In 26 aprilie 1986, la ora 01:23, reactorul numarul 4 al centralei sovietice din Cernobil (nordul Ucrainei) a explodat in cursul unui test de securitate, provocand cea mai mare catastrofa nucleara civila pana la aceasta data. Vineri comemoram 27 de ani de la dezastrul de la Cernobil. Totodata, pe 26 de aprilie ar urma sa inceapa asamblarea noului sarcofag de la Cernobil, destinat sa reduca amenintarea radioactiva.

CernobilFoto: AGERPRES

Potrivit AFP, testul de securitate a inceput la ora 1:23 de minute si 4 secunde, conducerea centralei decizand sa profite de oprirea programata a reactorului. Spre sfarsitul minutului o crestere necontrolata de putere s-a produs, declansand una sau doua explozii, urmate de incendii.

Anchetele efectuate ulterior au scos la lumina erori de manipulare si de conceptie a acestui reactor sovietic, de tipul RBMK.

Miezul reactorului a fost distrus si un nor puternic radioactiv s-a ridicat la cer. O parte a recazut in jurul centralei, dar vantul a purtat elemente radioactive in alte regiuni ale Ucrainei, Belaruslui, Rusiei, Romaniei, pana in Europa Occidentala.

In centrala, un angajat a fost ucis in explozie. Corpul sau nu a fost regasit niciodata. Un altul a decedat cateva ore mai tarziu. Primii pompieri care au ajuns la centrala pentru a impiedica extinderea incendiului la reactorul numarul 3 au fost supusi unor iradieri enorme.

Alte 28 de persoane au murit in saptamanile urmatoare, victime ale unor iradieri prea mari.

In fata acestei catastrofe, autoritatile sovietice au pastrat tacerea, chiar pusi fata in fata cu perspectiva de a pune in pericol populatia in acest fel.

Evacuarea orasului Pripiat, 48.000 de locuitori, printre care si personalul centralei, situat la trei kilometri de Cernobil, a fost facuta de abia in 27 aprilie, la inceputul dupa-amiezii, o zi si jumatate dupa explozie.

Alerta a fost data doua zile mai tarziu, in 28 aprilie, de catre Suedia, care a observat o rata neobisnuita de radioactivitate. Agentia oficiala de presa a URSS, TASS, a publicat ulterior o prima informare, indicand ca un "accident" s-a produs la Cernobil, intr-o stire laconica de cinci paragrafe.

Amploarea catastrofei a fost tinuta secret, cunoscuta doar in mediul restrans al liderilor sovietici.

Pentru traditionala defilare sovietica de 1 Mai din Ucraina, elevii au marsaluit ca in fiecare an pe strazile din Kiev, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, in conditiile in care vantul adusese norul radioactiv deasupra capitalei ucrainene.

Cernobil, prima fotografie aeriana dupa accident. Fotograful a murit de cancer in 2010

Cernobil, prima fotografie aeriana dupa accident. Fotograful a murit de cancer in 2010

Foto: Agerpres/AP

Mihaïl Gorbaciov nu a intervenit public decat in 14 mai iar la aproape trei saptamani de la catastrofa, autoritatile au decis sa trimita majoritatea elevilor din Kiev intr-o tabara si au autorizat mamele sa-si ia concediu.

La Cernobil, autoritatile au incercat initial, in zadar, sa toarne apa in reactor, inainte de a arunca cu elicopterele circa 4.000 de tone de saci de plumb si nisip asupra centralei.

Reactorul a fost racit in mai, deschizand drumul pentru constructia unui sarcofag provizoriu de beton care a fost terminat sase luni mai tarziu, dar aceasta constructie, realizata in mare graba, s-a fisurat si nu mai poate fi considerata sigura in prezent.

Celelalte trei reactoare de la Cernobil au continuat sa functioneze pana cand, la presiunea comunitatii internationale, ultimul reactor a fost definitiv inchis in decembrie 2000.

Constructia noului sarcofag, un proiect de amploare care ar urma sa fie finalizat in 2015

Un nou sarcofag este in constructie in prezent, acesta urmand sa il acopere pe cel construit dupa accident. Inginerii se tem ca vechiul sarcofag ar putea incepe sa se fisureze in curand si sa permita scurgeri de radiatii.

Prima faza a asamblarii acestui imens sarcofag cu inaltimea de 108 metri si cu o greutate de 20.000 de tone a inceput deja la inceputul acestui an, a precizat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), insarcinata cu gestionarea fondurilor prevazute pentru acest proiect.

Prima etapa a noului sarcofag a fost terminata in noiembrie 2012, potrivit Russia Today. Constructia destinata sa reduca scurgerile de radiatii pentru urmatorii 100 de ani ar trebui sa fie finalizata in octombrie 2015.

"Potrivit programului, ar urma sa fie terminat inainte de 2015. Acesta este un program ambitios si solicitant astfel incat trebuie sa reiteram ce am spus de multe si anume ca vom continua sa solicitam performante excelente din partea tuturor participantilor la proiect", a declarat Vince Novak, director pentru securitate nucleara in cadrul BERD.

Noul sarcofag va avea o inaltime de 108 metri (echivalentul unui bloc cu 30 de etaje), o latime de 257 metri si o lungime de 150 metri. Greutatea aproximativa a structurii a fost estimata la 29.000 tone.

Costul total al acestei operatiuni este estimat la 1,5 miliarde de euro, dar 750 milioane lipseau inca acum un an.

Comunitatea internationala a stabilit un fond pentru constructia noului sarcofag, la care au contribuit 28 de tari.

Un acoperis si un zid s-au prabusit partial, pe 12 februarie 2012, la centrala Cernobil, la cateva zeci de metri de sarcofagul care acopera Reactorul 4, fara a provoca victime sau ridicarea nivelului de radioactivitate. Zona prabusita acoperea circa 600 metri patrati. Autoritatile ucrainiene au anuntat in luna martie ca urmeaza sa construiasca un acoperis temporar in locul sectiunii din centrala Cernobil prabusite in luna februarie din cauza acumularilor de zapada, informeaza RIA Novosti.

Semnele de intrebare raman la 27 de ani de la catastrofa

Vina pentru reactorul explodat, pentru moartea a numeroase persoane si o paguba de 2 mld. ruble a fost atribuita exclusiv personalului operativ si conducerii centralei, scrie Moskovski komsomolet.

Fostul director al unitatii, Viktor Briuhanov, a primit 10 ani de inchisoare. Impreuna cu el au fost condamnati alti cinci subalterni, care au primit intre 10 si 2 ani de detentie. Dupa ani, odata cu desecretizarea mai multor documente, s-a aflat ca, in realitate, reactorul patru al centralei Cernobil, seria RBMK-100, prezenta o serie de imperfectiuni de conceptie.

Dar, in epoca sovietica, tehnica sovietica trebuia sa ramana cea mai sigura din lume. De aceea trebuiau gasiti vinovati.

Directorul stiintific al proiectului RBNK-1000, academicianul Aleksandrov, a recunoscut ca "anumite proprietati de functionare a reactorului au fost prost proiectate de directorul stiintific si de constructorul sef al RBMK". El a cerut eliberarea din functie.

Anchetatorul sef al exploziei de la Cernobil, Nikolai Cecerov, care timp de 20 de ani a lucrat in interiorul reactorului, din 1986 pana in 2005, a reusit impreuna cu alti colegi entuziasti sa ajunga practic in toate incaperile blocului energetic, inclusiv in sala centrala si toate celelalte anexe.

"Am reusit sa analizam toate locurile afectate. Toate datele cumulate conduc la o singura concluzie: distrugerile, cele observate de toata lumea si cele nevazute din exterior indica faptul ca explozia a avut loc in sala centrala. A fost o singura explozie, dar a fost atomica", spune cercetatorul.

Potrivit cercetatorului, in incaperi nu au fost gasite urme de incendiu. "Incaperea unde am intrat s-a dovedit pustie. Mai mult, nu am depistat nici o urma de incendiu, nici macar vopseaua de pe carcasele metalice nu fusese afectata", spune Cecerov, afirmand ca informatiile din presa potrivit carara granitul din reactor ar fi ars timp de aproape doua saptamani sunt simple inventii.