Deputatii au adoptat, luni, pe articole, Ordonanta privind gestionarea cainilor fara stapan, in forma Comisiei de Administratie, care prevede ca eutanasierea cainilor va fi decisa de administratia locala dupa consultarea cetatenilor din localitate, votul final, secret, urmand sa fie dat marti.

Deputatii au adoptat pe articole proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, in forma de la Comisia de administratie.

Decizia finala asupra acestui proiect de lege se va lua marti, prin vot electronic secret, conform unei decizii a Biroului permanent si a liderilor grupurilor parlamentare, potrivit Mediafax.

Comisia de administratie a Camerei Deputatilor a elaborat, la jumatatea lunii septembrie, un nou raport la proiectul de lege privind cainii fara stapan, stabilind ca eutanasierea cainilor va fi decisa de administratia locala, numai dupa consultarea cetatenilor din localitatea respectiva.

Deputatii PSD si PNL au pledat, luni, pentru sterilizarea acestor caini, acuzandu-i pe cei de la PDL si UDMR ca doresc "uciderea celui mai bun prieten al omului", iar, in replica, deputatii puterii au spus ca opozitia crea sa castige capital electoral pe spatele cainilor.

Aura Vasile (PSD) a spus ca ordonanta trebuie retrimisa din nou la comisie. "Este vorba de un animal, iar, cum se spune din batrani, un caine, pentru o mangaiere, este in stare sa-si dea viata, nu omul", a spus reprezentantul PSD.

Eugen Nicolaescu (PNL) a afirmat ca "cei de la PNL, prin vocea lui Mircea Toader, doresc omorarea cainilor", iar liberalul Cristian Adomnitei a sustinut ideea sterilizarii cainilor comunitari si a amintit cazul de la Botosani, unde, in padoc, 300 de caini "au fost ucisi miseleste, in mod barbar cu parul".

"Nu mai vreau sa aud povesti cu copii care dau foc la pisici pentru distractie", a adaugat Adomnitei.

Social-democratul Victor Socaciu a spus ca a simtit compasiune pentru aceste animale neajutorate si a facut un apel la parlamentarii PDL si UDMR sa-si asume responsabilitatea si sa spuna daca vor sa omoare cainii.

Deputatul PDL Mircea Toader a pledat pentru adoptarea ordonantei si a spus ca este corect ca autoritatile locale si cetatenii sa decida in legatura cu gestionarea cainilor fara stapani si ca este vorba de o "problema mediatica".

Marton Arpad (UDMR) a spus ca parlamentarii care vor vota pentru amanarea luarii deciziei in acest caz, ii vor avea pe constiinta pe oamenii care vor fi sfasiati de caini.

Catalin Croitoru (PDL) a acuzat opozitia ca doreste sa castige capital electoral "pe spatele cainilor".

Deputatii au respins, prin vot, propunerea de retrimitere la comisie a Ordonantei si au adoptat actul pe articole, urmand sa dea votul final in sedinta de marti.

Citeste si:PE a adoptat declaratia privind gestionarea populatiei de caini din UE