O uriasa deflagratie de origine necunoscuta a avut loc, joi, intr-o regiune din nordul Coreei de Nord, chiar in ziua in care se sarbatoreau 56 de ani de la infiintarea statului, relateaza agentiile internationale de presa.

Dupa explozie, un nor imens de fum s-a putut observa in provincia Yanggang, aflata la granita cu China, iar craterul acesteia a fost suficient de mare pentru a putea fi vazut din satelit, au relatat surse de la Beijing a caror identitate nu a fost precizata.

“Norul, in forma de ciuperca, a avut dimensiuni de aproximativ 3,5-4 kilometri diametru si a fost monitorizat pe durata exploziei”, au precizat surse diplomatice de la Seul.

“Exista zvonuri ca explozia ar fi fost mai mare decit cea care a avut loc in gara de la Ryongchon, iar Statele Unite ale Americii acorda o atentie speciala evenimentului, avind in vedere ca deflagratia a putut fi monitorizata prin satelit”, precizeaza aceleasi surse.

Cauzele nu au fost inca stabilite, dar Washingtonul nu exclude ca aceasta sa aiba legaturi cu un eventual experiment nuclear. Potrivit cotidianului britanic “The Times”, administratia Bush a primit de curind o serie de rapoarte in care experti in domeniu considerau ca autoritatile de Phenian pregatesc primul experiment nuclear nord-coreean.

Cu toate acestea, autoritatile sud-coreene au transmis ieri dimineata ca explozia nu a fost de origine nucleara. Informatia este confirmata neoficial de surse oficiale din Vladivostok (150 de kilometri distanta de provincia Yanggang), care au precizat ca nivelul radiatiilor in regiune nu a crescut.

Sub acoperirea anonimatului, responsabilii regionali rusi au declarat ca li s-a intezis totusi sa comenteze incidentul din Coreea de Nord fara aprobarea Moscovei. La rindul sau, secretarul american de stat Colin Powell a declarat ieri ca, din informatiile pe care le detine, rezulta ca nu ar fi fost vorba de un test nuclear.

Tacere la Phenian

Regimul de la Phenian, cunoscut pentru lipsa totala de transparenta in astfel de cazuri, nu a facut nici un anunt oficial despre vreun accident. Potrivit unei surse diplomatice citate de agentia Yonhap, explozia s-a produs in apropierea unei baze de rachete, situata intr-o zona muntoasa, slab populata.

In acest depozit exista si componente ale unor rachete Taepodong, lansate prima oara in 1998 deasupra Japoniei si avind o raza de actiune de 2.000 de kilometri. Potrivit serviciilor de informatii americane, de atunci Coreea de Nord a fabricat rachete care pot parcurge 4.000 de kilometri.

La sfirsitul lunii aprilie, doua trenuri incarcate cu hidrocarburi s-au ciocnit la Ryongchon, provocind o explozie de proportii in urma careia aproximativ 160 de persoane si-au pierdut viata si peste 1.300 au fost ranite. Surse de la Beijing au declarat agentiei Yonhap ca explozia de joi ar fi fost mai mare decit cea a celor doua trenuri din luna aprilie a acestui an.

La Washington au fost vehiculate o serie de speculatii privind o eventuala actiune a regimului de la Phenian cu privire la testarea armamentului nuclear in cursul lunii octombrie, cu numai o luna inainte de alegerile prezidentiale din Statele Unite ale Americii.

Disputele privind programul nuclear nord-coreean au izbucnit in octombrie 2002, cind oficiali ai SUA au declarat ca nord-coreenii dezvolta un program nuclear secret, incalcind intelegerea din 1994, cind Phenianul a fost de acord sa inghete programul in schimbul unor avantaje economice.