Zeci de mii de sustinatori ai liderului Opozitiei, Viktor Iuscenko, s-au strins, ieri, in Piata Independentei din Kiev pentru a sustine „in mod pasnic“ victoria candidatului prooccidental in cursa prezidentiala, in ciuda rezultatelor oficiale, care il desemnau drept cistigator pe actualul premier, Viktor Ianukovici.

Opozitia ucraineana a contestat rezultatele Comisiei Electorale Centrale - care ii ofera premierului 49,5%, spre deosebire de cele 46,7% ale contracandidatului sau -, precizind ca autoritatile au facut tot ce le-a stat in putere pentru a frauda alegerile. Mai multe exit-poll-uri il dadeau drept cistigator pe Iuscenko.

Ieri seara, adunarea municipala din Kiev a refuzat sa recunoasca rezultatele scrutinului prezidential si a facut apel la Parlament sa nu valideze rezultatele. Anterior, orasele Lvov si Ivano-Frankivsk l-au proclamat drept invingator pe Iuscenko. „Lansam o miscare organizata de rezistenta civila“, a strigat Iuscenko in fata multimii adunate in centrul Kievului pe un ger naprasnic.

In centrul capitalei, zecile de mii de persoane, purtind insemnele portocalii ale Opozitiei, instalasera deja corturi si mitinguri asemanatoare erau anuntate in principalele orase ale tarii.

Prea multe nereguli

Seful echipei de observatori OSCE, Bruce George, a declarat ca al doilea tur de scrutin nu a corespuns cerintelor OSCE si standardelor Consiliului Europei. Aceeasi opinie a fost exprimata de emisarul presedintelui SUA si de oficialii UE, care au cerut autoritatilor ucrainene revizuirea rezultatelor.

Declaratiile oficialilor occidentali vin in sprijinul opiniei reprezentantilor Opozitiei, care au afirmat ca miile de nereguli inregistrate la sectiile de votare au dus la vicierea rezultatelor. Iuscenko a pus sub semnul intrebarii datele privind prezenta la vot in estul Ucrainei - fieful lui Ianukovici, care au aratat ca peste 96% dintre cetateni s-au prezentat la urne.

„Cred in victoria mea, dar Guvernul a organizat o frauda totala a alegerilor in regiunile Donetk si Lugansk“, a strigat liderul Opozitiei in fata sustinatorilor din Kiev.

Alerta maxima

Autoritatile din Kiev au intrat, ieri, in alerta maxima, mii de politisti si soldati fiind pregatiti sa intervina in cazul in care lucrurile vor scapa de sub control. In ziua dinaintea alegerilor, presedintele Kucima subliniase, de altfel, ca scenariul revoltelor populare din Serbia sau Georgia nu se va repeta in Ucraina.

In centrul Capitalei, in mijlocul manifestantilor, puteau fi vazute deja steaguri cu insemnele miscarii studentesti „Pora!“ (E timpul!), discipol al Organizatiilor „Otpor“ sau „Kmara“, artizani ai revoltelor din Serbia, respectiv Georgia.

In plus, planurile unei rezistente populare au fost stabilite chiar de Viktor Iuscenko, care le-a solicitat sustinatorilor din Piata Independentei sa nu paraseasca strazile pina cind „nu vom obtine victoria“. Analistii politici au avertizat insa ca scenariul de la Belgrad sau Tbilisi nu poate fi aplicat cu aceeasi usurinta in Ucraina.

Potrivit acestora, sprijinul puternic pentru Ianukovici, venit din estul si sudul tarii, si apatia multor cetateni ar putea atirna mult prea greu in incercarea Opozitiei de a schimba rezultatul alegerilor