Romanii din Italia au format, in 2006, cea mai numeroasa comunitate de imigranti, potrivit unui raport anual publicat marti de Fundatia Migrantes si organizatia neguvernamentala Caritas Italiana, titreaza Corriere della Sera in pagina electronica.

Romanii de pe teritoriul italian (15% din totalul strainilor) sunt mai numerosi decat marocani (10,5%), albanezii (10,3%), ucrainienii (5,3%). Potrivit raportului, in Italia traiesc in prezent aproximativ 556.000 de romani.

Raportul arata ca, in ultimii ani, numarul strainilor a crescut constant, astfel incat numarul total al imigrantilor cu forme legale din Italia se cifra, la sfarsitul anului 2006, la 3,7 milioane de persoane. Studiul sustine ca aceasta este o crestere cu aproximativ 21,6% fata de 2005.

Italia ocupa primul loc in Uniunea Europeana la rata de crestere a populatiei straine, dintre care 6,2 % sunt imigranti. Peste 20-30 de ani, numarul strainilor va depasi 10 milioane, se afirma in raportul realizat de cele doua organizatii italiene.

Jumatate dintre imigrantii din Italia sunt europeni (50% dintre ei proveniti din tari membre ale UE), 40% sunt africani si asiatici, iar 10% sunt veniti din statele americane.