Presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta, presedintele Senatului, Crin Antonescu, dar si ale oficialitati ale statului roman au participat sambata la parada militara de Ziua Nationala a Romaniei, de la Arcul de Triumf. Este pentru prima data in ultimii ani cand la parada de la Arcul de Triumf asista atat presedintele, cat premierul si seful Senatului. Presedintele Basescu a fost primit cu proteste la parada, un grup de cateva zeci de persoane huiduindu-l pe seful statului atat la sosirea, cat si la plecarea de la eveniment.

Foto:

UPDATE 12.50: Presedintele Basescu, dupa ce a fost fluierat din nou: Parada militara a fost "frumoasa"

"Da. A fost frumoasa parada", a comentat presedintele Basescu, intrebat de jurnalisti, dupa incheierea defilarii de la Arcul de Triumf, relateaza Mediafax.

Potrivit agentiei citate, inainte de a pleca presedintele s-a salutat cu primarul general Sorin Oprescu, cu minstrul Raed Arafat si cu cativa parlamentari.

Plecarea presedintelui din zona a fost marcata de strigatele "Jos Basescu! Huo!" si de fluieraturi.

UPDATE 12.00: Parada s-a incheiat. Grupul de protestatari a huiduit si la plecarea presedintelui Basescu.

La plecare, seful statului a salutat mai multi reprezentanti ai Armatei si a dat mana si cu fostul presedinte Emil Constantinescu.

Victor Ponta si Crin Antonescu au parasit separat evenimentul. De altfel, pe durata paradei, cei doi au stat la distanta de presedintele Traian Basescu.

Premierul a mai fost insotit de sotia sa, europarlamentarul PSD Daciana Sarbu, si de cei doi copii ai sai.

Alaturi de presedinte au stat consilierul prezidential Iulian Fota si judecatoarea CCR Aspazia Cojocaru. Ulterior, spre finalul ceremonialului militar, langa presedinte s-au asezat europarlamentarul Corneliu Vadin Tudor si presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu.

UPDATE 11.00: Presedintele Traian Basescu a sosit la parada. Din multime s-au auzit huiduieli.

La momentul trecerii in revista a garzii de onoare, din multimea adunata la Arcul de Triumf s-au auzit mai multe strigate "Jos Basescu!" si huiduieli, acoperite partial de muzica de fanfara.

Este vorba de un grup de cateva zeci de persoane, mare parte dintre acestea manifestanti care participa de obicei la protestele din Piata Universitatii.

Grupul, aflat langa Arcul de Triumf, in zona rezervata publicului a scandat "Jos Basescu!", "Rusine! Rusine sa va fie!", dar si "Romania! Romania! Ole! Ole!", relateaza Mediafax.

Acelasi grup a continuat sa protesteze, strigand "Jos Basescu, jos, esti un ticalos!", "Basescu la puscarie!" si "Mars afara, javra ordinara!" si in timpul intonarii imnului national, in cel al momentului de reculegere tinut in memoria eroilor cazuti in cele doua razboaie mondiale si a celor cazuti la datorie in teatrele de operatii din Balcanii de Vest, Irak si Afganistan.

Conform estimarilor oficiale ale Jandarmeriei, in zona se afla peste 15.000 de persoane.

Pe de alta parte, mentioneaza Agerpres, au existat si cateva persoane care l-au aplaudat pe presedintele Basescu atunci cand acesta a coborat din masina pentru a participa la parada, scandandu-i numele.

Presedintele Traian Basescu a fost intampinat la parada militara dedicata Zilei Nationale de seful Statului Major General, general-locotenent Stefan Danila, iar apoi a fost intonat Imnul National al Romaniei in timp ce s-au tras 21 de salve de tun.

Presedintele a depus o coroana la Arcul de Triumf si a decorat drapelele de lupta ale Batalioanelor 2 Infanterie "Calugareni" si 495 Infanterie "Capitan Stefan Soverth", care au fost in Afganistan.

UPDATE 10.50: La Arcul de Triumf au ajuns premierul Victor Ponta, presedintele Senatului, Crin Antonescu, si fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu.

Alaturi de acestia se mai afla primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, ministrii Daniel Constantin, Dan Sova, Radu Stroe, Corneliu Dobritoiu, Daniel Chitoiu, Titus Corlatean, Raed Arafat, precum si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

Printre oamenii politici sositi la Arcul de Triumf se mai numara Marian Vanghelie, Corneliu Vadim Tudor, Rares Manescu, Victor Ciorbea, fostul premier Nicolae Vacaroiu, presedintele Curtii de Conturi, dar si multi alti parlamentari.

Seful statului este asteptat sa ajunga in jurul orei 11.00 Din multime s-a strigat "Jos Basescu".

***

Presedintele Traian Basescu a sustinut, marti seara, ca stie ca reprezentantii USL "pregatesc fluierasii" pentru ceremonia de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf din Capitala, precizand ca va lua parte la manifestatii. "Stiu ca pregatesc pentru 1 Decembrie fluierasii la Arcul de Triumf", a sustinut Basescu, intr-o emisiune la B1 TV.

El a fost intrebat daca va participa la manifestatii. "Sigur ca ma voi duce, sunt in tara, e Ziua Nationala, n-am cum sa nu ma duc", a replicat seful statului. De asemenea, el a catalogat acest lucru drept "penibil pentru un prim-ministru".

***

Administratia Prezidentiala a anuntat ca presedintele Traian Basescu va participa, de la ora 11.00, la ceremonialul militar din Piata Arcului de Triumf din Capitala, organizat cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

Si premierul Victor Ponta va participa la parada, el anuntand acest lucru inca de zilele trecute.

De altfel, in cursul diminetii, intre orele 9.00 si 10.00, premierul va fi gazda vizitatorilor care vor dori sa vada Palatul Victoria de Ziua portilor deschise. Programul acestei actiuni este unul extins si pentru perioada de dupa festivitatile care vor avea loc la Arcul de Triumf, tocmai pentru a permite tuturor doritorilor sa participe la ambele momente.

La parada de Ziua Nationala sunt asteptati sa participe si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, membri ai Guvernului, diplomati straini, reprezentanti ai structurilor militare.

Peste 1.500 de militari si tehnica apartinand Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor, Serviciului Roman de Informatii si Serviciului de Protectie si Paza vor defila sambata, incepand cu ora 11,00, la parada organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, in Piata Arcului de Triumf din Capitala.

In acest an, comandantul paradei este generalul-maior Nicolaie Dohotariu, comandantul Diviziei 1 Infanterie "Dacica", purtatoarea traditiei Armatei 1, unitate care a luat fiinta in timpul Primului Razboi Mondial.

Pe timpul paradei vor zbura avioane MiG-21 Lancer, Spartan sau Hercules si elicoptere de tipul IAR-330 Puma SOCAT.

Pentru prima oara, in acest an, va defila pe sub Arcul de Triumf si o fetita de 9 ani, premiata la concursuri de echitatie, care va deschide parada Jandarmeriei.