Procurorul clujean Daniel Morar este favorit pentru preluarea fotoliului de sef al Parchetului National Anticoruptie, dupa pensionarea procurorului Ioan Amarie, cel care a condus institutia de la infiintarea acesteia, in anul 2002.

In vizorul ministrului Justitiei, Monica Macovei, s-au aflat initial trei magistrati. Primul dintre acestia, procurorul Adrian Miclescu, adjunct al lui Ioan Amarie, a iesit din carti imediat dupa anuntul privind pensionarea sefului sau.

Al doilea nume vehiculat este procurorul Ioan Irimie, actualul sef al Serviciului Teritorial Cluj-Napoca din cadrul Parchetului National Anticoruptie.

Cele mai mari sanse le are insa, potrivit apropiatilor ministrului, Daniel Morar. Cel mai probabil, ministrul Justitiei va solicita miercuri avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Contactat telefonic, procurorul clujean a afirmat ca momentan se afla in concediu si nu doreste sa faca declaratii legate de nominalizarea sa pentru postul de sef al PNA.

El a afirmat insa ca va oferi relatii presei in cazul in cazul in care va fi validat ca succesor al lui Ioan Amarie la carma institutiei. Nascut in localitatea Noslac din judetul Alba, Morar face parte din "noul val" de magistrati, in varsta de pana la 40 de ani, care s-au distins prin actiuni curajoase inclusiv impotriva unor colegi "imbatraniti" in sistem.

Demisie din cauza ingerintelor politice

Coleg de studentie cu fostul sef al sectiei de inspectie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, George Fit (actualul procuror general adjunct la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia), Daniel Morar a activat la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca, Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj si, ulterior, la Parchetul de pe langa Curtea de Apel

Cluj-Napoca.

O perioada, a fost delegat la Parchetul de pe langa ICCJ. Procurorul clujean a demisionat in anul 2002 de la sefia Sectiei de Urmarire Penala, in semn de protest fata de numirea la conducerea Curtii de Apel Cluj-Napoca a procurorului Danila Suciu.

Doi ani mai tarziu, in 2004, Suciu a fost surprins aplaudand plin de verva lansarea candidaturii lui Ioan Rus, din partea PSD, pentru functia de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Supranumit "procurorul aplaudac", acesta a fost inlocuit din functie, iar magistratul albaiulian Ilie Narita a fost numit procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj-Napoca.

De altfel, Daniel Morar s-a remarcat in activitatea pe care a avut-o ca procuror prin delimitarea totala fata de factorul politic, lucru nereusit de multi dintre magistratii care activeaza in sistemul judiciar romanesc.

Numele sau a iesit "in fata" la finele anului 2000, o data cu arestarea sefului Sectiei Penale a Curtii de Apel Cluj-Napoca, judecatorul Viorel Burzo, pentru luare de mita.

O data cu acesta au cazut si alte nume grele, respectiv seful Serviciului Intern de Protectie si Anticoruptie (SIPA) Cluj, colonelul Floricel Vitan, maiorul Ioan Morari, din cadrul aceluiasi serviciu, si comandantul Penitenciarului Gherla, colonelul Vasile Muresan.

Tot Daniel Morar a fost cel care a instrumentat si a dispus trimiterea in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor private a fostului primar al municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Funar.

Coliziune pe "drumurile" PD Cluj

La capitolul "esecuri", magistratului i se reproseaza arestarea fostului director al Regiei de Drumuri Cluj, Liviu Ciupe, membru marcant al Partidului Democrat in Bistrita-Nasaud.

Morar a fost cel care a semnat mandatele de arestare, insa instanta a dispus punerea in libertate de fiecare data. Liviu Ciupe si-a dovedit nevinovatia si a dat in judecata statul roman, obtinand un miliard de lei daune morale si 380 milioane de lei cu titlu de salarii restante pentru perioada in care a fost suspendat din functie.

Procurorul a declarat la momentul respectiv ca de fiecare data erau intrunite toate conditiile necesare emiterii mandatului de arestare.

Procurorul Morar mai are in palmares dosare importante precum Gabriel Bivolaru (BANCOREX), Mircea Hosu (Dacia Felix) sau Viorel Popa (Cibela Grup) si alte dosare de evaziune fiscala.

Surse din Justitia clujeana au confirmat faptul ca Morar a fost invitat la Bucuresti, unde a purtat discutii cu ministrul Macovei legate de preluarea conducerii Parchetului National Anticoruptie.

CSM cere interimatul la PNA

Consiliul Superior al Magistraturii a trimis PNA si Parchetului General ordine interioare privind asigurarea interimatului functiilor de conducere dupa eliberarea, prin decret prezidential, a sefilor demisionari sau revocati.

PNA trebuie sa numeasca sase procurori care sa asigure interimatul functiilor de procuror general, de procurori generali adjuncti si sefi pentru trei din patru sectii.

Este vorba despre sectiile Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie din armata, Sectia de combatere a coruptiei si Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie.