Nerespectarea criteriilor de distributie a sumelor din buget de catre autoritatile judetene va atrage dupa sine anularea de drept a hotararii consiliului judetean, respectiv Consiliului General al Municipiului Bucuresti, privind repartizarea acestor sume pe comune, orase, municipii, bugete proprii, respectiv sectoare ale municipiului Bucuresti, potrivit deciziei senatorilor din Comisia de buget,

finante si banci. Comisia senatorilor a amendat in acest sens Ordonanta 9/2005 privind modificarea Legii finantelor publice locale. Nulitatea poate fi insa constatata de prefecti, in cadrul controlului de legalitate.

In acest fel, senatorii au eliminat imixtiunea politica a presedintilor de consilii judetene in executia bugetelor locale, considerandu-se ca astfel se da o lovitura directa baronilor locali.

O astfel de masura este de natura a-i interesa direct pe contribuabili, fiecare roman finantand in proportie de 63% din impozitul pe venit primaria pe raza careia lucreaza.

Membrii comisiei au eliminat din Legea finantelor publice locale si articolul care prevedea formarea unei comisii care nu si-a demonstrat eficienta, comisie formata din presedintele consiliului judetean, prefect, un reprezentant al judetului desemnat de Asociatia Municipiilor din Romania, un reprezentant al judetului desemnat de Asociatia Oraselor din Romania, un reprezentant al judetului

desemnat de Asociatia Comunelor din Romania si directorul Directiei Generale a Finantelor Publice. Noua lege a finantelor publice locale introduce majorarea cotelor defalcate din impozitul pe venit de la 63% la 82%, precum si modul de repartizare a acestora pe unitati administrativ-teritoriale, inclusiv pentru municipiul Bucuresti.

Recalcularea cotelor defalcate din impozitul pe venit are ca scop mentinerea la nivelul programat pentru anul 2005 a sumelor prevazute in buget cu aceasta destinatie, astfel incat autoritatile administratiei publice locale sa nu fie afectate de reducerea veniturilor rezultate din aplicarea cotei unice de impozitare.

Completarea sumelor defalcate din impozitul pe venit din bugetele locale, stabilite prin Legea bugetului de stat pe anul 2005 la 21.375 miliarde lei, va fi asigurata prin transferarea unei sume corespunzatoare din taxa pe valoarea adaugata, la rectificarea bugetului de stat pe 2005.