Pretul pe care compania austriaca OMV ar trebui sa-l plateasca pentru a deveni actionarul majoritar la Petrom este de circa 855 de milioane de euro, adica exact suma maxima anuntata de OMV pentru majorarea de capital impusa prin contractul de privatizare.

Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) Petrom a votat ieri majorarea capitalului social al companiei petroliere si a stabilit ca Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare va achizitiona putin peste un miliard din actiunile nou emise.

Micii actionari s-au declarat surprinsi de faptul ca OMV nu a platit inca banii pentru pachetul de actiuni cumparat direct de la stat, dar au acceptat explicatiile primite de la reprezentantii investitorului austriac.

Actionarii Petrom au hotarit ieri ca, din cele 18,3 miliarde de actiuni noi, OMV va capata statutul de majoritar cumparind maximum 16,3 miliarde de actiuni noi, pentru care ar urma sa plateasca 855 de milioane de euro. Pentru a-si mentine cota de 7%, micii actionari trebuie sa cumpere o actiune noua la fiecare doua detinute deja.

Actiunile noi trebuie sa fie tranzactionate in perioada 2 octombrie-2 noiembrie. OMV urmeaza sa decida cite actiuni va cumpara dupa ce vor subscrie micii actionari. “Vor cumpara cei care au bani”, declara Dan Barbulescu, reprezentant al micilor actionari in AGA Petrom.

Pentru a se achizitiona un numar cit mai mare de actiuni, micii actionari au propus ieri aprobarea unei hotariri care sa le dea posibilitatea sa vinda dreptul de subscriere. Decizia insa urmeaza sa fie luata de Consiliul de Administratie al Petrom, intrucit reprezentantul Ministerului Economiei in AGA nu avea mandat pentru a vota aceasta propunere.

“Cuponarii ar putea sa-si vinda dreptul de subscriere in functie de piata. Cistiga cei care isi vind dreptul de subscriere si, in acelasi timp, vor intra mai multi bani pentru Petrom”, spune Dan Barbulescu.

O alta decizie importanta votata de actionarii Petrom vizeaza externalizarea combinatului petrochimic Arpechim Pitesti, a combinatului de ingrasaminte Doljchim, a unor concesiuni petroliere detinute de Petrom la Suplacul de Barcau si a unui numar de 340 de benzinarii.

Externalizarile elimina subventiile incrucisate

Hotarirea AGA privind scoaterea in afara Petrom a unor activitati este apreciata de actionari ca fiind una “istorica”. “Separarea unor activitati va determina eliminarea subventiilor incrucisate intre exploatare, rafinare, distributie si nu va mai permite redistribuirea profitului catre sectoarele nerentabile.

Tranzactiile intre activitatile externalizate si cele care ramin in structura Petrom se vor face la acelasi pret ca si cu alte societati comerciale. Asa se va vedea cel mai bine care activitati sint rentabile si care nu”, apreciaza Dan Barbulescu.

In urma deciziei luate ieri de AGA, compania privata Petrom va ramine doar cu activitatile de exploatare titei si gaze, o singura rafinarie, Petrobrazi, si jumatate din reteaua de benzinarii. Conform ultimelor informatii publice, Petrom detine 700 de benzinarii, avind o cota de piata de 40%.