Persoanele care primesc beneficii sociale, precum indemnizatia de crestere a copilului, venitul minim garantat si alocatia pentru sustinerea familiei, vor ramane fara aceste drepturi pe o perioada de cinci luni daca nu isi achita taxele si impozitele locale. Suspendarea beneficiilor sociale pentru neplata taxelor locale a fost decisa prin ordonanta de urgenta si este argumentata de Guvern prin necesitatea aplicarii prevederilor Legii asistentei sociale, informeaza Mediafax.

"Actul normativ prevede unele modalitati de penalizare pentru persoanele care primesc beneficii sociale si nu platesc taxele si impozitele locale, astfel incat sa fie implementate prevederile Legii asistentei sociale. Astfel, se suspenda pe o perioada de 5 luni beneficiul de asistenta sociala acelor persoane care nu isi vor achita taxele si impozitele locale", este solutia Guvernului.

In baza Legii asistentei sociale, autoritatile administratiei publice locale constituie un fond de asistenta pentru plata beneficiilor sociale acordate din bugetul local. Sumele necesare pentru acest fond sunt asigurate inclusiv din bugetele locale. De asemenea, serviciile sociale sunt finantate si din bugetul local.

Prin aceeasi ordonanta, Guvernul a decis sa introduca si sanctiunea de suspendare a alocatiei pentru sustinerea familiei in situatia in care titularul nu depune in termen declaratia pe propria raspundere in vederea mentinerii acordarii acestui drept.

UPDATE Ministerul Muncii: Ordonanta de urgenta nu vizeaza si beneficiarii de alocatii de stat pentru copii

"Beneficiarii de venit minim garantat, alocatia de sustinere a familiei si indemnizatia de crestere a copilului care nu isi platesc taxele si impozitele locale pot fi suspendati din plata pe perioada de pana la cinci luni. Reintra in plata in momentul in care fac dovada achitarii taxelor si impozitelor locale, urmand sa primeasca si suma cuvenita pe perioada suspendarii. Precizam ca nu sunt vizati beneficiarii de alocatii de stat pentru copii", precizeaza Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) intr-un comunicat de presa transmis miercuri.

Ordonanta de urgenta aprobata de Guvern mai stabileste ca alocatia de stat pentru copii, indemnizatia de crestere a copilului, venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei vor fi raportate la indicatorul social de referinta, care are valoarea de 500 lei.

Ordonanta stabileste ca toate beneficiile sociale vor fi raportate la indicatorul social de referinta, care are valoarea de 500 lei, Guvernul sustinand ca nu vor fi modificate cuantumurile beneficiilor si indemnizatiilor sociale si ca acestea raman la acelasi nivel exprimat in lei si reglementat in prezent.

Actele normative modificate in acest sens sunt Legea 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, Legea 416/2001 privind venitul minim garantat (ajutor care va fi acordat pe baza unei liste a bunurilor care nu sunt considerate de stricta necesitate pentru nevoile familiale, similara celei utilizate in prezent pentru ajutorul de incalzire a locuintei), OU 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului si Legea 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei.

La finalul anului trecut, Guvernul a decis ca indemnizatia de somaj sa reprezinte 75% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 lei, si sa nu mai fie raportata la salariul minim, cuantumul indemnizatiei scazand ca urmare a modificarii sistemului de raportare.

Indicatorul social de referinta este definit in legislatie drept unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti - cu exceptia indemnizatiei de somaj - suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj in vederea incadrarii in munca a anumitor categorii de persoane.