Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, l-a primit luni pe ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, in vizita de ramas bun, la incheierea mandatului in Romania, informeaza Ministerul Afacerilor Externe printr-un comunicat transmis presei.

Mark Gitenstein si-a inceput misiunea de ambasador al SUA in Romania in septembrie 2009 si o va incheia pe 14 decembrie.

Cu prilejul vizitei, ministrul Afacerilor Externe a exprimat apreciere pentru contributia de ansamblu a ambasadorului Gitenstein la consolidarea si extinderea Parteneriatului Strategic bilateral.

Potrivit comunicatului de presa, seful diplomatiei romane a evocat adoptarea, la 13 septembrie 2011, a Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI intre Romania si SUA, urmata de lansarea, la 31 octombrie 2012, a Task Force-ului bilateral pentru implementarea acesteia, respectiv acordul bilateral de cooperare in domeniul apararii anti-racheta, aflat in derulare.

Corlatean a adus in discutei si problema vizelor, manifestandu-si speranta ca dosarul vizelor isi va gasi, la randul sau, o solutionare rapida, inclusiv prin intermediul activitatii Task Force-ului creat pentru implementarea Declaratiei Comune, astfel incat cetatenii romani sa poata calatori liber in Statele Unite, informeaza MAE.

Seful diplomatiei romane a mai aratat in cadrul discutiilor ca dimensiunea economica, care a cunoscut un impuls semnificativ in ultima perioada de timp, inclusiv ca rezultat al recentei misiuni economice la Bucuresti a Consiliului de Afaceri Romano-American (AMRO) ramane, de asemenea, prioritara, atat sub aspectul sporirii schimburilor comerciale bilaterale, cat si al cresterii volumului investitiilor americane in tara noastra.

Pe agenda de discutii s-a numarat si recentele evolutii din Orientul Mijlociu.

In comunicatul de presa al MAE se mai arata ca demnitarul roman a realizat o scurta prezentare pe tema evolutiilor interne, inclusiv a celor legate de procesul electoral, in care a subliniat angajamentul Guvernului pentru a asigura desfasurarea in conditii de transparenta a acestuia, cu respectarea principiilor democratice si a statului de drept. In acest context, a exprimat speranta ca optiunea electoratului roman din 9 decembrie 2012 sa fie respectata de catre toti actorii politici din Romania.

Ministrul Titus Corlatean i-a inmanat ambasadorului Mark Gitenstein medalia aniversara "150 de ani de diplomatie romaneasca".

La randul sau, ambasadorul Mark Gitenstein a evocat relatiile foarte bune de cooperare dintre MAE si Ambasada SUA, pe parcursul mandatului sau. A exprimat, de asemenea, convingerea ca Parteneriatul Strategic bilateral va continua sa se dezvolte, in parametrii deja agreati, si ca Romania va ramane un partener privilegiat si de incredere, stabil si predictibil, al SUA in regiune, se mai arata in comunicatul de presa.

Ambasadorul american a oferit, totodata, asigurari cu privire la continuitatea angajamentului sau fata de Romania si fata de Parteneriatul Strategic romano-american, aratand ca va sprijini, si in viitor, eforturile comune de aprofundare a cooperarii, pe toate dimensiunile acestuia, informeaza MAE.

MAE informeaza ca ambasadorul Mark Henry Gitenstein si-a prezentat scrisorile de acreditare la 2 septembrie 2009. Inainte de a accepta nominalizarea pentru aceasta functie, Mark Gitenstein a fost cercetator principal la Brookings Institution si partener in cadrul biroului din Washington al firmei multinationale de avocatura Mayer Brown LLP.

Anterior, ambasadorul Gitenstein a lucrat ca functionar in Senatul american timp de 17 ani, atat in calitate de consilier la biroul senatorului Joseph Biden, cat si in calitate de consilier-sef la Comisia Juridica a Senatului SUA.

Strabunicii ambasadorului Gitenstein au emigrat din Romania in SUA la sfarsitul secolului 19, el devenind astfel primul ambasador al SUA de origine romana.

Ambasadorul Gitenstein isi va incheia misiunea in Romania la 14 decembrie 2012.