Presedintele Traian Basescu a decorat marti judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei, declarandu-se onorat de faptul ca marcheaza "20 de ani de functionare ireprosabila" a acestei institutii.

"Imi masor foarte bine cuvintele cand spun functionare ireprosabila pentru ca adesea ori Parlamentul, ori Guvernul, ori Presedintia au avut comentarii legate de deciziile Curtii Constitutionale. Dar, dincolo de comentarii, a ramas un singur adevar constitutional, cel al Curtii Constitutionale si nicio institutie nu a indraznit sa incalce o decizie, un aviz al Curtii. Asta inseamna ca suntem in fata unei institutii puternice, pe care toti o recunoastem", a afirmat seful statului, in fata judecatorilor CCR.

Traian Basescu a afirmat ca este dator judecatorilor CCR, "pentru ca sunt dator oricarei institutii a statului care contribuie la progresul Romaniei".

"V-as urga sa observati un lucru: in prima parte a primului mandat aveam obiceiul sa mai comentez deciziile Curtii Constitutionale, dupa ce m-am experimentat putin am ajuns la concluzia ca orice comentariu public este inutil", a notat acesta, razand.

Seful statului i-a conferit presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, cu prilejul implinirii a 20 de ani de la infiintarea institutiei, "in semn de inalta apreciere pentru contributia deosebita la dezvoltarea si afirmarea gandirii juridice romanesti, pentru rolul detinut in asigurarea si respectarea Constitutiei de catre institutiile statului de drept", potrivit agentiei Mediafax.

Aceeasi distinctie le-a fost acordata de presedintele Basescu si judecatorilor CC Aspazia Cojocaru, Petre Lazaroiu, Mircea Stefan Minea, Iulia Motoc, Ion Predescu, Valentin Zoltan Puscas, Tudorel Toader "in semn de inalta apreciere pentru competenta si profesionalismul dovedite in domeniul justitiei constitutionale".

Totodata, judecatorului CC Acsinte Gaspar i-a fost conferit Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Ofiter.

Decorarea judecatorilor Curtii Constitutionale de catre presedintele Basescu are loc si in contextul in care saptamana trecuta, pe 13 iunie, in Comisia juridica a Camerei Deputatilor a fost avizata o modificare a legii de functionare a CC conform careia hotararile adoptate de Parlament sunt eliminate din categoria actelor asupra carora se poate pronunta Curtea.

"O eventuala hotarare a Parlamentului de suspendare a presedintelui nu mai poate fi blocata de Curte. Orice hotarare pe care o ia Parlamentul nu mai poate fi cenzurata sau blocata de Curte", a spus vicepresedintele Comisiei juridice a Camerei, deputatul PSD Florin Iordache. Intrebat daca este corecta afirmatia potrivit careia, in urma modificarii Legii CC, presedintele poate fi suspendat mai usor, Iordache a raspuns: "Intr-un fel sau altul, da, pentru ca era o bariera in conditiile in care hotararea Parlamentului putea fi cenzurata de Curte".

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca este ridicola modificarea legislativa care permite posibilitatea ca o eventuala hotarare a Parlamentului de suspendare a sefului statului sa nu mai intre sub incidenta Curtii Constitutionale.