Consiliul Superior al Magistraturii a constatat faptul ca ambasadorul roman la Berlin, Lazar Comanescu, a intervenit in activitatea judecatorilor brasoveni si va cere Ministerului Afacerilor de Externe sa inceteze astfel de presiuni considerate periculoase pentru sistemul judiciar, informeaza Mediafax.

Patru magistrati de la Tribunalul Brasov au solicitat interventia CSM, reclamand ca au primit o scrisoare de la Ambasada Romaniei la Berlin pentru a interveni in cazul unei cetatean german care avea de rezolvat un dosar civil in Brasov.

Consiliul a decis, marti, ca diplomatul prin demersul sau s-a imixtionat in activitatea unei puteri a statului, punand presiune pe magistrati. CSM va cere MAE sa inceteze astfel de practici daunatoare.

Judecatorii brasoveni, intre care Alina Mioc, presedintele Tribunalului Brasov, au solicitat, inca din luna martie, ca CSM sa faca o inspectie judiciara in acest caz, solicitare care a fost discutata, marti, in sedinta CSM.

Dosarul la care face referire scrisoarea Ambasadei Romaniei la Berlin este unul civil, in care se judeca dreptul de proprietate asupra unui teren al unui cetatean german nascut la Brasov.

Solicitarea a fost facuta de judecatorii Alina Mioc, Carmen Smarandache, Oana Boureanu si Daniel Moldovan, care faceau parte in momentul respectiv din completul de judecata.

"Am solicitat inspectia judiciara pentru verificarea unei posibile imixtiuni in actul de justitie in urma primirii unei scrisori de la Ambasada Romaniei la Berlin in legatura cu un dosar civil care la momentul respectiv se afla pe rol la Tribunalul Brasov. In scrisoare se arata ca un cetatean german nascut la Brasov are acest dosar si ca se tergiverseaza rezolvarea lui si ni se cere sa dam o mai mare atentie cazului", a declarat Mioc.

Cei patru judecatori au solicitat inspectia judiciara a CSM pentru "apararea independentei si impartialitatii profesionale", cererea aflandu-se pe ordinea de zi a sedintei de marti a CSM.

Lazar Comanescu, fost ministru de Externe, este ambasador al Romaniei la Berlin din aprilie 2009.