„In conditiile cresterii prognozate in urmatorii ani a pretului la hidrocarburi si in conditiile actualei dependente de o sursa unica de aprovizionare cu gaze naturale din import, productia de energie pe baza de carbune si energie nucleara reprezinta principalele optiuni de viitor ale Romaniei’, a declarat joi presedintele Romaniei, Traian Basescu, in cadrul unei conferinte cu tema

"Energia-Dezvoltarea Cooperarii". Basescu sustine ca Romania dispune de rezerve importante de carbune, de un important potential hidroenergetic economic amenajabil si de potential tehnic amenajabil de resurse regenerabile.

Prezent joi, la Palatul Cotroceni, la conferinta „Energia-Dezvoltarea Cooperarii”, organizata sub inaltul patronaj al sefului statului, de Asociatia George C. Marshall, Ambasada S.U.A. si Ambasada R.F. Germaniei la Bucuresti, Traian Basescu a atins problema securitatii energetice in Europa si in Romania.

Basescu spune ca se impune cu prioritate, adoptarea, de catre factorii de decizie din fiecare tara, inclusiv din Romania, a unor masuri urgente pentru diversificarea surselor si rutelor de aprovizionare cu energie, limitarea dependentei de resursele energetice primare si utilizarea unor resurse alternative, regenerabile.

Basescu a reamintit faptul ca mixul energetic al Europei este dominat in prezent de combustibilii fosili. In anul 2005, petrolul a constituit aproximativ 37% din consumul energetic al UE, gazele naturale 24%, combustibilii solizi 18%, puterea nucleara 15% iar resursele regenerabile 6%.

„Dependenta puternica a Europei de combustibilii fosili se aseamana modelului global, care nu se preconizeaza a se modifica substantial in viitor. Conform Agentiei Internationale a Energiei, petrolul va reprezenta cel mai important combustibil in mixul energetic primar, iar cererea de gaze naturale va creste cel mai rapid”, a precizat Basescu.

Pana in 2030, cantitatea consumata de carbune se va diminua

La nivelul UE, aproximativ jumatate din energia consumata in se produce pe plan intern, cealalta jumatate fiind importata. Tarile membre ale UE detin doar 0,6% din rezervele descoperite de petrol ale lumii si 2% din cele de gaze naturale, concentrate in cea mai mare parte in Marea Nordului, dificil de valorificat din punct de vedere tehnic.

„Se estimeaza ca dependenta UE de resurse exogene va creste la doua treimi in 2030, moment in care UE va importa 94% din necesarul de petrol, 84% din consumul de gaze naturale si 59% din necesarul de combustibili solizi”, a declarat Basescu.

Presedintele Romaniei a atentionat ca este estimat faptul ca in anul 2030, petrolul isi va mentine cel mai probabil proportia dominanta in consumul total de energie, gazele naturale situandu-se si ele pe aceeasi proportie ca si acum, dar in cantitati sporite reprezentate de cresterea economica a regiunilor consumatoare.

„Ponderea gazelor naturale va creste mai rapid, avand in vedere si faptul ca acestea constituie o sursa de energie mai nepoluanta, in timp ce cantitatea consumata de carbune se va diminua, in ciuda rezervelor suficiente de combustibili solizi”, spune Basescu.

A renascut interesul pentru energia nucleara

In ceea ce priveste energia nucleara, presedintele spune ca pericolele pentru sanatate si problema administrarii deseurilor nucleare au limitat puternic utilizarea sa la scara larga, iar viziunea Comisiei Europene la adresa puterii nucleare este neutra, utilizarea acesteia ramanand la latitudinea fiecarei tari in parte, cu respectarea normelor de siguranta in domeniu.

Daca in anii 1990, statele membre ale UE precum Spania, Olanda, Germania, Suedia sau Belgia au oprit productia de energie nucleara, alte tari precum pe Franta depind inca de aceasta, in special pentru generarea de electricitate.

„Cresterea pretului petrolului si imbunatatirea tehnologiei si a masurilor de siguranta au determinat revirimentul interesului in energia nucleara, mai multe tari europene reevaluandu-si in prezent pozitia din acest punct de vedere”, a spus Basescu.

Carbunii si energia nucleara principalele optiuni de viitor ale Romaniei

Basescu considera ca Romania dispune de rezerve importante de carbune, de un important potential hidroenergetic economic amenajabil si de potential tehnic amenajabil de resurse regenerabile.

In conditiile cresterii prognozate in urmatorii ani a pretului la hidrocarburi si in conditiile actualei dependente de o sursa unica de aprovizionare cu gaze naturale din import, productia de energie pe baza de carbune si energie nucleara reprezinta principalele optiuni de viitor ale Romaniei.