Integrarea Romaniei in structurile europene este departe de a se finaliza cu succes, desi capitolul Agricultura a fost inchis. Mai mult, un studiu al Institutului de Sociologie al Academiei Romane referitor la economia rurala trage un semnal de alarma cu privire la satul romanesc dupa integrarea in UE. Potrivit profesorului universitar dr.

Ilie Badescu, autorul raportului, contributia agriculturii din 1990 pana in 2001 la produsul intern brut (PIB) a ajuns la 13,4%, fata de 21,2% in 1990. Studiul arata ca, dintre tarile care se vor integra in UE, cea mai mare pondere a agriculturii in PIB o au Bulgaria si Romania, iar o pondere redusa au Polonia si Ungaria.

La nivelul anului 1990, ponderea agriculturii in PIB era pentru Romania si Bulgaria de doua ori mai mare decat in Polonia si Ungaria, in vreme ce, in 2001, distanta crestea intre ele - ponderea agriculturii in PIB pentru Romania si Bulgaria este de trei ori mai mare decat in Ungaria si Polonia.

Discrepantele se accentueaza pentru Romania cand ne referim la ponderea agriculturii in totalul populatiei ocupate. Astfel, in tara noastra, totalul ocupatiei agricole creste cu peste 40% (concretizate in 12 puncte procentuale) in doar zece ani (de la 28,2% in 1990 la 40,6% in 2000). Cresteri semnificative se inregistreaza si in Bulgaria, cu 22% fata de 1990.

Polonia se mentine in jurul unei pozitii relativ constante (de la 26,9% in 1990 la 27,6% in 2000). Singura tara care inregistreaza o scadere a agriculturii in totalul ocupatiei este Ungaria (de la 17,9% in 1990 la doar 6,2% in 2001), care este si singura tara in care s-au practicat subventii deseori mai mari pentru agricultura decat in Romania.

„Ne aflam, iata, in fata unei teribile presiuni demo-economice a ruralului.

Cu o pondere scazuta in PIB, dar cu o pondere care aproape se dubleaza in populatia ocupata, Romania arata profilul unei tari care se dezindustrializeaza, se dezumanizeaza, remigreaza, cand nu migreaza international, ceea ce arata profilul unei societati in retragere, pregatindu-se parca pentru o lunga letargie rurala.

Batalia oraselor a fost pierduta si in ultimii ani asistam la o mare retragere si recluziune sociala“, concluzioneaza studiul Institutului de Sociologie.