Sedusa si abandonata? Despre relatia dintre Romania si Republica Moldova au discutat online Cristian Ghinea si Vasile Ernu

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 29 februarie 2012, 12:21 Actualitate | Esenţial


Raportul CRPE relatia Romania-Republica Moldova
Foto: www.crpe.ro
Promisiunile facute de oficialii romani in ultimii doi ani au creat asteptari mari la Chisinau. "Republica Moldova este statul prioritar pentru politica externa a Romaniei", constata raportul Centrului Roman pentru Politici Europene (CRPE) care analizeaza felul in care Romania si-a indeplinit promisiunile facute Republicii Moldova.

Cate dintre declaratiile politice romanesti de sustinere a Chisinaului au devenit fapte? Cat de bine este gestionat programul de burse acordat studentilor din Republica Moldova? Cum sunt perceputi romanii la Chisinau, la trei ani de la caderea comunistilor lui Voronin? Cristian Ghinea, directorul CRPE, si Vasile Ernu, scriitor nascut la Chisinau, au discutat online cu cititorii HotNews.ro despre dezamagirile Chisinaului si faptele Bucurestiului.

Puteti descarca de aici raportul CRPE privind relatia Romania - Republica Moldova: "De la relansarea relatiilor la acumularea restantelor".

Nota Redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 andreea

  credeti ca exista posibilitatea ca un partid din RO cu filiale in MD sa castige alegerile in ambele tari in urmatorii 10 ani ? care ar putea fi sansele de reusita ale unei astfel de strategii ? multumesc

  • Vasile Ernu

   Privind la ce s-a intimplat in ultimii 20 de ani in politica din MD si RO e greu de crezut ca in urmatorii ani va aparea o astfel de forta politica (miscare, partid etc). Partidele unioniste din MD au o sustinere populara destul de mica, iar in RO nu exista nici un partid mare care sa sustina o politica unionista. Daca ne referim strict la politica unionista nu cred ca vom avea in urmatorii ani un partid mare/puternic care sa aiba o astfel de strategie.

  • Cristian Ghinea

   Nu cred ca exista aceasta posibilitate. Partide cu un singur subiect -RM- nu cred ca pot exista sau sa aiba succes in Romania. Abia reusim sa trezim interesul partidelor deja existente. Si aici vine partea buna: interesul patidelor romanesti pentru RM va creste oricum, dar din interese strict pragmatice: voturi. Opozitia s-a invatat minte de la alegerile prezidentiale, cind T. Basescu a luat voturie de acolo si acum si PNL si PSD au dezvoltat organizatii pentru RM. Pentru noi cei care ne ocupam de RM este foarte bine, avem interlocutori la partide. Traian Basescu ramine inca foarte popular in RM, oamenii de acolo nu uita ca a acordat atentie. Pe linga asta, am auzit explicatia: daca pleaca Basescu ceilalti nu ne mai acorda cetatenie. Este o teama de inteles, pt ca in trecut politca Romaniei privind cetatenia a oscilat cind aveam nevoie sa scapam de vize si sa intram in UE. Dar nu mai urmeaza nimic de genul asta, capacitatea statului roman de a prelucra dosare a crescut semnificativ prin aparitia Autoritatii Nationale pt Cetatenie, deci eu zic ca cei din RM se pot relaxa pe acest subiect.

   Daca a fi sa-i reprosez ceva lui Tr. Basescu in legatura cu RM este ca face promisiuni si apoi nu acorda atentie si indeplinirii, vedeti ce am scris despre cele 100 de milioane de euro in raport.

 • Întrebarea nr. 2 Alex Aelenei

  Cum apreciati eficienta fostului ministru de externe Baconschi asupra relatiilor romano-moldave? A fost un mandat benefic sau nu?

  • Vasile Ernu

   Eu personal am retineri fata de eficienta domnului ministru de externe Baconschi: prea multe vorbe, prea putine fapte. Dar eficienta acestui minister tine si de strategia pe care o are Romania fata de R.Moldova. Romania are nevoie de o strategie clara pe care sa si-o asume, iar strategia Romaniei fata de Moldova trebuie sa fie construita pe o viziune mai larga fata de spatiul estic... fata de acest spatiu am avut mereu mari deficiente de strategie.

  • Cristian Ghinea

   Raportul nostru se refera la 2011 si la ianuarie-februarie 2012, deci acopera mandatului ministrului Baconschi.

   Dar nu e vorba despre persoana ministrului si nu doar despre MAE in sine. Daca ar fi sa reprosez ceva ar fi ca a durat prea mult semnarea acelui acord privind parteneriatul pentru integrare, o lentoare incredibila. Si dupa ce au terminat de negociat, in iunie 2011, au zis ca trebuie sa fie semnat la sedinta comuna de guverne. Iar sedinta s-a tot aminat de citeva ori, va fi pina la urma acum pe 3 martie. Deci, practic-declatia Ghimpu-Basescu data la inceputul lui 2010 urma sa se concretizeze in acest acord. Si gasesc inacceptabil sa fim la aproape doi ani de la acel moment si sa-l semnam abia pe 3 martie 2012. Cine e de vina? Nu doar Teodor Baconschi, de vina e un stil forte formalist de a lucra cu RM, de care sufera diplomatia noastra.

   Dar, repet, MAE cel putin tine agenda relatiei, nu poate impinge singur lucrurile inainte. Alte institutii sunt vinovate pt intirzieri grave. A fost o eroare majora sa dam cele 100 de milioane la Min. Dezvoltarii, s-u blocat acolo si s-au blocat in neintelegeri cu Min. Dezvoltarii din RM.

   Anul trecut propuneam crearea unui oficiu, ceva de genul Mr. Moldov, care sa coordoneze/supervizeze/certe diferite institutii din Romania care lucreaza cu RM. Eu cred ca avem nevoie de un ministru delegat pentru relatia cu RM.

   Doar vointa politica de sus nu misca lucrurile, trebuie sa avem mecanisme de implementare.

 • Întrebarea nr. 3 saabo

  Cati bursieri au fost in Romania?
  Cati credeti ca ar trebui sa fie?
  Telefonia fixa si mobila cand ar putea fi unificata -costuri si administare!?
  Programele scolare coordonate - cand?

  • Vasile Ernu

   1. personal nu stiu dar colegul Cristian Ghinea se pare ca are raspunsul.
   2. In acest moment nu cred ca numarul de burse acordat de RO pentru MD este problema ci faptul ca ele sint destul de prost gestionate. Credca RO trebuie sa aiba o viziune mai complexa fata de acest proiect. Insa cred ca este cel mai important proiect al Romaniei in relatia ei cu R.Moldova... cu efecte pe termen lung.
   3. Nu ma pricep la telefonie...
   4. Sint tari diferite, au politici si strategii educationale diferite...

  • Cristian Ghinea

   Cifra oficiala globala pentru ultimul an ese 5000 de bursieri, cel putin cea vehiculata.

   Va recomand raportul anterior scos de colega mea Claudia Silaghi despre burse: http://www.crpe.ro/library/files/raport_burse_final.pdf

   Raportul acopera studiile universitare. Despre acestea, cifrele arata asa:

   1. burse acordate prin metodologie:
   2007-2008 = 1215
   2008-2009 = 1277
   2009-2010 = 2300
   2010-2011 = 2670
   2011-2012 = 2480
   TOTAL 5 ani = 9942

   Vedeti o crestere importanta din 2007 incoace.
   Insa atuci cind adunam cifrele de admisi publicate pentru fiecare universitate in parte (Claudia a facut aceste exercitiu sisific, vedeti mai jos ca locurile scoase nu sint si ocupate).

   2. Cate burse s-au ocupat cu adevarat dupa admitere:
   2007-2008 = 1143
   2008-2009 = 1153
   2009-2010 = 2189
   2010-2011 = 2192
   2011-2012 = 1594
   TOTAL= 8271

   De ce se intimpla asta? Vedeti explicatiile Claudiei din raport. Eu personal as demite intregul departament din Ministerul Educatiei, in frunte cu doamna directoare Iftime, care se ocupa de burse. E vorba de incompetenta si dezinteres. (Exemplu: cum e posibil sa publici rezultatele admiterii pt tura a doua cu 5 zile inainte de 1 octombrie, studentii aia saracii nici nu mai au timp sa scoate viza si trebuie sa dea disperati telefoane la universitati sa nu piarda locurile). MEC manifesta un autism extrem in modul in care gestioneaza aceste burse. Noi CRPE incercam sa avem relatii civilizate cu ministerele si alte institutii pe care le evaluam, dar MEC si acel departament sunt o reduta a autismului de stat.
   Exemplul cu data publicarii este doar unul din mai multe. E pacat ca pe de o parte ramin locuri neocupate si pe de alta parte ramin doritori de burse in RM care nu reusesc sa ajunga sa studieze in Romania. Un caz in care cererea nu se intilneste cu oferta si asta din cauza Ministerului Educatiei din Romania, pe care il acuz direct de problema asta. E vorba de relatii civilizate cu `clientii`, nu le cerem sa ceva foarte complicat

 • Întrebarea nr. 4 Andrei

  Am ramas cu impreisa ca nu exista o mare preocupare din partea romanului de rand (spre deosebire de clasa polica) din Romania pentru romanii din Moldova, si ca aceasta lipsa de interes este creat si de lipsa de interes al presei romanesti pentru realitatea cotidiana/culturala/poltiica din Moldova.

  Ce explica dezinteresul relativ al presei romanesti fata de RM si basarabenii? Ce ar trebui sa se intample ca preocuparea elitei romanesti fata de RM sa se traduca intr-o solidaritatea mai generalizata?

  • Vasile Ernu

   Este una din problemele cu care ma confrunt mereu aici: romanii de rind (dar nu numai) stiu foarte putine lucruri depsre realitatile din MD. Presa este foarte putin interesata (in ultimii ani insa s-a mai miscat ceva in mass-media RO la acest capitol).
   Am scris de nenumarate ori ca cei de aici (presa&politicieni) sin interesati de MD doar cind e singe pe ecrane (aduce audienta) si in perioade electorale. In mentalul colectiv romanesc Basarabia si tot ce e dincolo de Prut se afla "undeva in Siberia". Pentru a depasi acest handicap e nevoie de implicarea mass-media de pe ambele parti a Prutului dar si de proiecte bine gindite.

 • Întrebarea nr. 5 Hadrian

  Am citit cele publicate despre agenda şedinţei comune a celor două guverne. Impresia mea este că relaţia bilaterala este serios dezechilibrata. Înţeleg ce ar fi putut, ar putea sau va putea să facă România pentru Republica Moldova. Ce nu înţeleg este ce ar fi putut, ar putea sau va putea să faca RM pentru RO? Ce e legitim aşadar să aştepte Bucureştiul de la Chişinău în schimbul multelor sau putinelor facute de RO pentru RM în ultimii 20 de ani?

  • Vasile Ernu

   R.Moldova ar putea face mult pentru Romania daca Romania si-ar clarifica bine strategia. de exemplu ar putea fi o platforma de lansare spre Est a Romaniei. Sa nu uitam ca MD este tara care ofera cele mai multe resurse umane pentru RO in acest moment (e adevarat ca ele sint limitate).

 • Întrebarea nr. 6 Rita Trita

  Lucrurile-s usor de cantarit: care-s firmele cele mai prezente si active in Rep. Moldova? Alea romanesti sau alea rusesti? Ca altfel oamenii de afaceri se tot intalnesc pe la forumuri sa vorbeasca vorbe. Si alta: Chisinaul face comert cu mafiotii de la Tiraspol. Cum se impaca romanii cu treaba asta? Si inca una pentru Ernu: pentru inteligentii din Chisinau plecatul in RO nu e un "must", cam cum e pt ai nostri plecatul cu o bursa in vest? Cum se simte in situatia asta emulatia intelectuala de la Chisinau? A mai ramas cineva acolo ca sa aiba ce emula?

  • Cristian Ghinea

   UE e cel mai important partener comercial al RM, iar din tarile UE Romania e pe primul loc. Economia R. Moldova se europenizeaza si a inceput asta chiar inainte de caderea lui Voronin, e vorba despre gravitie economica. Multe multinationale care lucreaza in Romania acopera in mod natural si RM din biroul de la Bucuresti.
   Insa nici Romania, nici Rusia nu sint pe primele locuri in topul tarilor de unde provin investitorii in RM, ci... Olanda si Cipru. Evident, vorbimde off-shoruri, mai multe nu stim, poate domnul Melescanu afla mai multe acum din briefurile care i se fac.

   Si inca ceva important: daca statul roman construieste gazoductul Iasi-Ungheni si nu pune bete in roate Petrom-ului, aceasta companie poate schimba raportul de forte din RM. Va indemn sa cititi capitolul pe proiecte energetice din raport. Petrom tocmai a descoperit in Marea Neagra gaze cit consumul Republicii Moldova pe 40 de ani. Daca RM e importanta pentru noi, atunci guvernul roman si Petrom pot lucra la o strategie de integrare de facto a RM pe piata energetica romaneasca odata cu liberalizarea la care oricum ne forteaza UE. Poate suna prea optimist, dar nu e cind stii detalii.

   Investitiile romanesti/cu capital DIN Romania (deci firme chiar multinationale care isi extind baza din Ro in RM, pt ca nu mai poti vorbi acum de capitaluri nationale) sunt: Rompetrol (energie/servicii), Petrom (energie/servicii), BCR – Erste Bank (sistem bancar / servicii), Raiffeisen Leasing (sistem bancar / servicii), Banca Transilvania (sistem bancar / servicii), Pro TV (media), Adevărul Holding (media), UTI (sisteme de securitate), DRA Draexlmaier Automotive (sisteme electrice / producţie), Metro Cash and Carry Moldova (retail / servicii), ROMSTAL TRADE (instalaţii sanitare), Orange Moldova (comunicaţii/servicii), European drinks (ind. alimentară), Sika România (construcţii), Romsym Data (IT), Arabesque (retail/servicii).

 • Întrebarea nr. 7 Sincerul Mitica

  Domnilor hai sincer: de ce e Romania atat de interesata de RM? Doar pentru ca e singurul loc din lume unde se pot si romanii simti importanti? Ca in afara de motivul asta nu vad altul? RM e o mica regiune saraca, fara importanta economica, care aduce mai degraba probleme. Si de ce ar fi moldovenii interesati de romanii cei neseriosi, foarte corupti si cu aere occidentale? Nu gasesc mai multe fiind prieteni cu Polonia? Ca e mai buna relatia lor cu Polonia decat cea cu Romania. Nu-i asa? Cum vedeti concurenta asta dintre RO si POL la Chisinau?

  • Vasile Ernu

   Mie nu mi se pare foarte interesata. Adica ea dor isi anunta intentia dar in realitate este destul de pasiva. O fi bine, o fi rau?
   Am spus 2 motive mai sus... dar ele pot fi mult mai multe.
   Iar Moldova este o tara care-si constuieste si ea o strategie dupa propriile interese si tinind cont de situatia geo-politica in care este (sau in dependenta de fortele politice care conduc tara).

  • Cristian Ghinea

   sincer, numai clisee ieftine in intrebarea dvs.

   si uite ca pot raspunde si scurt, ca se uita urit la mine colegii de la Hotnews.

 • Întrebarea nr. 8 SDI

  Cateva intrebari despre organizatiile basarabenilor veniti in Romania (in mare parte, organizatii studentesti):
  1.De ce, aproape de fiecare data, Serile Basarabene, uneori sprijinite si de statul roman, prin diferite institutii, devin o "adunatura" de 'moldoveni' vorbitori de limba ruso-romana?. Cica astfel de Seri si evenimente se fac pentru integrarea basarabenilor in sociatatea romaneasca (mai ales bucuresteana) - ei bine, atunci de ce, la astfel de evenimente, unele finantate de institutii ale statului, vin trupe din Republica Moldova, sa ii incante pe basarabenii veniti tot din Republica Moldova? Pai o integrare nu inseamna, in mare parte, sa le prezinti valorile de aici (asta nu inseamna ca peste Prut nu exista valori, ba dimpotriva) - oameni de teatru, solisti si alte personalitati?

  2.De ce cei tinerii din Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti, care 'detin monopolul' asupra studentilor basarabeni veniti in Romania, sustin atat de pe fata un partid politic (stim noi care)

  3. Avem impresia ca statul roman s-a abonat la aceasta Organizatie a Studentilor Basarabeni (OSB), colaborand exclusiv cu simpatizantii ei - ii vedem pe paginile de internet ale mai multor institutii ale statului roman (DRP, Hurmuzachi, etc)

  • Vasile Ernu

   1. Sint prea multe forme de intilniri si nu stiu la care dintre ele va referiti. Eu sint sceptic la intilnirile facute si organizate direct de institutiile si functionarii statului. Cred ca statul trebuie sa ofere un cadru si bani iar derularea efectiva a unor astfel de evenimente trebuei sa fie facute de oameni care chiar s epricep la asta.

   2.Cred ca este o mare prostie politizarea pe line de partid a organizatiilor studentesti (si MD si RO). La fel mi se pare ca deseori aceste filiere dominate de un nationalism timp de sec.19. Aceasta perspectiva trebuieste depasita urgent.

   3. Statul Roman a pariat cam des gresit: si-a ales grupuri mici (organizatii sau partide) care i-au cindat in struna pentru divesre interese si a pierdut. Statul Roman trebuie sa mizeze pe mult mai mutl daca vrea sa aiba proiecte reale in MD si in Est.

 • Întrebarea nr. 9 L

  Citez din recomandarile studiului: "dezvoltarea Romaniei ca donator matur in RM, indiferent de oscilatiile politice ale zilei". Sa inteleg ca Romania ar trebui sa doneze bani si expertiza chiar daca la Chisinau se instaleaza autoritati cu inclinatii euroasiatice? Ma tem ca nu. Romania va sustine "neconditionat" Republica Moldova, cu o... conditie: patrarea vectorului european. De altfel, intre cele doua state exista un Parteneriat strategic pentru integrarea europeana a RM, nu pentru integrarea euroasiatica sau pentru plutitul in deriva. Orice deviere de la cursul european absolva Romania de promisiunile facute.

  • Vasile Ernu

   Romania trebuie sa-si stabileasca clar startegia pe care sa o urmeze ferm. Cea ce face si a facut Romania prea des e ca si-a cam schimbat opiniile si practicile politice fata de MD (sec XX e martor). Uneori e mai sanatos sa nu faci nimic decit sa zici una si sa faci alta. Aceasta "ondulare" in bataia vintului istoric lasa urme adinci.

 • Întrebarea nr. 10 Georgel

  Este adevărat că principalul motiv pentru care Moldovenii sunt foarte prietenoși cu Românii este pentru a își urmări scopul de a avea drepturi pentru a călători prin Europa și de a avea drept de muncă în țări precum Italia, Norvegia..etc. ?

  • Vasile Ernu

   Moldovenii ca si romanii sint de multe feluri... unii iubesc sincer, altii din interes, iar altii sint indiferenti. Ar fi trist daca ar fi toti la fel...

4197 vizualizari

 • Despre relatia dintre Romania si Republica Moldova (Miercuri, 29 februarie 2012, 15:30)

  andreea [anonim]

  credeti ca exista posibilitatea ca un partid din RO cu filiale in MD sa castige alegerile in ambele tari in urmatorii 10 ani ? care ar putea fi sansele de reusita ale unei astfel de strategii ? multumesc
  • xx (Joi, 1 martie 2012, 11:44)

   Vasile Ernu [hotnews.ro] i-a raspuns lui andreea

   Privind la ce s-a intimplat in ultimii 20 de ani in politica din MD si RO e greu de crezut ca in urmatorii ani va aparea o astfel de forta politica (miscare, partid etc). Partidele unioniste din MD au o sustinere populara destul de mica, iar in RO nu exista nici un partid mare care sa sustina o politica unionista. Daca ne referim strict la politica unionista nu cred ca vom avea in urmatorii ani un partid mare/puternic care sa aiba o astfel de strategie.
  • r (Joi, 1 martie 2012, 11:50)

   Cristian Ghinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui andreea

   Nu cred ca exista aceasta posibilitate. Partide cu un singur subiect -RM- nu cred ca pot exista sau sa aiba succes in Romania. Abia reusim sa trezim interesul partidelor deja existente. Si aici vine partea buna: interesul patidelor romanesti pentru RM va creste oricum, dar din interese strict pragmatice: voturi. Opozitia s-a invatat minte de la alegerile prezidentiale, cind T. Basescu a luat voturie de acolo si acum si PNL si PSD au dezvoltat organizatii pentru RM. Pentru noi cei care ne ocupam de RM este foarte bine, avem interlocutori la partide. Traian Basescu ramine inca foarte popular in RM, oamenii de acolo nu uita ca a acordat atentie. Pe linga asta, am auzit explicatia: daca pleaca Basescu ceilalti nu ne mai acorda cetatenie. Este o teama de inteles, pt ca in trecut politca Romaniei privind cetatenia a oscilat cind aveam nevoie sa scapam de vize si sa intram in UE. Dar nu mai urmeaza nimic de genul asta, capacitatea statului roman de a prelucra dosare a crescut semnificativ prin aparitia Autoritatii Nationale pt Cetatenie, deci eu zic ca cei din RM se pot relaxa pe acest subiect.

   Daca a fi sa-i reprosez ceva lui Tr. Basescu in legatura cu RM este ca face promisiuni si apoi nu acorda atentie si indeplinirii, vedeti ce am scris despre cele 100 de milioane de euro in raport.
 • Mandat bun? (Miercuri, 29 februarie 2012, 17:54)

  Alex Aelenei [anonim]

  Cum apreciati eficienta fostului ministru de externe Baconschi asupra relatiilor romano-moldave? A fost un mandat benefic sau nu?
  • xx (Joi, 1 martie 2012, 11:51)

   Vasile Ernu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex Aelenei

   Eu personal am retineri fata de eficienta domnului ministru de externe Baconschi: prea multe vorbe, prea putine fapte. Dar eficienta acestui minister tine si de strategia pe care o are Romania fata de R.Moldova. Romania are nevoie de o strategie clara pe care sa si-o asume, iar strategia Romaniei fata de Moldova trebuie sa fie construita pe o viziune mai larga fata de spatiul estic... fata de acest spatiu am avut mereu mari deficiente de strategie.
  • r (Joi, 1 martie 2012, 12:00)

   Cristian Ghinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex Aelenei

   Raportul nostru se refera la 2011 si la ianuarie-februarie 2012, deci acopera mandatului ministrului Baconschi.

   Dar nu e vorba despre persoana ministrului si nu doar despre MAE in sine. Daca ar fi sa reprosez ceva ar fi ca a durat prea mult semnarea acelui acord privind parteneriatul pentru integrare, o lentoare incredibila. Si dupa ce au terminat de negociat, in iunie 2011, au zis ca trebuie sa fie semnat la sedinta comuna de guverne. Iar sedinta s-a tot aminat de citeva ori, va fi pina la urma acum pe 3 martie. Deci, practic-declatia Ghimpu-Basescu data la inceputul lui 2010 urma sa se concretizeze in acest acord. Si gasesc inacceptabil sa fim la aproape doi ani de la acel moment si sa-l semnam abia pe 3 martie 2012. Cine e de vina? Nu doar Teodor Baconschi, de vina e un stil forte formalist de a lucra cu RM, de care sufera diplomatia noastra.

   Dar, repet, MAE cel putin tine agenda relatiei, nu poate impinge singur lucrurile inainte. Alte institutii sunt vinovate pt intirzieri grave. A fost o eroare majora sa dam cele 100 de milioane la Min. Dezvoltarii, s-u blocat acolo si s-au blocat in neintelegeri cu Min. Dezvoltarii din RM.

   Anul trecut propuneam crearea unui oficiu, ceva de genul Mr. Moldov, care sa coordoneze/supervizeze/certe diferite institutii din Romania care lucreaza cu RM. Eu cred ca avem nevoie de un ministru delegat pentru relatia cu RM.

   Doar vointa politica de sus nu misca lucrurile, trebuie sa avem mecanisme de implementare.
 • Cati (Miercuri, 29 februarie 2012, 18:34)

  saabo [anonim]

  Cati bursieri au fost in Romania?
  Cati credeti ca ar trebui sa fie?
  Telefonia fixa si mobila cand ar putea fi unificata -costuri si administare!?
  Programele scolare coordonate - cand?
  • xx (Joi, 1 martie 2012, 11:57)

   Vasile Ernu [hotnews.ro] i-a raspuns lui saabo

   1. personal nu stiu dar colegul Cristian Ghinea se pare ca are raspunsul.
   2. In acest moment nu cred ca numarul de burse acordat de RO pentru MD este problema ci faptul ca ele sint destul de prost gestionate. Credca RO trebuie sa aiba o viziune mai complexa fata de acest proiect. Insa cred ca este cel mai important proiect al Romaniei in relatia ei cu R.Moldova... cu efecte pe termen lung.
   3. Nu ma pricep la telefonie...
   4. Sint tari diferite, au politici si strategii educationale diferite...
  • r (Joi, 1 martie 2012, 12:19)

   Cristian Ghinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui saabo

   Cifra oficiala globala pentru ultimul an ese 5000 de bursieri, cel putin cea vehiculata.

   Va recomand raportul anterior scos de colega mea Claudia Silaghi despre burse: http://www.crpe.ro/library/files/raport_burse_final.pdf

   Raportul acopera studiile universitare. Despre acestea, cifrele arata asa:

   1. burse acordate prin metodologie:
   2007-2008 = 1215
   2008-2009 = 1277
   2009-2010 = 2300
   2010-2011 = 2670
   2011-2012 = 2480
   TOTAL 5 ani = 9942

   Vedeti o crestere importanta din 2007 incoace.
   Insa atuci cind adunam cifrele de admisi publicate pentru fiecare universitate in parte (Claudia a facut aceste exercitiu sisific, vedeti mai jos ca locurile scoase nu sint si ocupate).

   2. Cate burse s-au ocupat cu adevarat dupa admitere:
   2007-2008 = 1143
   2008-2009 = 1153
   2009-2010 = 2189
   2010-2011 = 2192
   2011-2012 = 1594
   TOTAL= 8271

   De ce se intimpla asta? Vedeti explicatiile Claudiei din raport. Eu personal as demite intregul departament din Ministerul Educatiei, in frunte cu doamna directoare Iftime, care se ocupa de burse. E vorba de incompetenta si dezinteres. (Exemplu: cum e posibil sa publici rezultatele admiterii pt tura a doua cu 5 zile inainte de 1 octombrie, studentii aia saracii nici nu mai au timp sa scoate viza si trebuie sa dea disperati telefoane la universitati sa nu piarda locurile). MEC manifesta un autism extrem in modul in care gestioneaza aceste burse. Noi CRPE incercam sa avem relatii civilizate cu ministerele si alte institutii pe care le evaluam, dar MEC si acel departament sunt o reduta a autismului de stat.
   Exemplul cu data publicarii este doar unul din mai multe. E pacat ca pe de o parte ramin locuri neocupate si pe de alta parte ramin doritori de burse in RM care nu reusesc sa ajunga sa studieze in Romania. Un caz in care cererea nu se intilneste cu oferta si asta din cauza Ministerului Educatiei din Romania, pe care il acuz direct de problema asta. E vorba de relatii civilizate cu `clientii`, nu le cerem sa ceva foarte complicat
 • Presa vs. Moldova (Miercuri, 29 februarie 2012, 20:10)

  Andrei [anonim]

  Am ramas cu impreisa ca nu exista o mare preocupare din partea romanului de rand (spre deosebire de clasa polica) din Romania pentru romanii din Moldova, si ca aceasta lipsa de interes este creat si de lipsa de interes al presei romanesti pentru realitatea cotidiana/culturala/poltiica din Moldova.

  Ce explica dezinteresul relativ al presei romanesti fata de RM si basarabenii? Ce ar trebui sa se intample ca preocuparea elitei romanesti fata de RM sa se traduca intr-o solidaritatea mai generalizata?
  • xx (Joi, 1 martie 2012, 12:05)

   Vasile Ernu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Este una din problemele cu care ma confrunt mereu aici: romanii de rind (dar nu numai) stiu foarte putine lucruri depsre realitatile din MD. Presa este foarte putin interesata (in ultimii ani insa s-a mai miscat ceva in mass-media RO la acest capitol).
   Am scris de nenumarate ori ca cei de aici (presa&politicieni) sin interesati de MD doar cind e singe pe ecrane (aduce audienta) si in perioade electorale. In mentalul colectiv romanesc Basarabia si tot ce e dincolo de Prut se afla "undeva in Siberia". Pentru a depasi acest handicap e nevoie de implicarea mass-media de pe ambele parti a Prutului dar si de proiecte bine gindite.
 • Reciprocitate? (Miercuri, 29 februarie 2012, 20:37)

  Hadrian [anonim]

  Am citit cele publicate despre agenda şedinţei comune a celor două guverne. Impresia mea este că relaţia bilaterala este serios dezechilibrata. Înţeleg ce ar fi putut, ar putea sau va putea să facă România pentru Republica Moldova. Ce nu înţeleg este ce ar fi putut, ar putea sau va putea să faca RM pentru RO? Ce e legitim aşadar să aştepte Bucureştiul de la Chişinău în schimbul multelor sau putinelor facute de RO pentru RM în ultimii 20 de ani?
  • xx (Joi, 1 martie 2012, 12:10)

   Vasile Ernu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Hadrian

   R.Moldova ar putea face mult pentru Romania daca Romania si-ar clarifica bine strategia. de exemplu ar putea fi o platforma de lansare spre Est a Romaniei. Sa nu uitam ca MD este tara care ofera cele mai multe resurse umane pentru RO in acest moment (e adevarat ca ele sint limitate).
 • Vorbim vorbe? (Joi, 1 martie 2012, 8:35)

  Rita Trita [anonim]

  Lucrurile-s usor de cantarit: care-s firmele cele mai prezente si active in Rep. Moldova? Alea romanesti sau alea rusesti? Ca altfel oamenii de afaceri se tot intalnesc pe la forumuri sa vorbeasca vorbe. Si alta: Chisinaul face comert cu mafiotii de la Tiraspol. Cum se impaca romanii cu treaba asta? Si inca una pentru Ernu: pentru inteligentii din Chisinau plecatul in RO nu e un "must", cam cum e pt ai nostri plecatul cu o bursa in vest? Cum se simte in situatia asta emulatia intelectuala de la Chisinau? A mai ramas cineva acolo ca sa aiba ce emula?
  • r (Joi, 1 martie 2012, 12:30)

   Cristian Ghinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Rita Trita

   UE e cel mai important partener comercial al RM, iar din tarile UE Romania e pe primul loc. Economia R. Moldova se europenizeaza si a inceput asta chiar inainte de caderea lui Voronin, e vorba despre gravitie economica. Multe multinationale care lucreaza in Romania acopera in mod natural si RM din biroul de la Bucuresti.
   Insa nici Romania, nici Rusia nu sint pe primele locuri in topul tarilor de unde provin investitorii in RM, ci... Olanda si Cipru. Evident, vorbimde off-shoruri, mai multe nu stim, poate domnul Melescanu afla mai multe acum din briefurile care i se fac.

   Si inca ceva important: daca statul roman construieste gazoductul Iasi-Ungheni si nu pune bete in roate Petrom-ului, aceasta companie poate schimba raportul de forte din RM. Va indemn sa cititi capitolul pe proiecte energetice din raport. Petrom tocmai a descoperit in Marea Neagra gaze cit consumul Republicii Moldova pe 40 de ani. Daca RM e importanta pentru noi, atunci guvernul roman si Petrom pot lucra la o strategie de integrare de facto a RM pe piata energetica romaneasca odata cu liberalizarea la care oricum ne forteaza UE. Poate suna prea optimist, dar nu e cind stii detalii.

   Investitiile romanesti/cu capital DIN Romania (deci firme chiar multinationale care isi extind baza din Ro in RM, pt ca nu mai poti vorbi acum de capitaluri nationale) sunt: Rompetrol (energie/servicii), Petrom (energie/servicii), BCR – Erste Bank (sistem bancar / servicii), Raiffeisen Leasing (sistem bancar / servicii), Banca Transilvania (sistem bancar / servicii), Pro TV (media), Adevărul Holding (media), UTI (sisteme de securitate), DRA Draexlmaier Automotive (sisteme electrice / producţie), Metro Cash and Carry Moldova (retail / servicii), ROMSTAL TRADE (instalaţii sanitare), Orange Moldova (comunicaţii/servicii), European drinks (ind. alimentară), Sika România (construcţii), Romsym Data (IT), Arabesque (retail/servicii).
 • Sincer (Joi, 1 martie 2012, 8:55)

  Sincerul Mitica [anonim]

  Domnilor hai sincer: de ce e Romania atat de interesata de RM? Doar pentru ca e singurul loc din lume unde se pot si romanii simti importanti? Ca in afara de motivul asta nu vad altul? RM e o mica regiune saraca, fara importanta economica, care aduce mai degraba probleme. Si de ce ar fi moldovenii interesati de romanii cei neseriosi, foarte corupti si cu aere occidentale? Nu gasesc mai multe fiind prieteni cu Polonia? Ca e mai buna relatia lor cu Polonia decat cea cu Romania. Nu-i asa? Cum vedeti concurenta asta dintre RO si POL la Chisinau?
  • xx (Joi, 1 martie 2012, 12:15)

   Vasile Ernu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sincerul Mitica

   Mie nu mi se pare foarte interesata. Adica ea dor isi anunta intentia dar in realitate este destul de pasiva. O fi bine, o fi rau?
   Am spus 2 motive mai sus... dar ele pot fi mult mai multe.
   Iar Moldova este o tara care-si constuieste si ea o strategie dupa propriile interese si tinind cont de situatia geo-politica in care este (sau in dependenta de fortele politice care conduc tara).
  • r (Joi, 1 martie 2012, 12:31)

   Cristian Ghinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sincerul Mitica

   sincer, numai clisee ieftine in intrebarea dvs.

   si uite ca pot raspunde si scurt, ca se uita urit la mine colegii de la Hotnews.
 • Organizatiile basarabenilor (Joi, 1 martie 2012, 9:37)

  SDI [anonim]

  Cateva intrebari despre organizatiile basarabenilor veniti in Romania (in mare parte, organizatii studentesti):
  1.De ce, aproape de fiecare data, Serile Basarabene, uneori sprijinite si de statul roman, prin diferite institutii, devin o "adunatura" de 'moldoveni' vorbitori de limba ruso-romana?. Cica astfel de Seri si evenimente se fac pentru integrarea basarabenilor in sociatatea romaneasca (mai ales bucuresteana) - ei bine, atunci de ce, la astfel de evenimente, unele finantate de institutii ale statului, vin trupe din Republica Moldova, sa ii incante pe basarabenii veniti tot din Republica Moldova? Pai o integrare nu inseamna, in mare parte, sa le prezinti valorile de aici (asta nu inseamna ca peste Prut nu exista valori, ba dimpotriva) - oameni de teatru, solisti si alte personalitati?

  2.De ce cei tinerii din Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti, care 'detin monopolul' asupra studentilor basarabeni veniti in Romania, sustin atat de pe fata un partid politic (stim noi care)

  3. Avem impresia ca statul roman s-a abonat la aceasta Organizatie a Studentilor Basarabeni (OSB), colaborand exclusiv cu simpatizantii ei - ii vedem pe paginile de internet ale mai multor institutii ale statului roman (DRP, Hurmuzachi, etc)
  • xx (Joi, 1 martie 2012, 12:24)

   Vasile Ernu [hotnews.ro] i-a raspuns lui SDI

   1. Sint prea multe forme de intilniri si nu stiu la care dintre ele va referiti. Eu sint sceptic la intilnirile facute si organizate direct de institutiile si functionarii statului. Cred ca statul trebuie sa ofere un cadru si bani iar derularea efectiva a unor astfel de evenimente trebuei sa fie facute de oameni care chiar s epricep la asta.

   2.Cred ca este o mare prostie politizarea pe line de partid a organizatiilor studentesti (si MD si RO). La fel mi se pare ca deseori aceste filiere dominate de un nationalism timp de sec.19. Aceasta perspectiva trebuieste depasita urgent.

   3. Statul Roman a pariat cam des gresit: si-a ales grupuri mici (organizatii sau partide) care i-au cindat in struna pentru divesre interese si a pierdut. Statul Roman trebuie sa mizeze pe mult mai mutl daca vrea sa aiba proiecte reale in MD si in Est.
  • r (Joi, 1 martie 2012, 12:41)

   Cristian Ghinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui SDI

   Nu stiu, nu ma pricep foarte bine la acest mediu. Din putinele interactiuni, zic totusi asa: Asociatiile basarabenilor nu trebuie sa fie enclave, din pacate observ ca se cam intimpla asta.

   Am fost surprins de reactia OSB la raportul nostru cu bursele, ne-au calomniat gratuit si s-au isterizat cind noi am tinut partea studentilor. Cred ca sufera de sindromul Stockholm, le place sa fie maltratati de Min. Educatiei. Liderul lor, invitat ca speaker la lansarea raportului citea dintr-un comunicat anterior plin cu minciuni, desi tocmai i se demonstrase ca nu era adevarat. A fost amuzant.

   Din pacate, OSB s-au asociat micului grup de fascisti cibernetici condus de Roncea in a vehicula prostii evidente si minciuni. Cel mai simpatic a fost un student care ne-a scris ca a cautat o adresa sa ne injure ca urmare a ce citise pe basarabeni.ro, a dat de studiu pe site-ul notru si l-a gasit foarte bun si empatic fata de studenti. Si ne felicita. Asa au fost mai multi care citeau minciunile de pe site-ul OSB se indignau si cind citeau ce am scris noi cu adevarat ne felicitau pe facebook.

   Ma indoiesc ca OSB reprezinta pe cineva la modul serios, toate celelalte organizatii din tara si din Bucuresti au discutat aplicat constatarile noastre. Regretabil.
 • Sedusa si abandonata (Joi, 1 martie 2012, 10:04)

  L [anonim]

  Citez din recomandarile studiului: "dezvoltarea Romaniei ca donator matur in RM, indiferent de oscilatiile politice ale zilei". Sa inteleg ca Romania ar trebui sa doneze bani si expertiza chiar daca la Chisinau se instaleaza autoritati cu inclinatii euroasiatice? Ma tem ca nu. Romania va sustine "neconditionat" Republica Moldova, cu o... conditie: patrarea vectorului european. De altfel, intre cele doua state exista un Parteneriat strategic pentru integrarea europeana a RM, nu pentru integrarea euroasiatica sau pentru plutitul in deriva. Orice deviere de la cursul european absolva Romania de promisiunile facute.
  • xxx (Joi, 1 martie 2012, 12:30)

   Vasile Ernu [hotnews.ro] i-a raspuns lui L

   Romania trebuie sa-si stabileasca clar startegia pe care sa o urmeze ferm. Cea ce face si a facut Romania prea des e ca si-a cam schimbat opiniile si practicile politice fata de MD (sec XX e martor). Uneori e mai sanatos sa nu faci nimic decit sa zici una si sa faci alta. Aceasta "ondulare" in bataia vintului istoric lasa urme adinci.
  • r (Joi, 1 martie 2012, 12:43)

   Cristian Ghinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui L

   Evident ca daca se intoarce PCRM, strategia trebuie schimbata.

   Ce reprosam noi este ca nu ne miscam mai repede de frica ca s-ar putea intoarce PCRM. Seamana cu povestea drobului de sare.

   Altfel, da, nu cred ca politica Romaniei trebuie sa oscileze zilnic functie de cum se cearta Lupu, Filat si Ghimpu. Cita vreme nu e un guvern anti-romanesc la Chisinau, trebuie sa ne vedem de proiectele noastre acolo.
 • Intențiile lor (Joi, 1 martie 2012, 10:10)

  Georgel [anonim]

  Este adevărat că principalul motiv pentru care Moldovenii sunt foarte prietenoși cu Românii este pentru a își urmări scopul de a avea drepturi pentru a călători prin Europa și de a avea drept de muncă în țări precum Italia, Norvegia..etc. ?
  • xx (Joi, 1 martie 2012, 12:32)

   Vasile Ernu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Georgel

   Moldovenii ca si romanii sint de multe feluri... unii iubesc sincer, altii din interes, iar altii sint indiferenti. Ar fi trist daca ar fi toti la fel...
 • Relatiile cu republica Moldova. (Joi, 1 martie 2012, 10:26)

  ionita manea [anonim]

  Moldova de peste Prut indiferent de cum ginditi ,e trup din trupul Moldovei lui Stefan.Ca rusii au ajuns in granita cu Moldova asta a fost pe vremea Tarului Petru cel Mare pe la 1700.Ca rusii au dorit sa se extinda asta-i politica lor din todeauna au vrut strimtorile Bosfor si Dardanele de unde si toate razboaiele cu turcii de dupa 1700.Pamantul romanesc a fost de multe ori dat ca rasplata sau compensatii de razboi
  fie rusilor fie austriecilor.Nu am avut vlaga strabunilor sa murim pentru pamintul care ni l-au lasat mostenire.
  Asa s-a intimplat cind rusii au ocupat Basarabia in 1812,asa s-a intimplat cind Austria a ocupat Bucovina.Ce au facut fiecare??si-au adus natiile lor si i-au fortat pe romani sa plece,iar daca nu au plecat i-au deportat,au schimbat astfel structura populatiei.Dupa107 ani Basarabia s-a intors prin voita sa la tara mama si noi ce-am facut?am trimis in Basarabia toti incompetentii care au stirnit in sufletele basarabenilor nemultumirea,iar cind rusii s-au batosat in1940 am dat Basarabia fara sa tragem un glont.Ce mai vrem cind le-am intors spatele.Noi suntem azi vinovati de situatia din Moldova noastra de peste Prut.Am fost CURVE SI LASI azi ei se comporta cum am facu-o noi cu ei.
  Toate se platesc si lasitatea si prostia .
  • xxx (Joi, 1 martie 2012, 12:36)

   Vasile Ernu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionita manea

   Nu ne putem intoarce in timp si repara nimic. Trecutul asa cum a fost trebuie sa-l intelegem si sa ni-l asumam. Noi cei de azi sintem responsabili pentru ce se intimpla acum. E timpul sa incercam sa facem ceva ca sa nu zica si nepotii nostri "ce lasi au fost bunicii mei"...
 • ambasador (Joi, 1 martie 2012, 10:58)

  Moldo-romanul [anonim]

  Citeam intr-un comentariu recent al Romanian Global News ca, spre deosebire de Rusia, Romania inca NU are un ambasador demn de acest nume si aceasta raspundere la Chisinau. Cum comentati aceasta afirmatie?
  • r (Joi, 1 martie 2012, 12:45)

   Cristian Ghinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Moldo-romanul

   Avem un ambasador, domnul Marius Lazurca, pe care il apreciaza multa lume la Chisinau si numai.
 • Cateva lucrurie despre rusi si ucrainienii din RM (Joi, 1 martie 2012, 11:07)

  Sergiu [anonim]

  E bine sa stim si noi cate ceva si despre ei... Cine stie, poate la un moment in timp vor deveni o minoritate in conlocuitoare. Cati sunt? Cum sunt? Cum privesc Romania? Cum privesc ambitia europeana a Republicii Moldova? Exista similaritati cu Letonia sau alte state baltice?

  Dle Ghinea cum va stimiti cand mergeti in R. Moldova? Dar. dvs. dle Ernu? Unde e "acasa"?
 • "lupta" pentru Basarabia (Joi, 1 martie 2012, 11:08)

  Alex [anonim]

  Stimati invitati, haideti sa va spun o naivitate: fara trecut nu exista viitor. Pana nu lamurim trecutul nostru, acel care ne uneste, nu vom putea sa avem un viitor comun, nu-i asa? Acum vine intrebarea: e asa de greu pentru cei care reprezinta statul roman sa spuna ca in 28 iunie 1940 Basarabia a fost tradata de catre Romania? Nu mai vorbim despre modul cum a fost administrata in perioada interbelica... De ce pentru Putin nu a fost greu sa vina la Budapesta si sa spuna ca interventia URSS in anii 50 a fost o eroare regretabila? Deci asta s-a facut intre doua state complet straine: Federatia Rusa si Republica Ungara. De ce intre doua state inrudite etnic este greu sa se faca un asemenea gest? Nu credeti ca din constientizarea si recunoasterea greselilor poate sa iasa ceva bun?
 • Oare? (Joi, 1 martie 2012, 11:24)

  citizen [anonim]

  Moldovenii cum obtin cetatenia romaneasca, la fel pot obtine cetatenia bulgara sau israeliana. Nu toti isi pot redobandi cetatenia romaneasca! Totul depinde de radacini. De asemenea, migrarea in Canada se face mai usor din Chisinau decat din Bucuresti. Daca tot e sa vorbim de invatamant, aici o sa vorbesc de aria Bucurestiului, in cunostinta de cauza, credeti ca invatamantul din Romania e net superior celui din Moldova? eu ma indoiesc! si sa stiti ca aveti si voi coruptie in facultati, doar ca este sub o alta forma.
 • Transport România - Moldova (Joi, 1 martie 2012, 11:25)

  Mihai [anonim]

  Bună ziua,
  Cunoaşteţi proiecte pentru îmbunătăţirea timpului şi condiţiilor de călătorie între România şi Republica Moldova?
  Mă refer în special la feroviar - exista un singur tren Bucureşti - Chişinău al cărui timp de parcurs este de peste 13 ore. Este enorm, ţinând cont că până la Iaşi se ajunge în 6 ore şi jumătate. De asemenea, traseul Iaşi - Chişinău durează mult timp şi cu transportul rutier - drumul prin Republica Moldova este ocolitor.
  Vă mulţumesc!
 • Relatia cu ..."R. Moldova" (Joi, 1 martie 2012, 17:20)

  solar [anonim]

  O ...dezbatere cu totul superficiala, stimate "Hotnews"!!
  Cei doi invitati ai dv sunt exponenti de nisa media ,care dau din coate pentru un loc cat mai in fata si mai vizibil in cestiunea supusa "dezbaterii".Cum de i-ati gasit taman pe ei? Sunt alte persoane mult mai competente in Ro si in MD care pot sa spuna ceva consistent la problema. Sa dau exemple? Dau, de ce nu? Iata: prof.univ Dan Dungaciu si cercetatorul Igor Casu...Dar mai sunt si altii multi care au cu adevarat ceva de spus intr-o chestiune care si clasa politica de pe ambele maluri ale Prutului si "societatile civile", o evita sistematic si iresponsabil( faceti comparatie , va rog ,cu Valea Timocului). Cei doi preopinenti ai nostri, ai dispretuitilor postaci, chiar evita strategic(prin taceri si omisiuni) sa dea raspunsuri, eludandu-le. O fac pt ca se simt depasiti de complexitatea si importanta subiectului in cauza sau de ce ? Nu era nimic de spus despre limba "moldoveneasca" /limba romana,daca tot vorbim de studenti/ studii/educatie? despre interoperabilitatea economiilor celor doua entitati statale care clameaza un patrimoniu comun istoric, cultural etc? despre interactiunea invatamantului, a cercetarii istorice, stiintifice,a "viitorului" comun in UE, declarat scop final intr-o posibila regasire spirituala? Nu s-a dorit "politizarea dezbaterii" ? Pai, insusi modul in care se deruleaza in fata noastra suita problematicilor, tradeaza superficialitatea , repezeala, puerilitatea aflarii in treaba. Ce poate intelege cititorul dialogului initiat de dv.din enunturi de genul"...statul roman trebuie sa mizeze pe mult mai mult, daca..."(pe ce la urma urmei?) Asta nu e tot o abordare politica, insa golita de substanta reala si de interes... pentru ??? Critica , dealtfel necesar de a fi facuta "statului roman", institutiilor sale. MAE al RO la atat se reduce? La astfel de subtirimi ideatice imbacsite de generalitati superflue si contraproductive in sine? Ma indoiesc.
 • Relatia cu... "R. Moldova" (Joi, 1 martie 2012, 17:43)

  solar [anonim]

  Nu va imartasesc opinia ca societatea romanesca, elita ei intelectuala, masa midiu intelectualizata si ...nespecialista , nu cunoaste ce se intampla in Basarabia in prezent si nu o intereseaza. Nimic mai fals !! Se cunoaste foarte bine,Dv. nu ati sesizat si asta e cu totul altceva. A baga capul in nisip( sau... la cutie ?), nu insemana ca nu se cunoaste !! Un fel de ceata o acopera de sus pana jos, din pamant pana in ceruri , cum s-ar zice!! Iar presa si ... statul roman chiar aici e de vina!! si nu putin. dela asa ceva nu avem dreptul sa ne derobam. nici sa facem pe prostii ca nu ar exista. Avem o frica inexplicabila insa de a aborda subiectele firebinti si sensibile ale vietii noastre social-istorice, iar asta ne va cost si ne costa ff mult. Cunosc si "Raportul" de care se face vorbire aici de fata. Si el escamoteaza multe aspecte, trecandu-le sub tacere, eludand esentialul, necesarul scoaterii la suparafata a multor, multor aspecte , care toate se leaga intre ele, prezinta o interactiune determinativa si determinata , nolens -volens..
  in fine, ca sa inchei am inca niste intrebari de pus. Despre anul 1812 ( cei 200 de ani de rapt teritorial bine cunoascut) nicio vorba? Despre dezvoltarea in ascendenta a dezbaterilor culturale de mare impact si de o parte si de alta a Prutului. nimic? Si va mai plangeti ca nu se manifesta interes in Romania fata de existenta Basarabiei asa cu e ea la ora acestor ceasuri !! Propuneti lucruri de interes public si societal real si veti vedea. atunci "interesul real'!!!!Ceea ce ati facut semkana cu o frectie la un picior de lemn, fratilor. Fara suparare. Nu e loc pentru asa ceva, ci de abordare mult mai aplicata si responsabila fata de noi insine in chestiuni cu care musai e sa ne confruntam in pareri.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by