Tarile membre ale spatiului Schengen au cazut joi de acord asupra posibilitatii de restabilire, de o maniera temporara, a controalelor la frontiere interne in cazul unor presiuni migratorii incontrolabile la frontierele externe, a anuntat presedintia daneza a UE, citata de AFP.

Acordul a fost aprobat unanim de ministrii de Interne ai UE.

Comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, care se opunea acestui plan, s-a declarat, intr-o postare pe contul sau de twitter, "dezamagita de lipsa de ambitie europeana" a ministrilor de Interne ai UE.

Textul acestui acord prevede posibilitatea restabilirii controalelor la frontierele nationale "pentru o durata de sase luni care poate fi prelungita cu sase luni suplimentare", "atunci cand controlul unei frontiere externe a Spatiului nu mai este asigurat din cauza unor circumstante exceptionale".

Este vorba de o "masura extrema, a carei aplicare este supusa unor conditii foarte stricte", au subliniat liderii francezi si germani, care au reclamat adoptarea ei.

Statele membre aveau deja posibilitatea de a restabili temporar controalele la frontierele nationale din motive de securitate si ordine publica. Polonia intentioneaza sa faca acest lucru pentru campionatul european de fotbal.

Dar nimic nu era prevazut in cazul unor presiuni migratorii necontrolabile care sa antreneze un esec al controlului unei frontiere externe a spatiului Schengen, asa cum este acum cazul Greciei cu Turcia.