Astazi este prima zi a alegerilor pentru desemnarea celor 732 de noi europarlamentari. Scrutinul se desfasoara in etape in statele membre ale Uniunii Europene, primii care se prezinta la urne fiind cetatenii din Olanda si Marea Britanie.

In perioada 10 - 13 iunie, sunt asteptate sa voteze 350 de milioane de persoane din cele 25 de tari ale Uniunii si se asteapta ca rata de participare sa depaseasca pragul de 50 la suta. Cele mai mari alegeri europene din istorie ar putea fi insa dominate de apatie, din cauza nesigurantei in legatura cu directia in care se indreapta Uniunea dupa admiterea celor 10 noi membri.

Alegatorii din Marea Britanie au inceput deja sa se prezinte la urne pentru a-i desemna pe cei 78 de reprezentanti ai acestei tari in Parlamentul European. Britanicii au parte de un dublu scrutin, deoarece ei trebuie sa aleaga un nou primar al Londrei, dar si consilierii din 166 de circumscriptii din Anglia si Tara Galilor. Si olandezii au inceput sa voteze pentru alegerea noilor europarlamentari.

Se estimeaza ca prezenta la vot in Marea Britanie si Olanda nu va fi prea ridicata, partidele la putere temandu-se ca votul sanctionar ar intari opozitia. Este de asteptat ca electoratul britanic sa-l sanctioneze astfel pe premierul Tony Blair pentru spijinul acordat Statelor Unite in razboiul din Irak, dar si pentru aparenta apropiere de Uniunea Europeana a premierului.

Scrutinul pentru Parlamentul Europen se va desfasura in etape.

Joi: Olanda si Marea Britanie

Vineri: Irlanda

Vineri si sambata: Cehia

Sambata: Letonia si Malta

Sambata si duminica: Italia

Duminica: Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Elvetia

Rezultatele nu vor fi facute publice decat dupa ce procesul de votare se finalizeaza in toate cele 25 de state membre. Analistii politici considera ca ultimele evenimente in plan international nu vor ramane fara consecinte asupra alegerilor.