Plenul CSM a decis organizarea in lunile august-septembrie a doua noi concursuri pentru absolventii de Drept: un concurs de admitere la INM pentru a deveni auditor de justitie timp de doi ani, si un concurs de admitere in magistratura, pentru a deveni judecator sau procuror, informeaza membricsm.ro. Un alt concurs de amitere in magistratura va fi organizat in octombrie-noiembrie.

In aceasta vara se vor desfasura simultan doua concursuri de recrutare in sistemul juridic: unul de admitere la INM pentru 200 locuri de auditori de justitie (100 posturi de judecator si 100 de procuror), si unul de admitere direct in magistratura pentru 50 posturi de judecator, respectiv 50 de procuror, noteaza sursa citata.

Calendarul concursului din perioada august-septembrie:

  • 26 iunie 2012 - publicarea datelor referitoare la concurs
  • 26 iunie - 17 iulie 2012 - depunerea cererilor de inscriere la tribunale sau, dupa caz, la parchetele de pe langa acestea;
  • 26 august 2012 - proba scrisa, tip grila, de verificare a cunostintelor juridice, la urmatoarele materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal;
  • 9 septembrie 2012 - test de verificare a rationamentului logic;
  • 22 - 30 septembrie 2012  - sustinerea interviului;
  • 2 octombrie 2012 - afisarea rezultatelor finale.

In perioada octombrie-noiembrie 2012 va fi organizat un nou concurs de admitere in magistratura.

Potrivit judecatorului Cristi Danilet, membru CSM, admiterea presupune verificarea cunostiintelor juridice, apoi cine trece va intra la verificarea rationamentului logic, apoi cine trece va intra la interviu; apoi cei admisi sunt supusi verificarii bunei-reputatii, testarii psihologice si examinarii medicale.

Mai multe detalii despre regulamentul de intrare in magistratura, puteti citi aici.

Anul trecut, in luna septembrie, aproape 86% din cei 3.433 de candidati (cel mai mare numar din ultimii 6 ani) care s-au inscris la admiterea la Institutul National al Magistraturii (INM) pentru promotia 2011-2013 au picat proba eliminatorie tip grila.

Doar 452 de candidati din cei 3.283 care s-au prezentat la examen au reusit sa obtina peste 70 de puncte (cat este punctajul minim) si sa ramana in concursul organizat atunci pentru un numar de 200 de locuri de viitori magistrati.

Citeste si: Rezultate slabe la admiterea in Magistratura 2011: 86% dintre candidati au picat proba eliminatorie tip grila