La Galeria Apollo a avut loc marti vernisajul unei expozitii de caricatura (deschisa pentru cei interesati pana la 13 august) care a adunat la un loc creatii ale unor artisti romani si slovaci, reprezentand a opta editie de expozitie bilaterala de caricaturi.

Acest eveniment a fost organizat de Uniunea Caricaturistilor din Romania si Uniunea Caricaturistilor din Slovacia, cu sprijinul Ambasadei Slovaciei la Bucuresti si al Uniunii Artistilor Plastici, invitati de onoare fiind ambasadorul Slovaciei Jan Soth si Kazo Kanala, presedintele Uniunii Caricaturistilor din Slovacia.

Multe dintre desenele expuse sunt creatii ale unor artisti romani care lucreaza in presa, de exemplu graficianul-editorialist Puiu Gazdaru de la Gardianul, Bogdan Petry de la Academia Catavencu, prezenti fiind si Cristian Mihailescu, Costel Patrascan, Romeo Raileanu, Mihai Surubaru si multi altii.

Gazda a fost Cristian Topan, presedintele Uniunii Caricaturistilor din Romania, care, la randul sau, este prezent in cadrul expozitiei cu o serie de desene aparute initial intr-o carte de poeme, "Vanatorul de molii", de Valentin F. Mihaescu.

Dintre caricaturistii slovaci mi-au atras atentia insusi presedintele UCS, ale carui desene m-au impresionat prin acuratetea lor, prin respiratia larga a spatiului desenului si linia clara, Peter Homola mai ales cu unul dintre desenele sale, in care apar reprezentati Adam, momit cu un laptop de care se arata tare incantat, si Eva cu un mar pe care-l priveste cu o mina nedumerita.

Sau desenul in care un betiv sta intr-o rana asteptand sa-i picure in gura bautura dionisiaca printr-o palnie. Stilul lui Karol Cizmazia este unul mai meditativ, mai filozofic - de pilda ideea unor capete decupate, cap in cap, unul dintre ele inchis intr-o colivie (ma gandeam privind acest desen la o inchisoare a gandului).

Reusite si amuzante mi s-au parut desenele lui Valter Ihring - acela in care un grup de elevi insotit de invatatoare, sub influenta unei statui reprezentand un nud, se uita curiosi in propriii pantaloni sa vada daca seamana cu ce au ei. Multe dintre desenele artistilor romani s-au axat pe latura politica a realitatii contemporane.

Foarte reusite, de exemplu, portretele unor personalitati politice ca Adrian Nastase, Ion Iliescu, Traian Basescu, ale lui Bogdan Petry, sau, tot create de el, ale lui Andrei Plesu si Petre Roman, care, prin alungirile, accentuarile anumitor trasaturi ale fetelor, incep sa semene cu anumite animale, in orice caz, capata o alura grotesca.

Lucrarile expuse sunt realizate in diferite tehnici, penita, tus, acuarela, carbune, pastel, computer (Pavel Tomssig) si pe diferite subiecte (fiind vorba de un umor de situatie, de diferite aspecte sociale sau politice).