Cei mai reprezentativi compozitori si muzicologi ai anului 2010 au fost premiati de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.

Cu o traditie de peste 40 de ani in rasplatirea excelentei in muzica, dar recompensand in egala masura pe cei ce contribuie la popularizarea ei, precum muzicologul Oltea Serban Parau, distins anul acesta, premiile UCMR pentru anul 2010 au fost decernate in cadrul unei gale care s-a desfasurat, vineri, 25 februarie, in Aula Palatului Cantacuzino de pe Calea Victoriei.

Marele premiu a fost castigat de compozitoarea Felicia Donceanu, numele premiantului fiind ales prin vot secret de Consiliul UCMR, chiar inaintea galei de premiere.

Lucrarea Sempre risoluto - pentru pian obligat si orchestra, semnata de Mihai Maniceanu, a primit marele premiu pentru lucrari simfonice, EUIorEruImII de Octavian Nemescu pentru lucrari electronice, iar Fantana tineretii - pentru flaut, violoncel si live electronics, de Nicolae Teodoreanu, a fost recompensata cu distinctia pentru lucrari camerale.

Premiul pentru publicistica muzicala i-a fost acordat muzicologului Oltea Serban-Parau, redactor sef al Postului de Radio Romania Cultural si director artistic al Orchestrelor si Corurilor Radio, pentru articolele publicate saptamanal de-a lungul anului 2010 in Adevarul literar si artistic si Ziarul de duminica.

Tot in domeniul muzicologiei, pentru istoriografie au fost premiat Octavian Lazar Cosma pentru volumele Opera Nationala din Cluj (vol.1) si Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti la 140 de ani Vol.3 si Valentina Sandu Dediu pentru Alegeri, afecte, atitudini. Despre stil si retorica in muzica.

In cadrul aceleiasi gale, Marius Teicu a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun spectacol muzical, respectiv pentru musicalul O premiera furtunoasa, de la Teatrul de Revista Constantin Tanase din Bucuresti.

Premiul pentru muzica de jazz i-a revenit lui Catalin Tarcolea, pentru CD-ul Synvionai 2, iar distinctia pentru muzica usoara i-a fost acordata lui Andrei Tudor, pentru piesele Iarna spune povesti si Nu te mai am.

Intre premiile pentru anul 2010 decernate de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor se mai numara cele pentru lucrare corala ampla, miniatura corala, istoriografie si creatie didactica.