Comisia Europeana nu intentioneaza sa incetineasca procesul ambitios al extinderii UE, calendarul aderarii Romaniei si Bulgariei ramanand neschimbat, a declarat ieri Jose Manuel Barroso (foto), presedintele Comisiei, citat de Reuters.

Barroso a explicat ca, pana in prezent, nici un stat membru nu a cerut Consiliului European sa amane procesul de extindere, in ciuda speculatiilor privind efectele respingerii, de catre francezi si olandezi, a Constitutiei europene.

„Recent, cei 25 de membri ai UE au semnat tratatele de aderare ale Romaniei si Bulgariei", a spus Barroso, adaugand ca nu se asteapta la vreo „decizie negativa" privind extinderea.

Se preconizeaza ca Romania si Bulgaria vor accede la UE in 2007, iar negocierile de aderare cu Turcia si Croatia vor fi lansate in curand, comenteaza Reuters.

Comisia Europeana nu se asteapta acum sa propuna, in viitorul apropiat, modificari ale deciziilor luate la cel mai inalt nivel al UE (Consiliul European - n. red.)", a precizat Barroso.

In ciuda optimismului pe care incearca sa-l afiseze presedintele Comisiei Europene, situatia pare sa se agraveze, o data cu decizia Marii Britanii, anuntata ieri de ministrul de Externe Jack Straw, de a suspenda procesul parlamentar de adoptare a legii de organizare a unui referendum asupra Constitutiei europene, consultare pe care Londra o planuia pentru primavara lui 2006.

„In acest moment, nu vedem nici un motiv sa organizam referendumul", a declarat Straw.