Un nou un concert susținut miercuri, 26 octombrie 2016, ora 19.00, la Sala Radio de Orchestra de cameră radio îl va aduce în fața publicului pe binecunoscutul pianist român Daniel Goiți sub bagheta unui dirijor ce evoluează în premieră la București, Roberto Buffo.

Pianistul Daniel GoitiFoto: Orchestrele si Corurile Radio

Un program Mozart, Haydn, Beethoven va atrage melomanii la Sala Radio pentru a asculta W. A. Mozart: Uvertura operei Cosi FanTutte, KV 588, L.van Beethoven: Concert nr.1 în Do major pentru pian şi orchestră, op.15 și J. Haydn: Simfonia nr. 103 în Mi bemol major, Hob. I:103.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

DANIEL GOIŢI

Pianistul Daniel Goiţi (n. 1968) este profesor universitar şi şef catedră Pian-Orgă al Facultăţii de Interpretare Muzicală, la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A obţinut diploma de licenţă secţia pian la aceeaşi instituţie în 1990 şi diploma de absolvire la Hochschule der Künste Berlin, Germania, clasa profesorului universitar Georg Sava în 1994, apoi urmează cursurile doctorale absolvite în 2005 la Academia de Muzică din Cluj-Napoca.

De-a lungul carierei sale a câştigat numeroase premii dintre care amintim: premiul I la Festivalul Naţional Timişoara, 1979; premiul I la Festivalul Naţional Arad, 1981; premiul special la Concursul “Ciprian Porumbescu” din Suceava, 1984; premiul I la Concursul pe meserii, 1984-Iaşi, 1985-Tîrgu-Mureş, 1986-Craiova; premiul “Sigismund Toduţă”, 1984, 1985 şi 1986; premiul I la Festivalul Artei şi Creaţiei Studenţeşti, 1987-Cluj-Napoca, 1989-Iaşi; premiul I la Concursul “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, 1989; premiul I, premiul firmei Kawai şi Laureat al Concursului “George Enescu” Bucureşti, 1991; premiul I la Concursul de Pian “A.Schnabell” Berlin, 1995 etc. În 1995 obţine titlul de Laureat al Seratei Muzicale TV Bucureşti şi în 1999 titlul de Visiting-Artist-Teacher oferit de University of Alabama (S.U.A). În 2003 este nominalizat pentru Premiile “Prometeus” Bucureşti.

Ca solist concertist şi alături de diverse ansambluri camerale Daniel Goiţi are în palmaresul său peste 300 de recitaluri şi 200 de concerte cu orchestra colaborând cu toate orchestrele simfonice naţionale dar şi cu The New Japan Orchestra, The Branderburger Symphoniker şi New Mexico Philharmonic. A publicat 2 cărţi: “Aspecte de limbaj în sonatele pentru pian de A.N. Skriabin, Ed. Media Musica, 2012 şi “Tehnica modală cromatică şi repetitivă în limbajul pianistic Sckriabinian, Ed. Media Musica, 2012 şi a înregistrat 3 CD-uri: Daniel Goiţi play's music by Liszt, Skriabin, Rahmaninov, Enescu and Ravel 1277 Symposium Records Rumänische Klaviermusik CCD142 Cavalli Records; Liszt: Concertul nr. 1 cu New Japan Orchestra, dirijor Kazushi Ono, Japan, Beethoven: Sonata pentru pian op. 10, nr 3; Liszt: Sonata “Apres une lecture du Dante” înregistrat la RIAS/Berlin; Înregistrări ale recitalurilor din Tokyo la Sala Suntory şi Sala Tsuda.

A participat la înregistrări radio alături de Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio şi a apărut în emisiuni televizate la TVR, TVR Cluj şi TVR Iaşi interpretând concerte de Fr. Liszt, S. Rachmaninov, S. Prokofiev, L. van Beethoven, etc. alături de Orchestra Naţională Radio, Filarmonica “Moldova”, Iaşi şi Filarmonica de Stat “Transilvania”, Cluj-Napoca.

Între 1997 şi 2013 a susţinut mai multe master class-uri la Liceul de Muzică din Deva, University of Alabama din Tooscalouse, USA, Wayne State University din Detroit, USA, etc. şi a fost membru al juriului în diverse competiţii naţionale şi internaţionale pentru pian dintre care amintim: “Remember Enescu”, Bucureşti, “Sigismund Toduţă”, Cluj-Napoca, “E. Coca”, Chişinău.

ROBERTO BUFFO

Pianist şi dirijor argentinian, Roberto Buffo este licenţiat al Conservatorului de Muzică din provincia Tucuman – Argentina. Şi-a definitivat studiile în SUA obţinând diploma în muzică de cameră la Universitatea din Connecticut unde a studiat cu Neal Larrabee şi Mary Lou Rylands. Au urmat două masterate în muzică (pian la clasa profesorului Jack Winerock şi dirijat la clasa profesorului Brian Priestman) la Universitatea din Kansas şi două doctorate în muzică (pian, cu specializarea în muzică de camera şi dirijat cor şi orchestră) la Universitatea din Minnesota. De curând a obţinut diploma de doctorat în Muzicologie la Universitatea Catolică din Argentina. Subiectele abordate în tezele sale de doctorat sunt Sonatele pentru pian de Joaquin Turina, muzica de balet de Alberto Ginastera şi simfoniile de Alberto Williams.

A participat la cursuri de măestrie în pian şi muzică de cameră cu: Ralph Votapek, Abbey Simon, John Perry, Simon Rowland-Jones şi dirijat orchestră cu Günther Schüller. Ca dirijor şi pianist, a susţinut recitaluri şi concerte împreună cu orchestre renumite din SUA (Minneapolis, Hartford, Lincoln şi Kansas City), Canada, Franţa, Brazilia, Paraguay şi Orientul Mijlociu. Este membru al unui trio franco-argentinian, împreună cu Guillaume Barli (vioară) şi Arthur Lamarre (violoncel), muzicieni ai Orchestrei “Garde Républicaine” din Paris.

Din 2002 este numit membru al societăţii muzicale de onoare Phi Kappa Lambda şi în anul 2009 a fost distins cu Premiul “Iris Marga” în Argentina, pentru întreaga sa activitate culturală.

A fost director artistic al Orchestrei Simfonice Tucuman şi al Orchestrei Simfonice Chaco, Argentina, iar în prezent este director artistic al Orchestrei Simfonice a Universităţii Naţionale din Tucumán.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul <> sau <>.