Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, a declarat marti pentru Mediafax ca bacalaureatul profesional este o masura necesara, insa el este rezultatul unei solutii de moment, a unei "carpeli" care va trebui regandita, astfel incat sa se ajunga la bacalaureatul diferentiat.

Presedintele FSLI considera ca, in contextul rezultatele din ultimii ani de la bacalaureat, multi elevi vor saluta aceasta forma de examen, mai ales ca cei care vor dori, vor putea da ulterior si examenul normal. Totodata, Simion Hancescu a spus ca este posibil ca bacalaureatul profesional sa reduca numarul tinerilor care intra in somaj, acestora fiindu-le mai usor sa-si gaseasca un loc de munca.

Presedintele FSLI catalogheaza insa solutia promovata de actualul guvern ca fiind "carpeala de moment".

"Lucrurile trebuie gandite altfel, ca sa se ajunga la acel bacalaureat diferentiat ca peste tot in lume. A fost o solutie de moment pentru a mai drege situatia neplacuta din ultimii doi ani", a explicat Simion Hancescu.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat, luni, ca in sedinta de Guvern de miercuri va fi prezentata Ordonanta de Urgenta privind bacalaureatul profesional, proiect care ar putea fi aprobat saptamana viitoare.

Ministrul Andronescu, declara pe 30 octombrie ca a decis redactarea unei Ordonante de urgenta a Guvernului privind bacalaureatul profesional, dupa ce a constatat ca prin procedura parlamentara masura nu ar intra in vigooare in timp util.

Presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului la reexaminare legea care prevede introducerea Bacalaureatului Profesional. "Consideram ca introducerea bacalaureatului profesional la o data ulterioara inceperii anului scolar, precum si insuficienta reglementare a acestuia, este de natura sa afecteze calitatea invatamantului si buna desfasurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor", se arata in motivarea cererii de reexaminare publicata pe site-ul administratiei prezidentiale.

Premierul Victor Ponta i-a cerut insa ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, sa sustina in continuare in Parlament adoptarea legii care introduce bacalaureatul profesional, chiar daca presedintele Traian Basescu "isi mai doreste din cand in cand sa fie prim-ministru".

Deputatii din Comisia de invatamant au decis mentinerea bacalaureatului profesional prin Ordonanta de Urgenta 73/2010, respingand astfel cererea de reexaminare adresata Parlamentului de presedintele Traian Basescu.