Seful diplomatiei romane, Titus Corlatean, a afirmat miercuri ca asteapta o decizie favorabila aderarii Romaniei la Schengen pana la sfarsitul acestui an, aratand insa ca Berlinul conditioneaza hotararea de evolutiile pozitive privind Mecanismul de Cooperare si Verificare din justitie, in timp ce Parisul ne sprijina, chiar daca are o pozitie "mai putin manifesta", transmite Agerpres.

"Eu personal, fara sa plusez, fara sa ridic iarasi standardele, cum s-a intamplat in anii anteriori, astept o decizie favorabila inainte de finalul acestui an, daca continuam in acest ritm si in acest climat de stabilitate politica in Romania, care conteaza foarte mult", a afirmat oficialul roman, la Digi 24.

Intrebat daca recenta intalnire cu ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a modificat abordarea Berlinului vizand aderarea la Schengen, Corlatean a remarcat o schimbare de "spirit, atmosfera". Pe de alta parte, Titus Corlatean a aratat ca Germania pune in legatura MCV si dosarul Schengen.

"Faptul ca sunt evolutii pozitive la capitolul MCV - cu numirile procurorilor, cu jurisprudenta, cu faptul ca se fac progrese in domeniul justitiei - asta conteaza inclusiv cu privire la evaluare pe celelalte aspecte si noi o spunem foarte clar: ne-am facut temele, am indeplinit criteriile de aderare de multi ani in evaluarea Comisiei Europene, am investit foarte multi bani in securizarea frontierei. [...] Lucrurile acestea ne duc in directia cea buna", a subliniat Corlatean.

In ceea ce priveste pozitia Frantei, seful diplomatiei romane a spus ca aceasta tara da dovada de "deschidere" si "intelegere" si ca sprijina aderarea Romaniei la Schengen, chiar daca nu se exprima deschis in acest sens.

"Este deschidere, este intelegere. Este confirmata acea pozitie constanta a Frantei, poate mai putin manifesta, din ratiuni inclusiv de politica interna pana la urma, dar este un sprijin. Franta nu s-a opus, nu a generat dificultati. [...] Vorbim de perioada care conteaza pana la urma in ciclul actual'', a afirmat ministrul. Cooperarea cu Franta, a adaugat Corlatean, s-a concretizat, de la inceputul acestui an, prin zece vizite de ministri "in ambele sensuri", prin vizita premierului roman la Paris, urmand sa aiba loc si vizita sefului Guvernului francez la Bucuresti in iulie, cand va fi inaugurat un liceu francez in Capitala.

In plus, Franta va participa la constructia laserului de la Magurele. Autoritatile de la Bucuresti spera ca Romania va adera la Schengen intr-o prima etapa cu punctele de frontiera aeriene si maritime, dupa care si cu cele terestre. Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, afirma, inainte de Consiliul JAI din 7-8 martie, ca tara sa va folosi dreptul de veto pentru a bloca intrarea Romaniei si a Bulgariei in Schengen. In cele din urma, Romania nu a mai solicitat un vot.

Viitorul director al Institutului Cultural Roman ar trebui sa aiba experienta manageriala, a sustinut ministrul de Externe, Titus Corlatean, pledand pentru elaborarea unui statut foarte clar al ICR si o subordonare la fel de clara. "Cred ca va fi nevoie de o alegere care, de aceasta data, sa ofere nu doar o personalitate cu un anumit profil cultural, cu anumita viziune, dar si cu experienta manageriala - de a sti sa conduca o institutie, de a sti sa respecte regulile si legea. E foarte important. Si de a sti sa colaboreze institutional", a spus Corlatean.

"O parte din sediile ICR in strainatate sunt proprietatea noastra, in cazul altora noi le platim chiria, utilitatile, noi platim salariile personalului si adesea, in perioada anterioara aflam din presa - nu prin comunicarea institutionala - cand se faceau concursuri. Total incorect fata de MAE. Trebuie schimbata chestia asta. Mai ales acum e si o subordonare directa fata de Senat. Deci e ceva ramificat in sapte directii. Nu e firesc. Ar trebui ca institutia asta sa aiba un statut foarte clar, cu o subordonare foarte clara - o fi Parlamentul, o fi Guvernul, MAE, Ministerul Culturii, dar ramificarea asta este extrem de paguboasa si, ca sa ai un ordin semnat de Ministerul de Externe, de Ministerul Culturii si de Directorul ICR pentru o numire, mi se pare total inadecvat", a concluzionat Corlatean.