drepturi echitabile si recunoscute de toata lumea. In opinia mea, decizia Comisiei Europene a fost una politica, deoarece aceasta initiativa, prin care am urmarit validarea juridica a drepturilor minoritatilor si crearea unui cadru legal adecvat, a fost elaborata in mod corespunzator din punct de vedere juridic si profesional. (...) Indiferent de ce a decis Comisia, propunerile pe care le-am formulat impreuna raman valabile si le vom sustine si de acum inainte", sustine Kelemen Hunor, citat in comunicatul de presa al UDMR.

Potrivit acestuia, UDMR va propune, dupa consultari cu partenerii sai, ca decizia CE sa fie contestata la Curtea Europeana de Justitie.

"Deja la o prima lectura a motivatiei pot fi identificate contradictiile acesteia. Se recunoaste faptul ca, printre cele sase domenii acoperite de Initiativa Cetateneasca Europeana, se regasesc cateva care se incadreaza in competentele prevazute de tratatele europene. Cu toate acestea, intregul pachet de propuneri a fost respins cu motivatia ca ᅡevident, Initiativa se situeaza in afara limitelor prerogativelor Comisieiᅡ. In interpretarea noastra, atunci cand exista o suprapunere partiala, in niciun caz nu se poate trage o concluzie generala despre intreaga initiativa. De aceea, motivatia juridica se contrazice pe ea insasi. In urmatoarele zile se va face o analiza in detaliu a motivatiei", declara liderul UDMR.

Kelemen adauga ca, in urma deciziei CE, obiectivul initiatorilor ICE va fi crearea unei competente proprii a Uniunii Europene pentru reglementarea drepturilor minoritatilor la nivel european.

"UDMR nu lupta pe un singur front pentru largirea drepturilor minoritatilor nationale in cadrul UE. In perioada urmatoare, Intergrupul pentru Minoritati Traditionale, Comunitati si Limbi Nationale din cadrul Parlamentului European va prezenta din nou, in legislativul european, o initiativa pentru apararea si largirea sferei drepturilor minoritatilor nationale", afirma Kelemen Hunor.

Totodata, acesta isi exprima speranta ca va veni vremea cand "in UE va putea fi demolat zidul respingerii", care impiedica solutionarea problemei minoritatilor in Europa.

"Comunitatile nationale din Europa sunt un factor de stabilitate, ele contribuie la economia Europei, la intarirea regiunilor istorice. Atat UE, cat si statele-natiune care resping gestionarea problemei minoritatilor ar trebui sa inteleaga ca drepturile minoritatilor nu stirbesc drepturile majoritatii, ci adauga bogatie etnica si lingvistica Europei. Comunitatea maghiara din Romania isi indreapta privirile spre viitor, obiectivul ei ramanand realizarea unei reglementari juridice a drepturilor minoritatilor. Pentru atingerea acestui tel, ea, comunitatea, a elaborat o strategie pe termen lung, constand din actiuni hotarate, organizate, o strategie care nu poate fi dusa la bun sfarsit decat daca vom dispune de o puternica prezenta in Parlamentul European", sustine presedintele UDMR.

Potrivit comunicatului citat, Comisia Europeana i-a informat, luni, pe membrii Comitetului de Initiativa despre decizia de respingere a ICE printr-o scrisoare semnata de secretarul general al Comisiei, Catherine Day, motivarea respingerii fiind ca, "in mod evident, este in afara limitelor prerogativelor UE sa prezinte o propunere urmarind implementarea Tratatelor printr-un act juridic al Uniunii".

"In scrisoare se arata ca respectarea drepturilor persoanelor apartinand unor minoritati nationale este una dintre valorile fundamentale ale UE, specificandu-se ca nici Tratatul privind Uniunea Europeana, si nici Tratatul privind functionarea Uniunii Europene nu contin vreun temei pentru adoptarea unui act juridic care sa aiba ca obiect drepturile persoanelor ce apartin minoritatilor", se mai arata in comunicatul UDMR.

Initiativa Cetateneasca Europeana pentru protectia minoritatilor "Minority SafePack"

Initiativa Cetateneasca Europeana pentru protectia minoritatilor "Minority SafePack" - prin care reprezentanti a 96 de minoritati din Europa, membre ale Uniunii Federale a Nationalitatilor din Europa (FUEN), solicitau aprobarea de catre Uniunea Europeana a unor reglementari mai clare privind problematica minoritatilor - a fost prezentata de UDMR in luna mai.

Vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, spunea atunci ca cele sase tematici din "Minority SafePack" sunt: "Limbile regionale sau minoritare, educatie, cultura si diversitate culturala", "Politica de dezvoltare regionala", "Participarea si implicarea societatii civile", "Egalitate si anti-discriminare", "Media audio-vizuala si continutul digital" si "Sprijin pentru comunitatile minoritatilor nationale".

"Sunt sase domenii in care cerem ca Uniunea Europeana sa aiba reglementari mai clare, regulamente. (...) Daca Uniunea Europeana poate sa aiba un regulament pentru cultura castravetelui sau putem noi sa avem sau nu mici cu bicarbonat de sodiu, atunci eu cred ca poate sa reglementeze si problema minoritatilor din Europa", afirma vicepresedintele politic al UDMR.

Initiativa Civica Europeana "Minority SafePack" a fost inregistrata in iulie, de membrii comitetului de initiativa, respectiv Hans Heinrich Hansen, presedintele FUEN, Kelemen Hunor, presedintele UDMR, Anke Spoorendonk, ministru in Guvernul landului Schleswig-Holstein, Jannewietske de Vries, ministru in Guvernul Provinciei Frizia - (Friesland), Karl-Heinz Lambertz, ministru-presedinte al Comunitatii Germane din Regatul Belgiei, Valentine Inzko, reprezentantul principal al Bosniei- Hertegovina la ONU, si Luis Durnwalder, guvernatorul provinciei autonome Tirolul de Sud.