Bancherii ii cer premierului sa clarifice sintagma "mafia financiar-bancara"

Bogdan Baltazar, vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor:

"Afirmatia premierului cum ca ar exista mafie financiar-bancara pune in pericol obtinerea statutului de economie functionala de piata"

"In general, prima victima a unei campanii electorale este adevarul. Nu vreau sa scuz afirmatia premierului. Ea arunca o umbra nemeritata asupra sistemului financiar-bancar, un sector in care, din 1998-1999, lucrurile merg bine si care trage in sus, asa cum poate, economia Romaniei.

Si mai grav mi se pare ca premierul invoca mafia financiar-bancara, intr-un context general, fara a preciza exact la ce se refera, in conditiile in care unul din cele cinci criterii pentru obtinerea statutului de economie de piata functionala este intarirea sistemului bancar. Mi-e frica de ce va zice Bruxelles-ul si ce vor crede oamenii de Guvernul Romaniei.

Pentru ca investitorii cunosc bine ce se intampla pe piata si au incredere in banci."

Adrian Vasilescu, consilier BNR:

"Nu poate exista mafie in randul institutiilor bancare. Premierul ar trebui sa faca lumina si sa precizeze pe cine viza"

"Nu stiu la ce s-a referit premierul. Nu se poate sa se fi referit la institutii pentru ca nu vad cum ar putea exista o mafie financiar-bancara in Romania. Probabil s-a referit la persoane. In orice caz, Adrian Nastase ar trebui sa faca lumina si sa explice pe cine viza in declaratia sa", a spus consilierul BNR Adrian Vasilescu.

Ne-am interesat si la PNA cine ar putea fi mafiotii din sectorul financiar-bancar. Raspunsul Biroului de presa este ca "sunt foarte multe cazuri de fraude in sectorul financiar-bancar", insa nu se poate spune exact cate. In cele mai multe dintre ele, "mafiotii" din acest sector sunt insa doar functionari din sucursale mici, care au inchis ochii la fraudarea bancilor pentru care lucrau.

Cei mai multi oficiali bancari s-au abtinut de la comentarii. Pentru ca, inainte de toate, declaratia premierului a fost una politica, in timp ce bancile se limiteaza la politica banului. "Nu stim la cine se referea", a fost raspunsul cel mai intalnit.

Alianta PNL-PD il someaza pe premier sa se explice

"Recentele declaratii ale presedintelui PSD, Adrian Nastase, privind "mafia financiar-bancara" care l-ar sustine pe Theodor Stolojan, co-presedintele aliantei D.A. PNL-PD, reprezinta dovada cea mai clara a disperarii de care este cuprins premierul in perspectiva esecului la apropiatele alegeri prezidentiale.

El emite astfel de mesaje golite de responsabilitate si lipsite de orice temei real", se arata intr-o declaratie a purtatorului de cuvant al Aliantei PNL-PD, Calin Popescu Tariceanu.

"Il somam pe Adrian Nastase sa expliciteze cat se poate de clar ce intelege prin "mafia financiar-bancara", o notiune noua in discursul sau, si sa faca publice numele organizatiilor si ale personajelor care o alcatuiesc.

Se refera cumva presedintele partidului de guvernamant la sistemul financiar-bancar romanesc? Se refera oare la bancile de stat (BCR, CEC), la bancile particulare, sau afirmatiile sale vizeaza insesi institutiile financiare internationale - Fondul Monetar International si, respectiv, Banca Mondiala? Prin declaratiile sale, Adrian Nastase pune intr-o lumina nefavorabila intregul sistem

financiar-bancar autohton si prejudiciaza grav interesul national al Romaniei", conchide comunicatul Aliantei D.A.