Ce poate face Partidul Civic Ungar (FIDESZ) pentru maghiarii din Transilvania daca va castiga alegerile din Ungaria; ce pot face acestia pentru ca FIDESZ sa castige alegerile din primavara anului viitor.

Aceasta este esenta discursului tinut sambata la Tusnad, in prezenta catorva sute de maghiari, de presedintele FIDESZ, Viktor Orban, care este si vicepresedinte al Partidului Popular European si va fi premier al Ungariei in cazul in care FIDESZ va castiga.

Mesajul lui a fost ca venirea FIDESZ la putere in tara vecina va produce o schimbare in politica nationala a tarii vecine. De la Tusnad, acesta a transmis semnale spre Budapesta. A criticat Partidul Socialist la putere, catalogat antinational si ineficient in domeniul economic si a adresat un apel formatiunilor de dreapta pentru un acord de neagresiune in campania electorala.

Orban a vorbit si despre aderarea Romaniei la UE, importanta pentru relatiile dintre comunitatile maghiare din afara granitelor si tara-mama.

Aplauze in picioare, steaguri maghiare, cantece si ulterior discutii intre locuitorii orasului despre ce a spus Viktor Orban - o atmosfera obisnuita pentru vizita in Transilvania a unuia dintre cei mai importanti lideri politici maghiari de dupa caderea comunismului.

Voluntariat pentru FIDESZ

Orban a promis ca venirea FIDESZ la putere va relansa politica pentru unificarea maghiara, prin redeschiderea discutiilor privind dubla cetatenie. A propus si o viziune noua asupra dezvoltarii economice, care nu ar mai trebui orientata spre prosperitatea individului, ci a natiunii.

In acest sens, a pledat pentru necesitatea armonizarii planurilor de dezvoltare ale Ungariei cu cele ale tarilor vecine in care traiesc maghiari, inclusiv ale Romaniei. Cum pot sa-l ajute maghiarii transilvaneni sa castige alegerile: prin voluntariat in campania electorala si prin convingerea rudelor din Ungaria sa se prezinte la vot. „De dv.

depinde o scrisoare sau un telefon pentru rudele din Ungaria in care sa va spuneti punctele de vedere”, le-a aratat Orban maghiarilor prezenti la Tusnad. „Sunteti oricum o masura in procesul electoral”, a intarit el importanta maghiarilor din afara granitelor la alegerile de anul viitor.

Laude pentru cota unica, critici pentru autostrada Bechtel

Romania a fost data ca exemplu de Viktor Orban pentru modul in care a solutionat dubla cetatenie pentru moldoveni, cota unica de impozitare si pentru discursul lui Traian Basescu impotriva sistemului ticalosit, viziunea presedintelui roman fiind impartasita si de liderul FIDESZ, in opinia caruia Ungaria a pierdut batalia fiscalitatii cu tarile vecine, in special cu a noastra.

„20- 25a din afaceristii germani isi vor muta afacerile si nu toti vor merge in Orientul Mijlociu sau Indepartat, ci vor veni si spre Europa de Est, dar nu spre Ungaria.

” Guvernul de la Bucuresti a fost voalat criticat pentru ca se impotriveste construirii autostrazii Bechtel, care ar fi urmat sa lege comunitatea transilvaneana de Ungaria, o oportunitate pentru „schimbarea sanselor de dezvoltare economica” ale maghiarimii romane.

UDMR, consultata la ratificarea aderarii Romaniei

FIDESZ nu se impotriveste aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, dar a incercat sa impuna conditii pentru ratificarea Tratatului de aderare in legislativul de la Budapesta, conditii respinse de Partidul Socialist Ungar. Orban a precizat insa ca UDMR si organizatiile maghiare din Transilvania vor fi consultate in aceasta privinta, inaintea votului din parlament.

In opinia lui, antentatele de la Londra si respingerea Constitutiei europene in Franta si Olanda au facut neclare perspectivele largirii UE cu Romania. „(Aderarea Romaniei - n.r.) poate se va amana un an sau cine stie cat”, a apreciat liderul FIDESZ.