INTERVIU Lazar Comanescu, ambasadorul Romaniei in Germania, despre acuzatia ca face presiuni asupra justitiei: "Cred ca, din toata aceasta istorioara, fiecare a inteles despre ce este vorba. A bon entendeur, salut"
Dani Rockhoff: Care este firul evenimentelor si cum apreciati reactia judecatorilor din Brasov?
Lazar Comanescu: Am primit, la inceputul anului acestuia, o petitie din partea unui cetatean german, prin care el ne spunea despre problemele cu care se confrunta, intr-o chestiune care tine de o proprietate din Romania, iar instanta in care se afla cazul respectiv tergiverseaza cazul de foarte mult timp. El ne ruga sa-l sprijinim in rezolvarea problemei, pentru ca nu i se parea normal, sa fie atat de mult amanat.
Noi am informat mai departe - cum este datoria unei Ambasade, sa informeze institutiile in cauza - despre aceasta petitie. Si sigur, fiind mentionat in aceasta scrisoare Tribunalul de la Brasov, am adresat o scrisoare oficiala presedintelui Tribunalului, si in egala masura, Ministrului Administratiilor si Internelor si prefectului de la Brasov - pentru ca sunt lucruri care, intr-o masura sau alta, tin de arealul respectivelor institutii.
Eu m-am adresat institutional, de la Ambasada Romaniei din Germania, la institutiile romanesti care au o legatura cu subiectul respectiv. Dupa aceea, am primit si un raspuns de la presedintele Tribunalului de la Brasov, caruia i-am si multumit.
Mai ales pe fondul pe care, stiti bine, despre functionarea justitiei in Romania s-au format o serie de opinii critice, chiar si in cadrul Comisiei Europene, mi s-a parut firesc sa informez institutiile in cauza, despre aceasta petitie si continutul ei. Nu este in nici un fel vorba de vreo presiune sau incercare de influentare. Este o simpla informare despre o situatie reala, reproducand aproape ad literam ceea ce se spunea in solicitarea cetateanului.
Dani Rockhoff: De cata vreme era pe rol solicitarea lui?
Lazar Comanescu: Era o chestiune, despre care cetateanul in cauza spunea ca treneaza de ani de zile. Daca imi aduc bine aminte, de vreo sase-sapte ani. Ca se tergiverseaza si el nu intelege de ce.
Dani Rockhoff: Era o problema veche, fara raspuns in justitie, iar el nu mai avea rabdare?
Lazar Comanescu: Cetateanul a si spus ca, daca nu se rezolva, nu se gaseste o solutie, nu primeste un raspuns la problema in discutie, se va simti nevoit sa solicite sprijinul unor politicieni germani, mass-mediei germane, mediilor de afaceri din Germania.
E adevarat, am exprimat opinia ca solicitarea sa fie examinata cu maxima atentie si chiar am rugat sa fiu informat asupra deciziei, pentru ca, in eventualitatea in care continua eventuale critici sau plangeri, sa avem argumente prin care sa aratam foarte clar, ca justitia noastra functioneaza in conformitate cu standardele europene.
Unii au interpretat aceasta ca incercare de posibila influentare. Este de datoria unei ambasade se informeze, atunci cand primeste o solicitare din partea unor cetateni sau institutii straine, institutiile romanesti in materie.
Dani Rockhoff: In cazul de fata, spuneati ca e vorba de un cetatean german, de origine romana. Exista insa si o serie de etnici germani originari din Romania, care au ridicat probleme legate de proprietati din Romania. V-ati lovit frecvent de astfel de solicitari? Apar in mod repetat cazuri de tergiversari in justitie?
Lazar Comanescu: Este normal ca ambasada sa primeasca solicitari din partea cetatenilor tarii unde este ea acreditata. Da, va pot confirma ca primim un numar mare de solicitari, chiar daca nu neaparat legate de chestiuni de proprietate. Este normal sa si raspundem, iar noi nu putem inventa raspunsul, ci il solicitam institutiilor din tara si le informam asupra acestor solicitari, urmand ca institutiile respective sa ia deciziile pe care le considera oportune, sa judece, sa evalueze asupra situatiilor in cauza.
Asta nu inseamna sub nici o forma influentare, intr-un fel sau altul, a deciziei pe care institutia respectiva trebuie s-o ia. Ea trebuie insa sa fie cat mai bine informata, despre toate aspectele care trebuie luate in considerare.
Atata timp cat inca exista perceptii critice asupra modului cum functioneaza anumite institutii din Romania, evident ca e important sa oferim argumente prin care sa aratam ca aceste critici sunt nefondate. Este important sa se cunoasca cum se gandeste despre aceste institutii in spatiul german.
Dani Rockhoff: Declanseaza acest incident un conflict institutional intre diplomatia si justitia romaneasca?
Lazar Comanescu: Eu cred ca, din toata aceasta istorioara, fiecare a inteles despre ce este vorba. Ca sa folosesc un cunoscut dicton frantuzesc, „a bon entendeur, salut”. Fiecare lucrator din institutiile romanesti trebuie sa faca tot ce e posibil ca despre functionarea acestora sa se vorbeasca in termeni pozitivi. Asta e lucrul cel mai important.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Esti foarte nationalist si nu stii ca domnu' Pinochio sta cu uru' pe 3 miliarde de dolari, bani sa reorganizeze si sa reconstruiasca sistemul de justitie dar el ne spune ca din rahatul vechi face bici si va si pocni cu el......
In final iti doresc ca si ceilalti "mujici" sa stai in instante la rand si sa lasi strainii sa se bage in fata ca dehhhhh, e importanti, iar noi tre sa plecam capu'!?!
Măi, caraghioşilor, dl ambasador v-a cerut DOAR să vă faceţi treaba, să nu mai treacă încă 20 de ani până judecţi voi, ciubucari ce sunteţi.
Oare nu vă bântuie stafiile infractorilor eliberaţi pe şpagă, oare nu o da Dumnezeu ca cei ce vă sunt dragi să se întâlnească cu vreun dealer de droguri eliberat de voi?
Aşa să vă ajute Dumnezeu!!!
A trimis o depesa oficiala, nu doar un biletel de ala... a la Tariceanu (Traiane, ai grija de amicul meu Dinu!), si judecatorii au sarit ca arsi cand cineva le semnaleaza o situatie de-a dreptul strigatoare la cer:
Cetateanul german are o problema juridica ce este trenata de 6-7 ani de justitia romana.
Ambasadorul isi face datoria sa notifice oficial o alta institutie, iar judecatorii se ataca.
Imi pare mie sau judecatorii sunt mana in mana cu rechinii imobiliari din Brasov?
La o informare se raspunde cu o informare, daca s-au facut presiuni, judecatorii sa faca publica documentatia care dovedeste asta. Altfel s-au umplut inca o data de ridicol.
Daca Ambasadorul nu facea informarea ar fi trebuit sanctionat. A fost curajos in demersul sau si sper ca si altii ambasadori sa trimita astfel de informari acolo unde este cazul ( zic informari nu incercari de presiune ).
Dupa 7 ani judecatorii nostri ies in presa cu astfel de reactii? Jenant....
sunt ,bla,bla,bla
vai,vai ce d-re avem...............
au si eu ocazia sa sea dea mari...
oare pe cine pacalesc?
doar intre ei si pe ei..
ATAT