​Romania va ajuta Republica Moldova cu 100 milioane de euro, afirma presedintele Traian Basescu in aprilie 2010. Un program pornit cu multe sperante in ambele tari, ale caror guverne urmau sa se intalneasca regulat pentru a face lucrurile sa mearga. Dar sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, care trebuia sa aiba loc in iunie 2011, a fost amanata de mai multe ori.

Vasile Ernu si Cristian GhineaFoto: Hotnews

Primul gest consistent de politica externa al guvernului Ungureanu este organizarea acestei sedinte comune, pe 3 martie la Iasi. Vor bate atunci moldovenii obrazul romanilor care au promis dar nu s-au tinut de cuvant? Cristian Ghinea,director CRPE, si Vasile Ernu, scriitor nascut la Chisinau, fac bilantul acestor promisiuni intr-o discutie cu Vlad Mixich.

  • Cristian Ghinea

Noi am venit brusc cu o gramada de bani, dar fara pricepere si i-am dat Ministerului Dezvoltarii care nu are nicio expertiza pe Republica Moldova. Singurii bani cheltuiti au fost 8 milioane de euro pe care i-am dat ca interventie de urgenta la inundatiile din Republica Moldova, bani care au avut un efect spectaculos la nivel de imagine. Dar restul, s-au blocat. Acesti bani au fost bugetati in bugetul national pentru o perioada de 4 ani. Eu i-as fi dat la Ministerul de Externe, nu la Ministerul Dezvoltarii. La Externe sunt oameni care stiu dosarele pe Moldova si care sunt frustrati ca sunt bani blocati in partea cealalta. Trebuie sa fie cineva care sa-i coordoneze pe oamenii astia. E clar ca, dupa doi ani in care cele doua Ministere ale Dezvoltarii, din Romania si Moldova, nu s-au miscat, trebuie sa le iei jucaria. Eu asa as face in locul premierului Ungureanu.

  • Vasile Ernu

Una dintre problemele foarte mari ale proiectelor romanesti fata de Republica Moldova este ca acestea sunt deseori strict declarative. Exista un anumit tip de asteptare dincolo. Romania, in spatiul Republicii Moldova, este asociata in mentalul colectiv cu neseriozitatea.

  • Cristian Ghinea

Desi vorbesc aceeasi limba, se intampla uneori sa vezi ca ministerele de la Bucuresti si de la Chisinau nu comunica unii cu altii. Comunica prin curier diplomatic, prin valiza diplomatica, in loc sa puna mana pe telefon. Ai senzatia ca oamenii nu vorbesc unii cu altii si e absolut frustrant. La doi ani dupa anuntarea acelor bani nu exista nicio idee clara despre ce vrem sa facem cu ei si asta este inacceptabil. Cine este de vina? Cei de la Bucuresti vor spune ca cei de la Chisinau, cei de la Chisinau ca cei de la Bucuresti si tot asa. Nu e un singur personaj negativ aici. Doamnei Udrea i-as reprosa ca nu a putut sa rezolve o situatie complicata. Dar nu este doar ea de vina, mai ales ca un secretar de stat care a ramas la ministerul Dezvoltarii, domnul Murgeanu, s-a ocupat efectiv de aceasta chestiune. El nu a reusit sa rezolve. Doamna Udrea a aratat o lipsa de interes, a zis sa se ocupe Murgeanu.

Exista un birou fictiv la Guvernul Romaniei, numit Inaltul Reprezentant al Romaniei pentru Republica Moldova, care are un singur angajat dar fara ca cineva sa fie numit in functia de inalt reprezentant. Am intalnit oameni din Ministerul de Externe care nu stiau ca exista aceasta functie. Recomandarea noastra este sa avem un ministru delegat, cineva care sa participe la sedintele de guvern.

Povestea celor 100 milioane risca sa devina o poveste a esecului. Vointa politica exista de la Traian Basescu, dar nu exista oameni priceputi care sa o urmareasca. Il are pe Iulian Chifu in zona asta, dar eu nu am incredere in Iulian Chifu. Traian Basescu trebuia sa spuna "astea sunt promisiunile mele pentru Republica Moldova si tu Gigel te ocupi. Daca peste 6 luni aflu ca nu avem finantare pentru gazoductul Ungheni - Iasi esti dat afara."

  • Vasile Ernu

E clar ca procesul de acordare a cetateniei s-a accelerat. Faptul ca s-au deschis consulate noi e foarte bine. Dar toata lumea se plange de personalul din consulate: oamenii continua sa fie tratati foarte prost. E o problema foarte mare si nu e nevoie de un mare efort ca sa le spui functionarilor sa se poarte frumos. Unii oameni se plang chiar ca sunt injositi.

  • Cristian Ghinea

Daca este ceva ce a functionat bine este zona consulara. Nu mai sunt cozile de pe vremuri la vize si cetatenii. In Romania, comisia pentru cetatenie care avea 17 oameni a fost schimbata in Autoritatea Nationala pentru Cetatenie si are 120 de oameni. In doi ani am vazut o investitie importanta a statului roman in resurse umane. Pe zona consulara putem reprosa niste incetineli, anumite metehne vechi, dar fata de acum doi ani e clar ca s-au intamplat lucruri bune.

  • Vasile Ernu

Moldovenii care au drept de vot in Romania sunt inca destul de atasati de presedintele Basescu si de PDL. Efectele directe nu le percep, iar criticile si babilonia de la noi nu sunt percepute in Moldova. Acolo sunt percepute lucrurile punctuale si Basescu a avut niste mesaje foarte clare. Ar fi incorect sa spunem ca nu au fost si niste realizari.

  • Cristian Ghinea

Din perspectiva Uniunii Europene se intampla lucruri interesante la Tiraspol, unde au venit niste oameni tineri de la care europenii asteapta foarte mult. Dintr-odata guvernul de la Chisinau nu mai poate lua ca de la sine inteles statutul de baieti buni. Pana acum era simplu: Chisinaul era bun dar se opunea ursul de Smirnov. Dar acum viata devine mai complicata pentru guvernul de la Chisinau. Nu mai sunteti voi neaparat baietii buni.

  • Vasile Ernu

Este un lucru extraordinar ca s-a deschis Institutul Cultural Roman de la Chisinau. Faptul ca incearca sa reabiliteze o cladire veche care are si o istorie este un alt lucru foarte bun. Proiectele sunt inca la inceput, dar ICR-ul este una dintre putinele noastre institutii foarte active si cu politici foarte clare. Mi se pare ca este una dintre marile reusite. Totul este sa-si adecveze proiectele cu spatiul, care este mai delicat si are nevoie de proiecte mai specifice.

  • Cristian Ghinea

ICR-ul are politica sa-i trateze pe cei din Republica Moldova ca pe cetatenii Romaniei. Un pictor poate aplica fara sa conteze la o bursa ICR daca e din Republica Moldova sau Romania, dincolo de cetatenie. Este aceasta agitatie pozitiva a domnului Petre Guran, care este directorul ICR Chisinau care s-a dus acum un an acolo cu un proiect. A fost foarte complicat mai ales din cauza oamenilor de la Chisinau, care nu intelegeau foarte clar. Sa speram ca va reusi acest proiect.

Cristian Ghinea: Bilantul promisiunilor Romaniei facute Republicii Moldova este stagnant. S-au intamplat multe lucruri bune dar putine fata de cate am promis. Recomandarea noastra este sa nu mai promitem, ci sa facem deja ceea ce am promis.

Vasile Ernu: Bilantul promisiunilor Romaniei facute Republicii Moldova este negativ in acest moment, dar are o tendinta pozitiva. S-au intamplat multe lucruri care incep sa se inchege.

Puteti descarca de aici raportul CRPE privind relatia Romania - Republica Moldova: "De la relansarea relatiilor la acumularea restantelor".