Presedintia olandeza a UE si Turcia au ajuns ieri la un acord privind inceperea negocierilor de aderare a Ankarei, pe data de 3 octombrie 2005, dupa ce partea turca a acceptat cu greu solicitarea Bruxelles-ului privind recunoasterea de facto a Ciprului.

Hotarirea finala urma sa fie luata ieri seara de Consiliul European, dar decizia cea mai probabila nu putea decit sa confirme data de 3 octombrie pentru demararea discutiilor privind aderarea.

Recunoasterea Ciprului, un obstacol dificil

Solicitarea Bruxelles-ului se refera la extinderea de catre Turcia a acordurilor vamale de la Ankara in ansamblul celor 20 de noi state membre ale UE, intre care si Republica Cipru, situatie care ar echivala cu recunoasterea juridica a autoritatilor de la Nicosia.

Conditia impusa de Uniunea Europeana a fost considerata initial drept inacceptabila de unii diplomati turci care precizau, joi, ca acordul privind inceperea negocierilor este astfel pus in pericol.

Intilnirile desfasurate ieri intre premierul turc Recep Tayyip Erdogan si omologul sau olandez Jan Peter Balkenende – care au dat peste cap tot programul summitului – au dus, in cele din urma, la un acord privind angajamentul „verbal“ al Ankarei si, implicit, demararea negocierilor.

Lungul drum catre UE

Oficialii europeni au avertizat ca inceperea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana nu inseamna neaparat ca acest ultim pas va fi totusi facut in orice situatie. Comentatorii europeni au apreciat de altfel ca, tinind cont de stadiul de pregatire al Ankarei in implementarea reformelor, o eventuala aderare a Turciei nu se va produce, in orice caz, mai devreme de 2015.

Discutiile privind inceperea negocierilor de aderare au fost intimpinate de la bun inceput cu opozitie de mai multi sefi se state sau de guverne, dar si de opinia publica din unele state membre ale Uniunii – Franta, Germania, Austria sau Spania.

In ciuda pozitiei favorabile afisate de presedintele francez Jacques Chirac, premierul Jean-Pierre Raffarin se intreba retoric, acum citeva luni, daca este cazul „sa permitem unui riu de islamism sa patrunda intr-o albie de laicism“.

Unul dintre cei mai vehementi opozanti ai integrarii Turciei este chiar actualul sef al partidului de guvernamint din Franta si posibilul viitor presedinte francez, Nicolas Sarkozy, care a propus in mai multe rinduri un parteneriat privilegiat cu Ankara in locul unei aderari depline.

Principalele obiectii ale opozantilor se refera la incapacitatea culturala si financiara a Uniunii de a incorpora o natiune musulmana, pozitionata partial in Asia si aflata intr-un stadiu de saracie.

Croatia incepe negocierile in martie 2005

Proiectul de concluzii al summitului european de la Bruxelles propunea, de asemenea, inceperea negocierilor de aderare a Croatiei la UE in luna martie a anului viitor. Liderii europeni urmau sa isi dea acordul pentru demararea negocierilor, dar numai daca va fi confirmata cooperarea deplina a acestei tari cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI).

Proiectul de concluzii ce urma sa fie aprobat de Consiliul European nu preciza in ce mod va fi confirmata cooperarea deplina a Croatiei cu TPI.