Pentru prima oara de la arestarea sa, acum doi ani, Ioana Maria Vlas, fost administrator la FNI, l-a acuzat in public pe “parintele FNI”, Sorin Ovidiu Vintu, ca este principalul vinovat de prabusirea fondului.

Audiata ieri de magistratii Tribunalului Bucuresti, in cadrul reluarii procesului privind prabusirea Fondului National de Investitii, Ioana Maria Vlas l-a nominalizat pe cel care a stat la baza prabusirii fondului. “Acest proces are o mare lipsa. Principalul vinovat, instigatorul si, de fapt, profitorul acestei afaceri este Sorin Ovidiu Vintu”, a spus Vlas in fata instantei.

Din acest considerent, ea a declarat ca refuza orice fel de aparare. Mai mult, a adaugat ca in acest proces va fi prezenta doar fizic, dar nu va intreprinde nici un fel de demers. Vlas a mai spus despre Vintu: “A facut tot ceea ce a trebuit sa faca pentru ca sute de miliarde sa ajunga in propriile buzunare. Repet sute de miliarde au ajuns la el.

526 de miliarde in conturile personale ale lui Sorin Ovidiu Vintu si alte sute de miliarde in conturile firmelor lui.”

Expertiza a la SOV

“Raportul de expertiza din acest dosar arata ca SOV Invest a fost conceput de Vintu si folosit la imbogatirea lui. Ca sa nu se mai plateasca un proces lung si costisitor, e preferabil ca, la un moment dat, cind ma veti audia, sa ma si condamnati la maximum de pedeapsa, ca singur vinovat, cu agravanta de prostie pentru ca am crezut ca in Romania mai exista dreptate”, a sustinut Maria Vlas.

Nu este prima data cind Vlas solicita pedeapsa maxima. Pe tot parcursul audierilor, ea a cerut sa ramina in arest, motivind ca acolo se simte cel mai bine.

Sorin Ovidiu Vintu a contraatacat in cazul declaratiilor Mariei Vlas. “De cind a fost adusa in tara ca sa declare ceea ce declara, Vlas nu a putut niciodata sa demonstreze cele afirmate. Se face caz ca am retras 520 de miliarde de la FNI. Am recunoscut public acest lucru, asa ca nu e nici o noutate. Cred ca e un razboi pe care il duc oameni ca Voiculescu si Iacob.

Iacob crede ca asa poate sa scape de puscarie. Nu e vorba de o vendeta la nivel inalt pentru ca procurorii si politistii care au anchetat dosarul nu au gasit nimic. De trei ani sint aceleasi declaratii fara acoperire”, a afirmat S. O. Vintu.

Legatura Vlas-Vintu

Conform declaratiilor Mariei Vlas, in angrenajul FNI un rol important l-au avut fostii ofiteri SRI, selectati de Vintu in posturi-cheie, inclusiv la filialele din tara. De angajarea lor, intr-o prima faza, s-a ocupat fostul colonel SRI Victor Veliscu, asociat cu Vintu inca din 1994.

Vlas afirma ca, la inceput, ea a lucrat pentru Vintu la Societatea de Valori Mobiliare Gelsor SA si ca a incheiat cu Veliscu, care reprezenta SOV Invest, primul contract de distribuire a certificatelor de investitor. Ulterior, Veliscu i-a predat Mariei Vlas administrarea SOV Invest.

IPn afara de fosti ofiteri SRI, Ioana Maria Vlas a indicat anchetatorilor si nume ale unor politicieni implicati in afacerile lui Vintu.

Principalele piese

In acest dosar au fost trimisi in judecata, in baza rechizitoriului intocmit pe 4 iunie 2000, fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, Stefan Boboc, fost presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Gavril Batrin, membru al Consiliului de Administratie al societatii SOV INVEST, Mihaela Sima, director economic al SOV INVEST, Ion Dita, membru al Consiliului de

Administratie al societatii SOV INVEST, Marius Andrei, cenzor extern independent al SOV INVEST, atestat de CNVM, Cezara Cecilia Bebis, comisar CNVM, Marian Petrescu, presedinte al societatii SOV INVEST, Camenco Petrovici, fost presedinte al CEC, Mihaela Zora Mincu, vicepresedinte CEC, precum si pe Mircea Costescu, Gheorghe Negura si Mircea Ionescu Muscel-Ianculescu, ultimii trei fiind membri ai

Consiliului de Incredere al FNI. Dupa aproximativ doi ani, instanta de judecata a dispus restituirea cauzei la procuror, pentru completarea urmaririi penale.

Prejudiciu de 3.415,5 miliarde de lei

In dosarul FNI exista 216.000 de parti civile, in timp ce numarul total al celor pagubiti se ridica la 260.077. Valoarea totala a prejudiciului este de 3.415,5 miliarde de lei, fara a lua in calcul eventuala actualizare a acestei sume.

Trei ani pe urmele Ioanei Maria Vlas

Initial, Ioana Maria Vlas era singura persoana care fusese trimisa in judecata in lipsa, in dosarul privind prabusirea FNI. Ea a fugit din tara dupa declansarea scandalului, pe 22 mai 2000, pe la punctul de trecere a frontierei Vama Veche, in conditii legale, intrucit pina in acel moment nu fusese inregistrata nici o interdictie de calatorie.

Inainte de a pleca din Romania spre Tel Aviv, Vlas si-a anuntat demisia din functia de presedinte al SOV Invest. Aproape trei ani mai tirziu, Maria Vlas a revenit in tara si s-a pus la dispozitia autoritatilor.