S-a semnat. In sfarsit. „Romani, visul vostru s-a implinit!" Nu-i mai stau in cale decat cateva reforme. Pe hartie nu-i greu. In fapta, s-a vazut si se va mai vedea. Ne mai trebuie si vreo doi ani de lobby in strainatate. Lobby tematic. Caci doar „nu-i putem aduna numai sa bata din palme". Oricum, „Romania, nu uita / Diaspora-i tot a ta / Si ea vrea victoria".

Europa in prag de votare a Constitutiei

Se stie ca Romania are nevoie de Europa ca de aer. Si ca fara perspectivele de dezvoltare si subventiile pentru integrare oferite, e „in aer". In acest sens, tarisoara noastra nu-i singura pe lume. Toti cei zece bebelusi si doi nou-nascuti sug la laptele integrarii, scotand, prezumtiv, un gangurit vioi si pozitiv la votarea Constitutiei UE de anul acesta.

Deci si Europa are nevoie de voturile nou-venitilor, care cumuleaza 198 de scaune in Parlamentul European, reprezentand peste 27 % din totalul de 732. Romaniei ii vor reveni 33 de locuri in Parlament.

Cu o luna inainte de referendumul pentru votarea Constitutiei Europene, opozitia franceza e lidera de opinie si cetateanul francez spune in sondaje (in proportie de 62%) si afiseaza pe strazi un urias JE VOTE NON. Replica politicienilor e induiosatoare. „Putem sa facem asta copiilor nostri? Europa e viitorul si securitatea noastra".

Dar, in afara de aceasta retorica, Europa e si a cetatenilor sai de azi, iar Parlamentul UE o portavoce in apararea drepturilor fundamentale, a drepturilor omului si a intereselor firesti ale contribuabilului european. Chiar daca europeanul e, probabil, principial PENTRU, contra-replica sa e clara: „Nu sunt suficient informat despre Constitutie".

Iar in Vest nu se semneaza in alb, caci riscul e mare. Deci, „se vrea ca sa se stie" despre ce este vorba.

Si cu aceasta sintagma ajungem la ce i-a durut pe o serie de „romani de pretutindeni" prezenti timp de 3-4 zile la Luxemburg, cu prilejul semnarii Tratatului de aderare a Romaniei la UE, eveniment istoric care ne-a facut tuturor inimile sa bata mai tare, in ritm european.

Pe langa Program

Proiectul de program transmis inainte de eveniment si neamendat prin vreunul nou, inainte de deplasarea la Luxemburg, a fost dupa cum urmeaza:

Cu prilejul semnarii Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana la Luxemburg in data de 25 aprilie 2005, reprezentanti ai comunitatilor romanesti si ai presei din diaspora vor lua parte la un program organizat la Luxemburg de Ministerul Afacerilor Externe in colaborare cu Ambasada Romaniei la Luxemburg.

In cadrul programului va avea loc in seara de 23.04. reuniunea reprezentantilor comunitatilor romanesti, urmata de un dineu-spectacol, cu participarea grupurilor folclorice „Iza" (Maramures) si „Ardealul" (Gherla).

In Duminica Floriilor, se va participa la un Te Deum oficiat la biserica Saint - Mathieu din Luxemburg, urmat de o vizita cu ghid a orasului Luxemburg.

Seara va avea loc concertul grupului vocal „Misterele Vocilor Bulgare" -pe scena amenajata in aer liber la Centrul Cultural Neumünster- si cel al Angelei Gheorghiu, impreuna cu orchestra Filarmonicii „George Enescu", Bucuresti, dirijor Ion Marin.

Luni, 25 aprilie, la ora 9.30 va avea loc dezvelirea, de catre Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a unei placi comemorative privind plantarea a 27 de arbori cu ocazia semnarii Tratatului de Aderare.

Ceremonia va avea loc in localitatea-simbol Schengen, in prezenta oficialitatilor romane si luxemburgheze, a reprezentantilor comunitatilor romanesti din strainatate. Grupurile folclorice „Iza" (Maramures) si „Ardealul" (Gherla) vor oferi un scurt spectacol in aer liber.

Va urma intalnirea Presedintelui Romaniei cu reprezentantii comunitatilor romanesti de pretutindeni, in Centrul Cultural din Schengen, urmata de vernisajul Expozitiei de caricaturi a artistului Florin Balaban, in prezenta autorului.

Actiunea este patronata de cotidianul „Luxemburger Wort" si se va desfasura la Casa de Cultura din Schengen.

Ceremonia semnarii Tratatului de aderare la UE va avea loc la ora 16:45, putand fi urmarita in direct de catre reprezentantii comunitatilor dintr-o sala special amenajata in incinta Centrului Cultural Neumünster.

Sute de romani si originari din Romania au venit din toata lumea, din SUA si Canada, pana in Australia, nemaivorbind de tarile europene (Germania, Franta, Luxemburg, Spania, Irlanda, Italia, Grecia, Polonia, etc.) ca sa-l vada „pe viu" pe noul Presedinte ales al tarii, eventual sa dea mana si sa schimbe un cuvant cu el.

Insa protocolul actiunii de la Schengen s-a desfasurat, in afara autoritatilor locale si luxemburgheze, in prezenta unei delegatii oficiale romanesti de prim rang...dar fara Presedinte.

Prezenta premierului Tariceanu, a IPS Serafim, a ministrilor Razvan Ungureanu, Marko Bela, Ene Dinga, Mona Musca, a negociatorului-sef la UE Leonard Orban si a altor oficialitati romane si luxemburgheze, care au acordat interviuri si au detaliat in discutii probleme comunitare sau legate de aderarea Romaniei la UE au compensat oarecum regretata absenta.

Dar, daca tot vorbim de omisiuni, cea mai mare s-a produs la scoaterea din program a punctului ultim, de varf, al intalnirii.

The party is over

Dupa reuniunea de la Centrul Cultural din Schengen, oficialii romani s-au retras, firesc dealtfel, pentru pregatiri in vederea momentului de dupa-amiaza. Iar diasporenii au ramas „cu ochii in ploaie" (ploua marunt si etern in 25 aprilie la Schengen) caci nimeni nu mai era responsabil de vreo actiune ulterioara si nimeni nu mai putea da informatii competente.

Iar unii romani veniti de departe rezervasera hotel pana marti, tocmai pentru a putea urmari ceremonia semnarii Tratatului si a-si trimite uralele de bucurie in Amfiteatrul de sub zidurile vechi luxemburgheze, care strajuiesc intocmirea acestor acte de fapt si de spirit scrise cu litere apasate in istoria Europei.

Dar n-a fost sa fie. Cel putin nu pentru toata lumea, pentru ca unii mai infigareti au preluat initiativa intocmirii unor capete de lista care sa intre in sala de transmisie in direct a ceremoniei semnarii Tratatului.

Ce zic...de fapt, au continuat sa-si etaleze excesul de zel dovedit inainte cu doua zile in colectionare de semnaturi, impartiri de stegulete, completari cu nume ale diplomelor de participare la eveniment si erijare in exponenti principali ai comunitatilor romanesti din lume.

Ei, nu-i nimic, diasporenii „de rand" au putut vedea in reluare ceremonia la televiziunile romanesti sau din tarile de resedinta. Caci marea majoritate, dezarmati de anuntul incheierii Programului din 25 aprilie la ora 12.30, au pornit cu un gust amar catre casa.

Probabil in urma agitatiei create si a alarmei „faceti ceva, ca ne linseaza", ulterior s-a constituit o „celula de criza" romano-luxemburgheza.

Ambasada nu mi-a putut confirma telefonic ca o acreditare ad-hoc pentru o jurnalista IFJ Bruxelles -in cladirea pazita a Abatiei din Neumunster, unde avea loc semnarea Tratatului- este posibila (acreditare ceruta, dealtfel, organizatorilor romani din timp, in scris, si verbal).

Si nici nu se intrevedea, pe la ora 14.00, o participare a reprezentantilor comunitatii romanesti, in sala de auditii aferenta salii oficiale de conferinta.

Ulterior, un autobuz cu romani a pornit spre centrul luxemburghez si, se pare ca o selectie (a cui?) de cateva persoane ar fi putut urmari evenimentul mai de aproape, caci „din motive de securitate, in sala de festivitati protocolare UE nu au acces decat oficialitatile, fotografii oficiali si televiziunea luxemburgheza" dupa cum mi-a spus foarte amabil primarul orasului Schengen, domnul Roger

We

ber, la care am apelat la pranz pentru clarificarea problemei.

Opinii ale participantilor

Daniella Boca, Irlanda

„Despre Luxemburg, ce sa-ti zic? Strict vorbind in ceea ce ma priveste, am ramas cu doua "gusturi". Unul dulce si placut:

am petrecut un weekend la Luxemburg (destul de costisitor!) si am revazut cu placere niste prieteni de pe alte meleaguri,

ca si mine, si am cunoscut fete noi. Altul amar si neplacut lasat de indiferenta, nepasarea si lipsa de implicare a organizatorilor care or fi fost ei gazde, dar au fost tare 'neprimitori' si 'scumpi la vedere'. Pur si simplu am fost de umplutura ca sa para ca sunt multi romani in Luxemburg! Ca de obicei o "chestie buna de pusa la dosar, pe hartie".

Pacat, motivul a fost "nobil" dar realizarea a fost de un 'COMUN' deplorabil".

Alexandru Draghici, Frankfurt, Germania

„Pe cat de entuziasmati am plecat cu sotia si fiica spre Luxemburg, pentru a fi de fata la actul istoric in care Romania va semna tratatul de aderare la Uniunea Europeana, pe atat de dezamagiti am plecat dupa 2 zile si 2 nopti inapoi spre Germania. Organizarea sustinuta de ambasada romana din Luxemburg, si de romanii din acest stat liliputan, au lasat mult de dorit.

Lipsurile in organizare au fost incoronate de faptul ca momentul cel mai important, semnarea Tratatului, a fost prezentat in invitatiile la participare ca fiind un moment, in care si romanii care au venit din toate colturile lumii vor fi de fata, fizic si sufleteste. Nu a fost asa! Cu chiu cu vai, cativa au asistat intr-o camera alaturata, privind la televizor ceremonia istorica.

Desi aceasta era highlight-ul!!!

Concret, in cazul nostru, fiica, in varsta de 15 ani, se bucura nespus ca va putea sa il vada pe d-l Basescu de aproape, sa fie prezenta la un act istoric. Aceasta a fost motivatia principala! UN MARE DEFICIT DE COMUNICARE! Caci urmarind semnarea Tratatului la televizor, mi-am dat seama ca nici nu ar fi fost posibil. Dar daca am fi stiut de la inceput, n-am fi fost dezamagiti.

Si poate alte persoane venite de la mii de km departare ar fi economisit timpul si banii cheltuiti pentru acest moment istoric. Cu toate acestea, cu toate lipsurile, concertul Angelei Gheorghiu, momentele folclorice, noile cunostiinte

din diaspora au fost bucurii deosebite".

Stefan Toma, Gummersbach, Germania

„Plec cu un gust amar vizavi de organizarea facuta de comunitatea romaneasca din Luxemburg si de Ambasada din Luxemburg, care pur si simplu, in afara de faptul ca ne-a dat informatii, sa nu le spunem false, dar contradictorii, ne-a anuntat ca programul de astazi dupa-amiaza -pentru care unii dintre noi am luat concediu, pentru a participa cel putin, asa cum ni s-a promis, intr-o sala unde se va

transmite semnarea Tratatului- nu se mai tine, iar ceea ce s-a organizat pentru asta-seara, inclusiv intalnirea cu autoritatile romane luxemburgheze, se suspenda. Daca ar fi stiut ca asa se va intampla, probabil ca multi dintre noi nu veneau".

Marius Burghelea, Castel Goffredo, Italia

„Da, am fost la semnarea Tratatului. Ce pot sa-ti spun? Organizarea pana la 15.00 a fost asa cum stii...S-au decis doar 15 locuri pentru romanii din diaspora si ne hotarasem sa nu mergem: toti sau nimeni! Dar s-au gasit vreo 14 care sa incalce regula si s-au prezentat.

Noi am ajuns cu autocarul la Abatia Neumunster, hotarati sa stam in ploaie pana la sfarsit, dar nu ne-au creat probleme la intrare. Organizarea in incinta cladirii: impecabila!! Pe tot parcursul pana la sala unde am fost ospitati erau hostess care ne indicau drumul.

In sala cele mai bune conditii: trei ecrane gigant, casti in care puteai sa asculti in vreo 12 limbi toata manifestarea, o brosura cu tot programul si toti cei care au luat cuvantul.

Despre manifestare in sine pot sa-ti spun ca pentru mine a fost un moment emotionant, unic; in special ca printr-o conjunctura norocoasa am putut sa-l felicit personal pe Presedintele Basescu, imediat dupa fotografia de grup cu ceilalti lideri (as vrea sa-ti spun ca m-a impresionat modestia lui Basescu deoarece a fost el singur din tot grupul care s-a oprit si ne-a strans mana; eu si tatal meu ne

pierdusem prin cladire si am dat nas in nas cu tot alaiul care s-a scurs prin fata nostra). Era o stare de euforie completa. Dupa semnarea Tratatului "mai marii" au plecat la poza de grup si "plebea" le-a luat locul: toti s-au dus la masa unde s-a semnat ca sa-si faca o foto-amintire.

Pacat ca Ambasada nu a fost in stare sa organizeze un eveniment ca acesta! Noroc ca s-au gandit politistii la noi si ne-au lasat sa intram! Per total pot sa-ti spun ca a fost o experienta utila si un moment de a cunoaste si alte realitati ale romanilor din diaspora.

Bineinteles, faptul ca am fost prezent la acest eveniment este un motiv de orgoliu pe care nu-l pot uita iar peste ani si ani pot sa spun: ACOLO AM FOST SI EU!!"

Precizari organizatorice

Lacrimioara Moraru, din partea comunitatii locale Luxemburg, 25.04.05, ora 12.30:

L.M.: Toate evenimentele care ar trebui sa se deruleze de aici incolo tin de Ambasada si de Presedentia luxemburgheza, deci eu, ca reprezentanta a comunitatii locale mi-am incheiat misiunea. De-acum trebuie comunicat direct cu Ambasada si cu un delegat al Ambasadei pe directia presei. Acestea sunt numerele directe de la Ambasada, la care puteti contacta direct.

Chiar nu mai tine de noi, de comunitatea noastra locala. Ni s-a anuntat ca, din motive de securitate, nu mai poate fi oferit accesul delegatiei comunitatilor.

Dani Rockhoff: Dar in programul care s-a comunicat era prevazut ca, dintr-o sala special amenajata, se va putea urmari evenimentul semnarii Tratatului.

L.M.: Da, asa este, asa este. Asa a fost prevazut. Telefonic ni s-a comunicat ca nu se va mai putea, din motive de securitate s-a anulat tot acest plan. Iar tot ce tine de acreditare, de actiuni oficiale, care implica presa sau guvern se ocupa Ambasada Romaniei din Luxemburg.

D.R.: Ambasada Romaniei a avut la cunostinta cererea mea de acreditare pe linie de presa si totusi nu a putut sa clarifice pana in clipa de fata problema.

L.M.: Exista un consilier de presa acreditat sa vorbeasca cu…Chiar acum, in acest moment, el asteapta delegatia presei. Deci nu stiu de ce nu sunteti in aceasta delegatie.

D.R.: Pentru ca nu mi s-a dat nici un raspuns.

Urmarea

Raspunsul telefonic, in jurul orei 13.00, al consilierului de presa al Ambasadei (dupa alte apeluri anterioare, verbale si scrise, la alte persoane abilitate organizatoric) a fost ca sa incerc la centrul de presa luxemburghez…

Dupa clarificarile (in sfarsit) din partea Primariei din Schengen, referitoare la locatia evenimentului si procedura de desfasurare a semnarii Tratatului, mi-am dat seama ca n-am nici o sansa. Cum nu aveau nici cei peste doua sute de romani veniti din toata lumea.

Deci am renuntat, cum o facusera si cei mai multi dintre diasporenii, veniti la Luxemburg ca sa ia parte la facerea istoriei si la reinfratirea cu Romania intre granitele Europei.

Am plecat cu amintirea celor 27 de frasini romanesti plantati la Schengen, orasul dintre trei frontiere, care vor umbri placut, peste cativa ani, promenada de pe malul raului Mosel. Am plecat rasunandu-mi in minte fabulosul concert in aer liber al filarmonicii George Enescu sub bagheta lui Ion Marin si vocea de platina a Angelei Gheorghiu, cantand in final, „Desteapta-te romane!"