Orchestra Nationala Radio si Romanian Piano Trio participa la unul dintre cele mai vechi si mai apreciate festivaluri de muzica clasica -Varna Summer Fest 2011 (Bulgaria).Programul muzicienilor romani cuprinde un recital sustinut de Romanian Piano Trio si doua concerte ale Orchestrei Nationale Radio, sub baghetele dirijorilor Iurie Florea si Tiberiu Soare.

Cu farmecul si vocea sa exceptionala, mezzosoprana Ruxandra Donose se va alatura Orchestrei Nationale Radio in efortul de a incanta publicul festivalului, fiind urmata, in al doilea concert cu orchestra, de violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Horia Mihail si violoncelistul Razvan Suma.

G. Enescu, J. Haydn, W. A. Mozart si L. v. Beethoven fac parte din programul Romanian Piano Trio de pe 22 iunie de la Varna, iar concertele programate in zilele de 23 si 24 iunie vor include lucrari romanesti si universale semnate de: T. Brediceanu, Gr. Dinicu, G. Bizet, C. Saint-Saëns, G. Rossini, S. Prokofiev, Th. Rogalski, L. van Beethoven și D. Sostakovici.

Concertele vor avea loc la Opera de Stat din Varna (22 iunie) si la Centrul de congrese si festivauri (23 si 24 Iunie), se arata in comunicatul Orchestrelor si Corurilor Radio.

Festivalul de vara de la Varna, ajuns in acest an la cea de-a 85-a editie, este cel mai vechi festival de muzica din Bulgaria si unul dintre evenimentele cu cea mai lunga traditie din Europa dedicate muzicii clasice.

Concertele vor fi transmise in direct la Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical si vor intra in circuitul muzical al Uniunii Europene de Radio si Televiziune, ceea ce presupune difuzarea lor de catre radiourile publice din Europa.

Festivalul de la Varna a obtinut, de-a lungul timpului, recunoastere nationala si internationala, contribuind in mod substantial la promovarea culturii muzicale bulgare si nu numai. De-a lungul editiilor, au fost invitate ansambluri de renume international, precum ansamblul Schubert, Cvartetul Borodin, Camerata Amsterdam, Teatrul National Academic de Opera si Balet – Odesa, Baletul Operei Maghiare, Compania de Balet a Operei Comice din Berlin, Piccola Scala – Milano, Baletul Regal Suedez, Orchestra Simfonica Radio din Leipzig, Orchestra Simfonica Radio din Sankt Petersburg. In fiecare an, festivalul aduce pe scena sa tinere talente si compozitii interpretate in premiera, precum si o mare varietate de genuri muzicale de la opera, la concerte simfonice, muzica de camera si corala.