Doua ore de ''Educatie fizica'' si alte doua ore la disciplina ''Muzica si miscare'' pentru elevii din clasele pregatitoare, I si a II-a sunt prevazute in proiectul de plan-cadru pentru invatamantul primar- document propus de Ministerul Educatiei Nationale si supus dezbaterii publice pana pe 19 februarie, scrie Agerpres.

Acelasi proiect prevede doua ore de ''Educatie fizica'' si o ora la disciplina ''Joc si miscare'', pentru elevii claselor a III-a si a IV-a.

Potrivit propunerii MEN, o alta noutate a acestui proiect o constituie absenta plajei orare pentru disciplinele din trunchiul comun, in scopul asigurarii echitatii si a unitatii de forma a planului-cadru.

''Functiile plajei orare de oferire a posibilitatii de aprofundare/remediere sau de extindere pot fi realizate prin valorificarea timpului la dispozitia profesorului. Legea Educatiei Nationale precizeaza modul in care pot fi folosite orele pentru disciplinele din trunchiul comun: 'programa scolara acopera 75% din orele de predare si evaluare, lasand la dispozitia cadrului didactic 25% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu respectiv.

In functie de caracteristicile elevilor si de strategia scolii din care face parte, profesorul decide daca procentul de 25% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu este folosit pentru invatare remediala, in cazul copiilor cu probleme speciale, pentru consolidarea cunostintelor sau pentru stimularea elevilor capabili de performante superioare, conform unor planuri individuale de invatare elaborate pentru fiecare elev".

Plaja orara este pastrata pentru curriculumul la decizia scolii, constituit, potrivit art. 65, al. (5), di n Legea Educatiei Nationale nr.1/2011, din pachete disciplinare optionale ofertate la nivel national, regional si local, cat si din pachete disciplinare optionale ofertate la nivelul unitatii de invatamant', prevede planul propus de MEN.

Cadrele didactice, parintii si reprezentantii societatii civile pot sa transmita observatii si propuneri referitoare la proiectul de plan-cadru pentru invatamantul primar, prin completarea unui formular de consultare, disponibil la adresa: https://www.surveymonkey.com/s/PC-primar pana la data de 19 februarie.

Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri ministrului Educatiei, Remus Pricopie, sa prezinte in sedinta Executivului modul in care poate fi implementat programul ce vizeaza introducerea mai multor ore de sport in scoli.

"Tot astazi, domnule ministru al Educatiei, ne explicati cum facem mai multe ore de sport in scoli. Am si eu cateva puncte fixe si nu ma las pana nu le realizez. Cred ca daca reusim si implementati programul, cu pana la patru ore de sport pe saptamana in scoli, nu intr-un an sau doi, dar pe termen mediu si lung, cred ca am facut ceva bun pentru tara asta si pentru tinerii din tara asta. (...) Daca nu ii convingem pe copii si pe tineri sa faca sport la scoala, mai greu sa ii mai convingem dupa ce termina scoala sau facultatea sa faca lucrul asta", a afirmat Ponta, in debutul sedintei de miercuri a Guvernului