Cristian Diaconescu spune, la RFI, in primul sau interviu de la preluarea postului de ministru de Externe, ca va merge la Haga, pentru a discuta nu numai cu omologii sai, ci si cu parlamentarii olandezi, in privinta aderarii Romaniei la Spatiul Schengen. Diaconescu precizeaza ca 10-12 parlamentari olandezi ar putea veni la randul lor in Romania. Seful diplomatiei de la Bucuresti cere Olandei sa nu demotiveze Romania in drumul ei spre Schengen.

Intrebat cum va reusi sa convinga Olanda sa nu mai blocheze accesul Romaniei in Spatiul Schengen, Cristian Diaconescu a raspuns: "N-as spune ca Olanda blocheaza. Olanda este o tara care citeste cu foarte mare scrupulozitate raportul Comisiei Europene in ceea ce priveste functionarea sistemului judiciar in Romania. Deci nu numai o convingere retorica este necesara, ci si progrese interne si, pe de alta parte, demersuri cat se poate de clare, pentru a explica ireversibilitatea acestor progrese".

El a precizat ca, din "contactele anterioare" pe care le-a avut cu autoritatile olandeze, a "inteles ca exista disponibilitate pentru gasirea unei solutii".

"Simpla constatare a faptului ca un partid extremist s-ar afla la guvernare nu este suficienta. Cred ca Olanda, dar nu numai Olanda, preocupari exista si in alte state europene, trebuie sa primeasca cat mai rapid si cat mai insistent clarificari din partea noastra", a adaugat Diaconescu.

Continuarea pe www.rfi.ro.