​Europarlamentarul Monica Macovei a propus ca Uniunea Europeana sa stabileasca, in colaborare cu autoritatile croate, un mecanism de monitorizare care sa evalueze modul in care Croatia va aplica masurile privind gestionarea conflictelor de interese, combaterea coruptiei si a criminalitatii organizate si reforma sistemului judiciar, dupa aderarea la UE, in 2013, se arata intr-un comunicat de presa.

Monica Macovei a declarat pentru presa croata ca un mecanism de monitorizare post-aderare are rolul de a asigura ireversibilitatea reformelor si vointa politica pentru continuarea celor mai dificile actiuni: lupta impotriva coruptiei politice si sanctionarea conflictelor de interese.

Macovei a mai declarat ca, indiferent daca vor fi sau nu adoptate de Parlament, amendamentele propuse constituie o atitudine politica consecventa crezurilor sale. "Daca nu va exista un mecanism de monitorizare post-aderare iar lucrurile vor merge prost cineva va trebui sa raspunda. Vom discuta din nou peste un an sau doi si vom vedea cine a avut dreptate", a declarat Monica Macovei.

In amendamentele depuse la Motiunea pentru o Rezolutie privind Croatia, Monica Macovei aminteste ca fenomenul coruptiei ramane o problema serioasa in Croatia, fiind raportate aproximativ 11,3 miliarde de euro pierdute din cauza gestionarii defectuoase, coruptiei si criminalitatii in perioada 2001-2010.

Europarlamentarul a cerut si intarirea aplicarii masurilor de sechestru si confiscare a bunurilor provenind din infractiuni, pe principiul "Urmareste Banii" ("Follow the Money"). Monica Macovei a inistat si pentru incurajarea jurnalismului de investigatie independent, vital in demascarea coruptiei si a crimei organizate.

In comunicat se aminteste faptul ca Monica Macovei a initiat in 2011 Rezolutia anticoruptie in Uniunea Europeana adoptata de Parlamentul European, care a contribuit la crearea mecanismului de evaluare a masurilor anticoruptie in toate Statele Membre. Primul raport anticoruptie la nivelul UE va fi redactat in acest an.