Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) precizeaza, intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei, ca a transmis datele de identificare ale ISC direct catre imputernicitii lui Adrian Nastase si sustine ca acestia nu au comunicat institutiei dovada consemnarii sumei de bani precizata in notificare, informeaza Agerpres.

''Intentia domnului Adrian Nastase de a achita suma de 3.337.452,53 RON nu poate fi asimilata cu refuzul ISC de a primi banii, in conditiile in care, pe de o parte, potrivit art. 2 din O.U.G. nr. 146/2002, operatiunile de incasari privind fondurile publice se deruleaza prin trezoreria statului, iar pe de alta parte executorul judecatoresc este obligat sa aiba rol activ, staruind, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integrala si cu celeritate a obligatiei prevazute in titlul executoriu'', se arata in comunicatul citat.

De asemenea ISC precizeaza ca datele de identificare ale institutiei au fost transmise ''direct catre imputernicitii debitorului, atat printr-o firma de curierat rapid, cat si prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, in data de 13.02.2013''.

''Pana la data de 13.02.2013, ora 17:45, imputernicitii domnului Adrian Nastase nu au comunicat ISC dovada consemnarii sumei de bani precizata in notificare, asa cum sustin in presa'', mai arata Inspectoratul de Stat in Constructii.

ISC mentioneaza ca a luat act de ''notificarea debitorului Adrian Nastase'' la data de 7 februarie 2013 prin care acesta a comunicat intentia de a executa, de indata, obligatia civila stabilita, in sarcina sa, in solidar cu ceilalti codebitori, in sensul de a plati suma de 3.337.452,53 lei, stabilind ca pana la data de 11 februarie sa-i fie comunicate datele de identificare ale institutiei.

''Institutia noastra a inaintat notificarea [...] catre executorul judecatoresc, solicitand intreprinderea masurilor procedurale ce se impun, in numele si pe seama Inspectoratului de Stat in Constructii. Executorul judecatoresc a solicitat imputernicitilor debitorului o intrevedere pentru data de 11.02.2013, in vederea comunicarii datelor de identificare ale Inspectoratului de Stat in Constructii si a stabilirii conditiilor de efectuare a platii, cu respectarea prevederilor legale in materie in vigoare, insa acestia au refuzat orice colaborare'', afirma ISC.

Prin sentinta penala nr. 176/30.01.2012, pronuntata in dosarul penal nr. 514/1/2009, definitiva, inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus: "in baza art. 14 si 346 din Codul de procedura penala, inculpatii Nastase Adrian, Jianu Paula Irina, Gasparovici Diana, Popovici Bogdan, Popovici Marina, aceasta in solidar si cu partea responsabila civilmente SC AROND SRL si pe inculpatul Vasile Mihail Cristian, acesta in solidar si cu partea responsabila civilmente SC EUROGRAFICA SRL, au fost obligati in solidar la plata catre partea civila - Inspectoratul de Stat in Constructii - a sumei de 3.337.452, 5258 RON despagubiri civile".

Totodata, prin aceeasi hotarare judecatoreasca penala, inculpatii Jianu Paula Irina, Gasparovici Diana, Popovici Bogdan, Popovici Marina, aceasta in solidar si cu partea responsabila civilmente SC AROND SRL si pe inculpatul Vasile Mihail Cristian, acesta in solidar si cu partea responsabila civilmente SC EUROGRAFICA SRL, au fost obligati in solidar la plata catre partea civila - Inspectoratul de Stat in Constructii - a sumei de 3.143.931,9655 RON despagubiri civile.

In recurs, prin decizia penala nr. 160/20.06.2012, pronuntata in dosarul penal nr. 2470/1/2012, ICCJ - Completul de 5 judecatori a dispus mentinerea dispozitiilor referitoare la despagubirile civile, cuprinse in sentinta penala nr. 176/2012.

La data de 03.07.2012, Inspectoratul de Stat in Constructii a inaintat ICCJ cererea privind legalizarea si investirea cu formula executorie a sentintei penale nr. 176/2012, care a fost posibila ulterior redactarii deciziei penale nr. 160/2012.

Titlul executoriu a intrat in posesia ISC la sfarsitul lunii noiembrie 2012.

Situatia de fapt - inculpati aflati in executarea pedepsei, inculpat disparut sau care se sustrage, parti responsabile civilmente aflate in faliment (insolventa) sau radiate de la Registrul Comertului - a impus ca executarea sumelor datorate ISC sa se realizeze prin intermediul executorului judecatoresc, in conditiile legii.

''ISC nu a facut distinctie intre debitori, executorul judecatoresc fiind sesizat cu privire la toti debitorii aflati in aria acestuia de competenta. Astfel, ISC, in calitate de creditor, a inaintat executorului judecatoresc, la data de 13.12.2012, cererea de executare a titlului executoriu sus mentionat, solicitand realizarea dreptului recunoscut prin hotararea judecatoreasca, precum si recuperarea separata (distincta) a cheltuielilor de executare si a altor sume, avansate si/sau acordate potrivit legii'', se mai arata in comunicatul citat de Agerpres.