Germania intenționează să închidă cea mai mare a magazinelor până pe 10 ianuarie pentru a încerca să limiteze accelerarea epidemiei de coronavirus, potrivit unui proiect guvernamental văzut de Reuters duminică.

Piata de Craciun inchisa in GermaniaFoto: Fabian Strauch / AFP / Profimedia

Proiectul a fost pregătit înaintea întrunirii pe care cancelarul Angela Merkel o va avea duminică cu liderii statelor germane.

Ea este în favoarea unor restricții mai dure în toată țara, dar până acum nu a reușit să obțină acordul tuturor celor 16 state. Totuși, unele dintre ele au început să ia singure măsuri mai restrictive, fiind create condițiile pentru susținerea unor măsuri armonizate.

Potrivit proiectului, doar unitățile esențiale, precum supermarketurile, farmaciile și băncile vor rămâne deschise. Școlile vor fi închise și ele, iar firmelor li se va cere să închidă sediile pentru ca angajații să lucreze de acasă.

Germania este într-un lockdown parțial de șase săptămâni, cu barurile și restaurantele închise, dar cu magazinele și școlile deschise.

Contactele sociale în ajunul Sărăbătorilor au făcut ca ”numărul cazurilor să crească din nou. De aceea, este nevoie să luăm măsuri suplimentare pentru a restricționa interacțiunile”, se spune în proiectul citat de Reuters.

Bilanțurile infecțiilor și deceselor au atins cote record în ultimele zile în Germania. Ultima raportare a adus peste 20.000 de infecții noi (1,32 milioane în total) și 321 de decese (21.787).