Nicio democratie nu poate trai si nu se poate imbunatati de la zi la zi in absenta unei vieti culturale active, iar aceasta este o dezbatere temporala careia, din pacate, nu i se acorda importanta cuvenita, a declarat sambata, la Sofia, scriitorul si politicianul peruan Mario Vargas Llosa, laureat in 2010 al Premiului Nobel pentru Literatura, relateaza BTA, citata de Agerpres.

In cadrul unei intalniri cu jurnalistii bulgari, Vargas Llosa s-a referit la problemele abordate in ultimul sau eseu, 'Civilizatia spectacolului', publicat recent in Bulgaria, in care scriitorul deplange banalitatea culturii zilelor noastre si accentul pus pe spectacol si pe rolul de divertisment al culturii.

El s-a declarat convins ca acest lucru submineaza de fapt insasi valoarea culturii si implicit limiteaza dezvoltarea civilizatiei.

Cu acelasi prilej, Mario Vargas Llosa a facut apel la o politica educationala care sa promoveze lectura ca parte a vietii familiei si societatii. "Daca parintii nu citesc si copiii nu vad carti in casa, literatura va fi marginalizata, cu consecinte foarte rele pentru democratie", a spus cunoscutul scriitor. El a pledat pentru un rol mai activ al intelectualilor in viata publica, ei trebuind sa se afle, in opinia sa, in "avangarda apararii democratiei si a libertatilor fundamentale, sa imbogateasca limbajul politicii si sa vina cu noi idei, mai ales in timpuri de criza".

Vargas Llosa a identificat "degenerarea democratiei" drept una dintre cele mai grave amenintari ale lumii actuale, inclusiv pentru tarile cu indelungata traditie democratica, amenintare ce apare din "dezamagirea si scepticismul publicului fata de politica".