Fostul premier rus Mihail Kasianov a anuntat ca actuala putere de la Kremlin pregateste alegeri anticipate pentru anul 2006, informeaza Agentia Rusia la Zi.

Intr-un interviu acordat REN TV, Kasianov a declarat: "Consider ca, daca tinem seama de ultimele actiuni intreprinse de autoritati, inclusiv de initiativele din sfera sociala, totul conduce la concluzia ca graficul electoral ar putea fi devansat", a afirmat fostul premier, adaugand ca "alegerile la scara federala ar putea avea loc chiar anul urmator, in 2006".

Declaratia lui Kasianov a fost indelung dezbatuta de presa aparuta ieri la Moscova.

Regulile jocului

"Graficul ar putea fi devansat. Mihail Kasianov nu exclude alegerile anticipate", titreaza Vremia Novostei. Dupa ce a explicat ca scandalul casei de vacanta "este o campanie coordonata de putere", fostul premier rus s-a aratat "gata sa pastreze anumite reguli ale unui joc de gentlemeni in raport cu presedintele Vladimir Putin.

La intrebarea directa a jurnalistilor privind relatiile cu presedintele, Kasianov a precizat ca Ťeste legat (de Putin - n. n.) din considerente moraleť". "Jurnalistii au incercat sa il impinga pe Kasianov spre un raspuns de genul Ťam fost fortat sa fac politicať. Kasianov a acceptat doar partial o asemenea formulare. (...) Evident, din doua motive.

In primul rand, este garantia sederii sale in Rusia. In al doilea rand, asa cum a remarcat insusi eroul interviului, "vremea tehnologiilor politice nu a sosit inca", remarca Vera Kuznetova, de la Vremia Novostei.

Teoretic, se poate

"Prin formula vaga Ťalegeri la scara federalať, Kasianov evident subintelege scrutinul parlamentar. Conform Constitutiei Federatiei Ruse, ele ar trebui sa aiba loc in decembrie 2007, iar cele prezidentiale - in martie 2008. Alegerile anticipate pentru desemnarea deputatilor Dumei de Stat sunt posibile in doua situatii stipulate de Legea Fundamentala.

ŤDaca Duma de Stat respinge de trei ori candidatura avansata de presedinte pentru functia de sef al executivuluiť, a explicat, pentru Gazeta, Pavel Kraseninnikov, presedintele Comitetului pentru legislatie constitutionala din cadrul camerei inferioare a Parlamentului rus.

Al doilea motiv pentru desfasurarea unui scrutin inainte de termen: daca deputatii isi exprima neincrederea in guvern de doua ori in trei luni, presedintele are dreptul sa accepte demisia parlamentarilor sau sa dizolve Duma de Stat si sa stabileasca noi alegeri", scrie Rustem Faliahov in articolul "Mihail Kasianov se pregateste pentru alegeri parlamentare anticipate", publicat de cotidianul

Gazeta. In opinia deputatului citat, ambele variante nu convin, in momentul actual, nici opozitiei, nici puterii.

Expertii nu cred ca e un scenariu credibil

"Pentru a sterge prefixul "ex". Mihail Kasianov prezice alegeri anticipate, iar Hodorkovski promite sa orienteze Rusia spre stanga", titreaza Novie Izvestia. Si apeleaza la specialisti pentru a comenta interviul acordat de Kasianov.

Viaceslav Nikonov, presedintele Fundatiei "Politika", afirma: "Supozitia lui Kasianov privind faptul ca alegerile parlamentare ar putea fi devansate pentru 2006 imi provoaca nedumerire. Aceleasi minciuni copilaresti si cuvinte incoerente. Este total exclus sa se ajunga la o asemenea situatie, deoarece acum nu exista conditii pentru aparitia ei".

Nici Mark Urnov, presedintele Fundatiei "Ekspertiza", nu crede in alegerile anticipate. "Duma de Stat poate fi dizolvata inainte de termen in caz de criza economica profunda, dar cu actualul pret ridicat al petrolului, un asemenea scenariu nu pare plauzibil. Sau puterea si institutiile sale pot fi zguduite daca atacuri teroriste puternice provoaca revolta populatiei.

Este clar ca puterea este incapabila, iar economia nu este stabila, dar nu trebuie ca doar din aceste motive sa crezi ca alegerile parlamentare vor avea loc cu un an mai devreme".

Cine va fi succesorul lui Putin?

"Pregatirea alegerilor prezidentiale din 2008 este, practic, in plina desfasurare", scrie Nezavisimaia Gazeta intr-un articol intitulat "Operatiunea Surpriza 2008".

Potrivit sursei, "fondul pe care se deruleaza operatiunea ŤSuccesorul 2ť a devenit renuntarea, declarativa aproape, la cateva reforme absolut necesare tarii si concentrarea eforturilor si resurselor pentru o serie de initiative populiste, botezate Ťproiecte nationaleť".

Spatiu de manevra

"Cu ce scop?", se intreaba NG. Si sugereaza: "Presedintele a decis ca, in timpul ramas pana la viitoarele alegeri, sa faca tot ceea ce se poate pentru a-si asigura o retragere triumfala din functie, lasand succesorului ceea ce astazi este imposibil de realizat?".

Un punct de vedere propriu l-a formulat in acest sens directorul adjunct al Centrului pentru Tehnologii Politice, Aleksei Makarkin, in paginile cotidianului Gazeta. In opinia lui, cei de la Kremlin vor o polita de asigurare. "Kremlinul este interesat ca alegerile legislative si prezidentiale sa aiba loc la intervaluri cat mai mari de timp, pentru a avea spatiu de manevra", crede Makarkin.

Scenariile

Manevre absolut necesare in cazul unui esec al Rusiei Unite in alegerile pentru Duma de Stat ce ar putea avea loc chiar anul viitor. Expertul este de parere ca Rusia Unita poate intra in cursa electorala pentru un scrutin anticipat in frunte cu un potential succesor al presedintelui Vladimir Putin.

Daca Rusia Unita va castiga alegerile, "succesorul" va prelua conducerea Guvernului, consolidandu-si, astfel, pozitia, pentru ca, in 2008, sa poata candida la sefia tarii. In acest caz, Putin devine liderul partidului - invingator.

Daca Rusia Unita va pierde alegerile parlamentare pentru Duma de Stat, Kremlinului ii mai ramane un an si ceva pentru a gandi si gasi alta varianta optima pentru "pastrarea puterii", crede expertul.

Campanie pentru toti

Dupa cum noteaza Nezavisimaia Gazeta in materialul "Chipurile opozitiei: potentialii succesori s-au gasit acolo unde nimeni nu se astepta", "pasii intreprinsi de Kremlin in domeniul politicii sociale au fost deja calificati de comentatori drept pregatirea pentru alegerile din 2008".

Dupa toate probabilitatile, apreciaza publicatia, "acest lucru a fost, intr-un final, constientizat inclusiv de politicienii care, din diferite cauze, au ocupat o pozitie de confruntare fata de putere. Si care s-au activizat la maxim - de asemenea maniera ca actiunile lor incep sa capete contururile unei campanii".

Kasianov si Hodorkovski

Sambata, in "declaratia-program" a fostului premier Mihail Kasianov pe canalul REN TV, acesta a afirmat ca "va face totul pentru ca opozitia liberala sa se transforme intr-o forta politica reala". Aproape in acelasi timp, pe site-ul de Internet al postului de radio Eho Moskvi, a fost dat publicitatii textul unui interviu cu fostul patron al IUKOS, Mihail Hodorkovski.

De aceasta data, scrie Nezavisimaia Gazeta, "potentialul candidat la deputatie nu s-a limitat doar la a constata actualitatea lozincilor de stanga, dar s-a pronuntat chiar in favoarea unei concrete reforme politice a structurii statale - modelul statului cu un presedinte puteric trebuie sa lase locul unei republici prezidential-parlamentare".

O astfel de "cerere" din partea ambilor opozanti vine la momentul potrivit si in acelasi timp, este convins directorul adjunt al Centrului pentru Tehnologii Politice, Aleksei Makarkin. "Este de la sine inteles ca, daca Kremlinul actioneaza, opozitia trebuie, la randul ei, sa actioneze".

Intre timp, "liderii partidelor traditionale de opozitie raman in urma, intarziind sa-si prezinte candidatii pentru urmatoarele alegeri prezidentiale", spune politologul. Totusi, ei detin ceea ce nu are nici Kasianov, nici Hodorkovski: resurse politico-organizatorice reale.

Dar, crede Makarkin, acesti lideri s-au epuizat ca lideri de imagine: atat Ziuganov, cat si Iavlinski isi vad de treaba lor. "Lumea a obosit deja, ei nu mai sunt in stare sa ofere nimic nou si neasteptat. In schimb, Kasianov si Hodorkovski stiu sa atraga atentia si sunt urmariti cu mare atentie". (Agentia "Rusia la zi" - 12 septembrie 2005)

Miting anti-Putin, interzis

Autoritatile Moscovei au respins un apel initiat de organizatia de tineret "Noi" care dorea sa organizeze un miting pentru a cere demisia lui Vladimir Putin. "Prefectura Moscovei a refuzat sa autorizeze mitingul pe care doream sa il organizam pe 11 septembrie impreuna cu organizatii democratice de tineret din Ucraina, Bielorusia, Kargazstan, Kazahstan si Azerbaidjan.

Cel mai interesant lucru este ca decizia s-a bazat pe o evaluare facuta de unii experti legali care au apreciat ca o asemenea cerere, privind demisia lui Putin, este considerata extremism", a aratat liderul miscarii, Roman Dobrohotov, citat de editia electronica a saptamanalului Moskovskie Novosti. Autoritatile din Moscova nu au oferit explicatii in legatura cu interzicerea mitingului.