Stresata de intärzierea la consultatie, Dorina era cat pe-aici sa dea buzna in cabinetul medical cu tigara in gura. Doctorul Scheffel o intampina cu amabilitate, dar cu jumatate de zambet: „Tot nu te-ai lasat de iarba dracului?“ ii spune. Nu, nu s-a lasat, insa, pentru a-si linisti constiinta, isi spune ca nu e singura.

Dupa datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), o treime din populatia lumii fumeaza. In tarile Uniunii Europene, de la 31 iulie intra in vigoare directiva, potrivit careia se va interzice publicitatea articolelor de tutungerie.

Interdictia se extinde asupra publicitatii tutunului la televiziune, radio, in presa scrisa si Internet, precum si asupra reclamei de sponsorizare la desfasurarea pe teritoriul UE a manifestarilor culturale si sportive internationale. Scopul directivei antitabac a UE este lupta pentru un mod sanatos de viata a europenilor.

Comisarul european pentru ocrotirea sanatatii si protectia drepturilor consumatorilor, Marcos Ciprianu, a salutat apropiata intrare in vigoare a directivei, precum si decizia unui sir de tari ale UE de a interzice fumatul in locurile publice.

Potrivit cercetarilor Bancii Mondiale, implementarea interdictiei la publicitatea articolelor de tutungerie ar putea reduce consumul de tutun cu sapte la suta, informeaza Prompt Media.

Consumului alarmant de tutun si amplorii pe care a luat-o tabagismul in ultimul timp i se opun drastice campanii antitabac: in pliante, prospecte medicale si sedinte cu scop terapeutic antitabagic aflam ca tutunul „in afara efectelor sale malefice, este o planta nefolositoare, nu are calitati terapeutice, nu sporeste coeficientul de inteligenta, nu infrumuseteaza, nu stimuleaza inspiratia

artistica, nu asigura nici un aport caloric etc.” Deci fumatorul cumpara, pe bani multi, doar... nenorocire si fum.

Un spectru infricosator pentru Dorina si altii ca ea, mai ales ca se zvoneste scumpirea din nou a tigarilor. Cat despre nenorociri, are o listä intreaga in cap, dupä consultatie: „pe langa nicotina, in tigara sunt prezente numeroase alte substante toxice pentru intregul metabolism. Aceste substante sunt cancerigene, inclusiv pentru cei din jur, fumatorii pasivi.

De acest pericol nu scapa nimeni, nici macar fatul din uterul femeii gravide”.

Statisticile sunt si mai deprimante: viata unui fumator este "scurtata" cu 9-10 ani, iar a unui fumator pasiv, care traieste sau lucreaza impreuna cu fumatorii, este mai mica cu aproximativ 4 ani. Altfel spus, fumatorul va "muri" cate o zi in fiecare saptamana.

Fumatul ataca si imbolnaveste practic orice sistem, tesut sau celula a organismului; se accentueazä riscul aterosclerozei si apar tulburari de metabolism. De-aici, suferä inima si sistemul nervos central, apar tulburari hormonale si afectiuni digestive Riscul de accidente cardio-vasculare creste de circa cinci ori.

Nici frumusetea fizicä nu e scutita de blestemul nicotinei: piele ridata, cearcane, dinti ingalbeniti.

Sfatul medical ii suna inca in urechi: Fumatul scade rezistenta fizica la efort si la boli. Ba reduce chiar si libidoul ! Aici, Dorina incepe sa se incrunte. Daca-i asa, atunci neaparat trebuie sa faca ceva. Dar ce? Caci s-a mai lasat odata de fumat si a pus pe ea 10 kilograme. Si-atunci, ideea salvatoare: ”De maine trec pe Lights !”