Peste 140 de localitati din 15 judete au fost afectate de inundatii, ploile provocand pagube in 118 locuinte si avariind 112 poduri si podete, precizeaza Ministerul Afacerilor Interne intr-un comunicat citat de Agerpres. De asemenea, 23 de drumuri judetene si 30 de drumuri comunale au fost afectate de inundatii in sapte, respectiv opt judete ale tarii.

Totodata, patru persoane au fost evacuate din locuinte in judetul Hunedoara.

Primul-ministru Victor Ponta a convocat, pentru vineri, la ora 13.30, un comandament avand in vedere avertizarile hidrologice in vigoare emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, din cadrul Administratiei Nationale 'Apele Romane', anunta Biroul de presa al Executivului. Comandamentul va avea loc la Palatul Victoria si va fi coordonat de la Oradea de viceprim-ministrul Liviu Dragnea si de la Bucuresti de viceprim-ministrul Gabriel Oprea.

Peste 1.000 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne - politisti, pompieri si jandarmi - actioneaza pentru limitarea efectelor hidrometeorologice in 15 judete. In acest moment, se actioneaza cu peste 400 de utilaje: autospeciale, utilaje grele si motopompe.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a dispus ca reprezentanti ai conducerii MAI sa se deplaseze in teritoriu pentru a verifica si supraveghea modul in care autoritatile intervin pentru rezolvarea situatiilor de urgenta.

Astfel, secretarul de stat Constantin Catalin Chiper se va deplasa in judetele Vrancea si Buzau, subsecretarul de stat Doru Dumitrescu se va afla in zona de sud-vest a tarii, iar inspectorul general al IGSU, general de brigada Ioan Bas, va monitoriza interventiile din judetele aflate in nord-vest.

Ministerul Afacerilor Interne are posibilitatea sa intervina si pe calea aerului, cu elicopterele avute la dispozitie, atunci cand situatia din teren o va impune.

"La acest moment, situatiile cauzate de ploi si viituri sunt in atentia prefectilor, care au convocat comitetele pentru situatii de urgenta si au implicat structurile inspectoratelor pentru situatii de urgenta. De asemenea, prefectii vor asigura autoritatilor locale, acolo unde este nevoie, completarea stocurilor de materiale pentru ridicarea unor diguri improvizate sau rigole de scurgere'', se arata in comunicatul MAI.

Avertizarea hidrologica pentru cele 23 de judete vizate se mentine pana vineri, la ora 16.00. De asemenea, in perioada urmatoare, vremea se va incalzi in toata tara, cu temperaturi cuprinse intre 13-20 grade.