Premierul Ludovic Orban îi roagă pe parlamentari să voteze pentru prelungirea stării de alertă "în funcţie de analize obiective şi nu de interese politice de moment", el susținând că prelungirea stării de urgență nu este un moft politic și că "a pune punct acesteia înseamnă, de fapt, punerea în pericol a sănătăţii cetăţenilor României", pentru că autoritățile nu vor mai avea pârghii să intervină pentru respectarea regulilor.

Ludovic OrbanFoto: Guvernul Romaniei

Orban a susținut, miercuri, la Brăila, că această temă nu ar trebui politizată și că el s-a "ferit" să facă acest lucru.

  • "(...) îi rog pe cei din Parlament să decidă în funcţie de criterii şi analize obiective, nu în funcţie de interese politice sau electorale de moment. (...) Mai au timp să se gândească. Eu îi sfătuiesc să nu trateze politic problema, ci să o trateze din perspectiva nevoii de a asigura sănătatea publică, de a apăra viaţa şi sănătatea cetăţenilor români. Nu există o altă abordare pentru noi. Nu este moftul nostru politic prelungirea stării de alertă. Din punct de vedere politic, pot să vă spun că nu este un avantaj. Pe de altă parte, suntem oameni raţionali, suntem oameni care ţinem cont de interesul public şi, pentru a asigura sănătatea şi viaţa românilor, este fundamentală menţinerea stării de alertă", a declarat premierul, citat de Agerpres.

El a spus că Guvernul va apela la toate pârghiile constituţionale şi legale pe care le are "pentru a păzi sănătatea românilor", indiferent ce vor face unele partide din Parlament.

Premierul a mai susținut că "a pune punct stării de alertă înseamnă, de fapt, punerea în pericol a sănătăţii cetăţenilor României", pentru că, nemaiavând pârghiile necesare pentru respectarea legii, "practic, nu o să mai putem frâna răspândirea virusului în comunitate".

El a mai spus că autoritățile nu vor mai avea nicio pârghie pentru a interveni în focare, unde nerespectarea regulilor duce la îmbolnăvirea unui număr mai mare de oameni.

  • "În anumite companii, cămine de bătrâni, sate sau cartiere va fi imposibil să putem să dispunem carantinare sau măsuri de protecţie. O relaxare totală în momentul de faţă va duce la creşterea numărului de persoane infectate. Nu putem estima care va fi această creştere. Orice creştere a numărului de infectări creşte numărul de persoane care riscă să sufere un deces. Punem în pericol inclusiv viaţa oamenilor, dacă renunţam la măsurile care sunt aferente stării de alertă. Orice fel de creştere a numărului de persoane care riscă să se infecteze sau se vor infecta efectiv poate să ducă la alte măsuri de restricţie, poate să ducă la perturbări ale altor activităţi, pe care noi în mod gradual, cu nişte măsuri de protecţie, le relaxăm", a mai afirmat Ludovic Orban.

El a mai menţionat că "încă există răspândire în comunitate a virusului", că "interacţiunile între oameni au crescut exponenţial, ca urmare a măsurilor de relaxare" și că propunerea de prelungire a stării de alertă are la bază o analiză făcută de specialişti.

  • "Este nevoie de starea de alertă, pentru a putea menţine toată măsurile de protejare a sănătăţii şi vieţii cetăţenilor. Se ştie foarte clar că, fără stare de alertă, nu avem dreptul de a impune niciuna dintre regulile pe care le-am impus pe perioada stării de urgenţă şi, ulterior, pe perioada stării de alertă. Starea de alertă nu înseamnă înăsprirea condiţiilor, ci înseamnă continuarea, în mod organizat, raţional, a planului de relaxare, pe care l-am pus la punct şi pe care, vedeţi, îl aplicăm periodic, din 15 în 15 zile. Ideal, obiectivul nostru este să ajungem la o relaxare care să fie însoţită de toate măsurile şi regulile care trebuie respectate, astfel încât să putem să nu mai închidem activităţi, dacă va reveni cumva valul doi sau dacă va exista o creştere a numărului de îmbolnăviri", a completat Orban.

După declararea stării de alertă, pe 15 mai, autoritățile au putut să mențină o serie de restricții. De exemplu, în cazul deplasărilor în între localități a fost nevoie la început pentru declarații pe proprie răspundere, eliminate ulterior. Pe aceeași bază, s-a impus portul măștii de protecție în spații închise, s-a menținut decizia ca mall-urile și restaurantele să rămână închise, evenimentele culturale, private sau competițiile să se desfășoare cu un număr redus de participanți sau fără spectatori.

Totodată, s-au putut aplica amenzi pentru încălcarea măsurilor de izolare sau de carantină. În perioada stării de alertă, unele restricții au fost ridicate gradual.

Dacă Parlamentul nu încuviințează prelungirea stării de alertă, toate restrictiile vor fi ridicate.

CITEȘTE ȘI: Varianta alternativă a PSD la prelungirea stării de alertă propusă de Orban. Ciolacu vrea să stabilească printr-o nouă lege ce restricții se mențin în continuare