Fostul premier Adrian Nastase, eliberat conditionat din inchisoare in urma sentintei din dosarul "Trofeul Calitatii" a dat in judecata Inspectoratul de Stat in Constructie (ISC), parte vatamata in acel dosar, si caruia Nastase i-a platit 760.000 de euro daune, pe motiv ca institutia i-a stricat imaginea publica. ISC-ul a fost in mijlocul a doua scandaluri legate de dosarul "Trofeul Calitatii" - prima data cand, in urma cu un an, seful de atunci Constantin Grajdan a retras insitutia ca parte civila din dosar, iar apoi la inceputul acestui an cand abia la peste sase luni de la condamnarea lui Nastase a inceput recuperarea prejudiciului.

Adrian NastaseFoto: Hotnews

Adrian Nastase a dat in judecata Inspectoratul de stat in Constructii pentru apararea drepturilor nepatrimoniale, mai exact pentru ca institutia i-ar fi lezat imaginea publica.

Adrian Nastase considera ca ISC i-a prejudiciat imaginea prin comunicatul institutiei din 13 februarie in care se afirma ca nu a platit partea sa de prejudiciu din dosarul "Trofeul Calitatii", potrivit Agerpres.

Actiunea a fost inregistrata pe 23 aprilie la Judecatoria Sectorului 5, are ca obiect "obligatie de a face cereri privind apararea drepturilor nepatrimoniale" si urmatorul termen a fost stabilit pe 4 iunie, potrivit portalului instantelor de judecata si conform Ziare.com.

Inspectoratul de Stat in Constructii a fost parte civila in dosarul de coruptie "Trofeul Calitatii" in care Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare - si, conform sentintei definitive a Curtii Supreme avea de recuperat prejudicii de la fostul premier.

ISC a fost in mijlocul unui mare scandal in urma cu un an, scandal lasat cu o urmarire penala pe numele sefului de atunci al institutiei, Constantin Grajdan, cel care a semnat retragerea ISC ca parte civila din dosarul lui Nastase.

In urma scandalului si al anchetei penale demarate, ISC s-a constituit parte civila si, in urma deciziei definitive de condamnare a lui Nastase in dosar, in luna iunie 2012, ISC urma sa recupereze un prejudiciu de aproape 1,5 milioane de euro de la toti inculpatii.

La inceputul acestui an, la mai bine de sase luni de la decizia definitiva a instanei supreme, ISC cerea la Judecatoria Sectorului 1 executarea silita a fostului premier.

Cateva zile mai tarziu, Nastase a anuntat ISC ca va plati 760.000 de euro "partea sa din prejudiciu", potrivit avocatului sau.

Luni, 13 mai, la iesirea de la Inalta Curte, acolo unde Nastase a fost prezent in recursul dosarului "Zambaccian", fostul premier a fost intrebat de jurnalisti de unde a avut 760.000 de euro cash sa plateasca catre ISC. Nastase a evitat un raspuns clar si a declarat doar ca va da explicatii "atunci cand va fi momentul".