Desi autismul nu este de multe ori diagnosticat pana la varsta de trei ani, unii copii incep sa arate semne de intarziere in dezvoltare inainte de a implini un an. In timp ce nu toti sugarii si copiii mici cu intarzieri de dezvoltare vor avea tulburari din spectrul autismului, expertii pun accentul pe detectarea precoce a acestor semne ca element-cheie pentru diagnosticarea din timp a unor eventuale probleme de dezvoltare.

Controversa autismuluiFoto: MorgueFile.com

Potrivit dr. Rebecca Landa, parintii trebuie sa stie sa identifice semnele de avertizare ale intarzierilor in comunicare: "Vrem sa incurajam parintii sa devina observatori ai dezvoltarii copiilor lor, astfel incat acestia sa poata vedea din timp indicatori de intarziere in dezvoltarea abilitatillor sociale si motorii ale copilului". Dr. Landa avertizeaza, de asemenea, ca unii copii care au autism nu arata semne pana la varsta de doi ani sau arata un regres dupa ce par a se dezvolta normal.

Dr. Landa recomanda ca in timp ce parintii se joaca cu copilul lor de 6 - 12 luni sa urmareasca anumite semne care au fost legate de un diagnostic ulterior de autism sau de alte tulburari de comunicare:

1.Zambeste rareori atunci cand persoanele care il ingrijesc se apropie de el

2.Incearca rar sa imite sunete si miscari pe care le fac altii, cum ar fi zambetul sau rasul.

3.Nu vorbeste pe limba lui.

4.Nu raspunde la numele lui cu consecventa crescuta de la 6 la 12 luni.

5.Nu gesticuleaza pentru a comunica pana la 10 luni.

6.Contact vizual redus.

7.Solicita atentia rar.

8.Isi rigidizeaza in mod repetat bratele, mainile, picioarele sau afiseaza miscari neobisnuite ale corpului, posturi mai putin frecvente sau alte comportamente repetitive.

9.Nu se indreapta spre tine, atunci cand te duci sa il iei in brate.

10.Intarzieri in dezvoltarea motorie: nu se rostogoleste, nu merge de-a busilea

Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro